Forest Run

09.09.2013
Het is weer september, de R is weer in de maand en het is herfst. Hoewel het afgelopen week het er nog even op leek dat de zomer geen afscheid kon nemen komt de regen momenteel met bakken uit de lucht. Het hefst weer heeft zijn intrede gedaan en hoewel ik doorgaans een zonneaanbidster ben vind ik hardlopen in de herfst juist geweldig!
Lopen bij temperaturen van tussen de 10 en 15 graden en bijvoorkeur met nog wat lichte miezerige regen. Hoewel jullie mij nu waarschijnlijk voor gek verklaren is bovenstand weerbeeld mijn ideale hardloopweer. Dus thank god the forest is here!

Als je gaat hardlopen moet je minimaal 10 graden bij de buiten temperatuur optellen om tot je gevoelstemperatuur tijdens het lopen te komen. Niet zo gek dus dat ik hardlopen bij 25 graden behoorlijk uitputtend vind, je lichaam, of in ieder geval dat van mij, weet zich geen raad met al die hitte. Meestal tot het een graadje of 10 buiten is loop ik dan ook redelijk bloot. Nee zeker niet naakt, maar ik probeer me zo luchtig mogelijk te kleden. Een short, rokje of capri zijn ideaal in combinatie met een shirtje met korte mouwen of mouwloos. daarna stap ook ik over naar de lange running tights met een jasje.

Het temperatuur ezelsbruggetje en kledingstips leerde ik ooit tijdens een hardloopcursus in het Amsterdamse bos. Sinds die tijd pas ik hem vrijwel altijd braaf toe en wanneer ik dit niet doe heb ik eigenlijk standaard spijt. Het levert echt nog wel eens gekke blikken op. Zo stond ik in een mouwloos shirtje en capri aan de start van de 8 KM run van de Amsterdamse Marathon. Met 10 graden was het in het startvak nog even wat fris maar eenmaal lopend was het heerlijk! Onderweg zag ik vele mensen steeds meer kleding uit doen en omknopen wat het er niet comfortabeler op maakt en waardoor je op je rug ook geen warmte kwijt kan.

Wat anders aan de herfst is de regen. Nu heb ik werkelijk waar een bloedhekel aan regen, mijn haar gaat door de war en mijn kleding wordt nat. Dit geldt echter niet tijdens het hardlopen, dan mag het van mijn lekker een beetje regenen. Eerst had ik niet door waarom het hardlopen zo goed ging tijdens de regen maar een team genoot bij hockey wees mij er op dat er heel veel zuurstof in de lucht zit als het regent waardoor je het veel langer vol houdt. Daarnaast koelt je lichaam af door de regen en hoeft het geen energie te verspillen aan je inwendige airco systeem. Regen is dus heel efficiënt tijdens het hardlopen! Ja ik geef toe dat de drempel van naar buiten gaan tijdens de regen een stukje hoger ligt, maar steen vast verloopt mijn run veel beter! 

Al met al duim ik dus voor een temperatuur van rond de 14 graden en lichte miezer met de Dam tot Dam loop. Als ik de 14 dagen voorspellingen mag geloven wordt het tussen de 10 en 18 graden dus dat ziet er qua temperatuur al hoopvol uit!
En met die damloop zit het trouwens ook wel goed, met mijn eigenwijze hoofd ben ik gister 11,5 gaan lopen. Misschien niet verstandig na afgelopen week en om wat extra pijnstillers te slikken om te lopen maar het ging meer dan prima, dus laat 22 september maar komen! 

Wat is jullie favoriete hardloop/sport weer?

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.