Do try this at home: Volkoren Spelt pepernoten

20.09.2013
De pepernoten liggen weer in de winkel, heerlijk! Vorige week kocht ik al een zakje glutenvrije pepernoten bij de AH en hoewel ik het in de AH te prijzen vind dat ze deze standaard in hun Sinterklaas assortiment hebben opgenomen, gaat er niets boven Bolletje om heel eerlijk te zijn….. Maar Bolletje is niet tarwevrij en dus al helemaal niet glutenvrij. Vandaar mijn volkoren spelt pepernoten project!
Benodigdheden:

  • 250 gram volkoren speltmeel
  • 100 gram boter
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 1/2 eetlepel speculaaskruiden
  • 6 eetlepels melk [ik gebruikte amandelmelk]

Verwarm je oven voor op 170 graden en begin vervolgens met het mixen van alle ingrediënten. Het makkelijkste is om een bal te maken met je handen, omdat je met een keukenmachine niet alles bij elkaar krijgt. Vervolgens leg je een stukje bakpapier op een plaat en draai je kleine balletjes van het deeg. Let op, de pepernoten worden groter tijdens het bakken dus zorg dat er voldoende afstand zit tussen de pepernoten. 

Als je eenmaal kleine balletjes hebt gemaakt van het deeg kan de plaat de oven in voor ongeveer 15 minuten. Hoewel het heel verleidelijk is om er gelijk een te proeven als ze uit de oven komen, kun je ze beter even laten afkoelen, anders verbrand je namelijk gegarandeerd je mond.

Ik bakte de pepernoten dinsdag al na een uurtje op het web te hebben gezocht naar het geschikte recept, eentje met niet te veel suiker en boter. Omdat ik voorheen alleen pepernoten had proberen te bakken met glutenvrij meel vond ik het best spannend, maar ze zijn hemels! Niet alleen vind ik ze zelf echt heerlijk, maar ook mijn vriend kon er niet van af blijven. Met moeite konden we nog wat bewaren voor mijn ouders die gisteren langs kwamen en ook dol enthousiast waren.  

DO TRY THIS AT HOME! Want oeh, wat zijn ze lekker en doordat het volkoren speltmeel geschikt is voor mensen met een tarwe intolerantie en voor alle andere mensen, is het gewoon net even gezonder!

Mochten jullie het recept uitproberen zou ik het super leuk vinden jullie foto’s te zien! Voeg @stayctje toe op Instagram. Ik geniet nu al van jullie foto’s! 

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.