Downloaden, wat mag nu wel en wat niet?

15.08.2013
Platenzaken en videotheken verdwijnen in rap tempo uit het straatbeeld, simpelweg omdat er geen markt meer voor is. Waar men vroeger nog cd’s kocht in de winkel, ga je tegenwoordig online voor je muziek. Op het internet worden op grote schaal bestanden aangeboden zonder dat hiervoor toestemming is van de rechthebbenden. Het gevolg van deze ‘piraterij’ is dat rechthebbenden een groot deel van hun inkomsten mislopen. Via iTunes betaal je per liedje dat je download en via video on demand services download of huur je een film en betaal je per film. Voor diensten zoals iTunes en video on demand moet dus betaald worden, maar er bestaat natuurlijk ook nog zo iets als gratis downloaden. Heersende leer over gratis downloaden is dat het niet zou mogen en het wordt dan ook vaak illegaal downloaden genoemd. Maar is het wel zo illegaal als mensen denken? Ik zal jullie uitleggen wat wel mag en wat niet mag. 
Als Legally-Brunette moest er natuurlijk ook een keer een Legally approved verhaal op de blog komen. Nee ik ga er geen saai verhaal van maken, maar aangezien ik mijn scriptie over downloaden heb geschreven en tijdens mijn beide stage’s veel werk heb verricht voor verschillende rechtszaken op dit gebied, is het wel materie die mij nog steeds bezig houdt. Vaak genoeg hoor ik mensen nog zeggen dat gratis downloaden absoluut niet mag en er zijn zeker ook bezwaren, maar geloof me eigenlijk is het helemaal niet zo illegaal als veel mensen denken.

Op een liedje dat je op de radio hoort, rusten Auteursrechten. Het auteursrecht beschermt de maker van het liedje en dat betekent heel simpel gezegd dat je eigenlijk niet zo maar iets met een liedje mag doen zonder dat je toestemming hebt van de maker.

In die zelfde wet die de maker van het liedje beschermd, staat ook een artikel die het mogelijk maakt om een kopie te maken van een werk voor eigen gebruik. Dit wordt ook wel een thuiskopie genoemd.  Het maakt niet uit of hier hier gaat om een werk dat zonder toestemming van de maker online is gezet.

Goed, downloaden voor eigen gebruik mag dus. Maar wat niet mag is het uploaden van een bestand. Volgens de wet is het openbaar maken van een liedje, of het verder verspreiden hiervan, alleen toegestaan als je hiervoor toestemming hebt van de maker van het liedje. En daar gaat het op internet vaak mis, want denk maar niet dat al die liedjes die op bijvoorbeeld The Pirate Bay staan, daar zijn geplaatst met toestemming van de makers.

Nu zullen veel mensen denken, maar ik heb die liedjes niet op die website gezet en ik download alleen meer voor eigen gebruik, dus wat ik doe mag. Helaas, zo simpel is het niet. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat als je aan het downloaden bent via een programma zoals Utorrent [dit programma heet een Torrent cliënt] dan ben je automatisch ook aan het uploaden. Dus zo onschuldig ben je dan dus eigenlijk niet bezig. Wil je toch via een Torrent cliënt blijven downloaden en wil je niet ‘illegaal’ bezig zijn, dan zul je het uploaden uit moeten zetten. Per programma verschilt de wijze hoe je dat uit moet zetten, maar het is altijd mogelijk. Als je het uploaden uit hebt gezet, kun je downloaden zonder dat je ‘illegaal’ bezig bent.

Maar realiseer je wel dat door het downloaden op deze wijze de omzet van de entertainment industrie op jaarbasis is gehalveerd. Gevolg daarvan is dat er minder films worden geproduceerd en jong muzikaal talent minder kansen heeft.

Conclusie: 

 • Downloaden mag, zolang het gaat om een kopie voor jezelf.
 • Uploaden mag niet. 
 • Als je legaal wilt downloaden en hiervoor een torrent cliënt gebruik dien je de upload functie uit te schakelen. 
 • Hoewel downloaden op bovenstaande wijze niet illegaal is, is het natuurlijk ook niet helemaal eerlijk. Wil je eerlijk downloaden, doe het dan gewoon via een betaalde service zoals iTunes. 


Ps. Mocht er iemand interesse hebben in mijn, super boeiende, scriptie over downloaden en dan met name de zaak rond de website van The Pirate Bay, mijn scriptie is geheel legaal te downloaden

Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reageer Johnd929 03.07.2014

  Real nice design and great articles, nothing else we want eebdebkeedeb

 • Reageer Smitha729 03.07.2014

  I’m not sure exactly why but this weblog is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists. beckeedcefcekckk

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.