Picasa: Makkelijk en gratis je foto’s bewerken

29.08.2013
Programma’s als photoshop zijn natuurlijk geweldig en bieden je legio aan mogelijkheden. Er zit echter ook een keerzijde aan dergelijke programma’s, want het zijn niet de gemakkelijkste programma’s om onder de knie te krijgen en daarbij zijn ze ook nog eens erg duur. Daarom ben ik al jaar en dag ook een groot fan van Picasa, een gratis software programma met vele mogelijkheden. 
Picasa is een gratis programma van Google die je een aantal beperkte mogelijkheden geeft je foto’s te bewerken, collage’s te maken en je foto’s in een webalbum te plaatsen. Het programma is te downloaden via http://picasa.google.com/. Hoewel de mogelijkheden die je als gebruiker hebt bij Picasa in de verste verte niet in de buurt komt bij een programma als Photoshop, is het een gebruiksvriendelijk programma met leuke mogelijkheden.
De bewerkingsopties zijn onderverdeeld in 5 tabbladen.

  1.                 Vaak gebruikte aanpassingen
  2.                 Belichting

    3 t/m 5.        Beeldbewerking

Foto

Vaak gebruikte aanpassingen
In het eerste tabblad kun je de meest standaard opties vinden om je foto mee te bewerken. Zo kun je je foto croppen, de foto rechtzetten, rode ogen verwijderen en tekst toevoegen. Ook biedt dit tabblad de mogelijkheid een foto te retoucheren, waarmee ondermeer je kleine plekken de afbeelding kan herstellen/bewerken. 

Daarnaast geeft dit tabblad een drietal automatische opties die de belichting, het contrast en de kleur van je foto ieder afzonderlijk en automatisch aanpassen. Door middel van de optie Creative kit kun je de foto bewerken door o.a. tekstboxen toe te voegen maar ook is het mogelijk om los te gaan met snorretjes, stickers en ga zo maar door. 


Foto

Belichting 
In het tweede tabblad kun je de belichting van je foto en de kleurtemperatuur handmatig aanpassen. Door met deze functies te spelen, bereik je vaak een beter en gewenst effect dan wanneer je gebruik maakt van de automatische opties in het eerste tabblad. Het effect van de verschuivingen zie je direct en het is dus een kwestie van een beetje spelen met de instellingen om het gewenste resultaat te bereiken. 

Filters
Tabblad 3, 4 en 5 zijn vrijwel allemaal filters die je over je foto heen kunt plaatsen. Uiteraard zijn de standaard filters als sepia en zwart/wit hier te vinden, maar er worden ook tal van andere filters aangeboden. Persoonlijke favorieten zijn Cinemascope, Cross Process en Duo-tone. Daarnaast bestaat in het laatste tabblad de mogelijkheid om randen toe te voegen, zoals een polaroid frame.


Collage maken
Naast de filters biedt Picasa ook de mogelijkheid om collage’s te maken van je foto’s. Je dient hiervoor eerst de foto’s die je wilt gebruiken te selecteren. Vervolgens ga je in de menubalk naar de optie maken en kies je voor de optie collega maken. Vervolgens kun je kiezen uit een zestal verschillende opties om een collega te maken. Je kunt bij het maken van de collage’s ook nog spelen met kleuren, de plaatsing van foto’s wisselen, schaduwen en je kunt formaten wijzigen.
Tips voor de collage’s:

  • Selecteer de leukste foto’s van je vakantie en maak er een collage van, op die manier kun je je verhaal ondersteunen met foto’s zonder dat mensen 1000 foto’s moeten bekijken.
  • Gebruik de collage om achtergronden mee te maken voor je computertelefoon en tablet
  • Heb je foto’s gemaakt tijdens een event of heb je in opdracht foto’s gemaakt? Maak dan een collage om je opdrachtgever op een overzichtelijke wijze een voorproefje van je werk te laten zien.
  • Je kunt zelf afmetingen invoeren, wil je bijvoorbeeld een vaste maat gebruiken op je website voor foto’s dan kun je deze afmetingen ingeven en opslaan. Zo maak je gemakkelijk een collage die aan de juiste afmetingen voldoet.

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.