Op weg naar de finish: De juiste uitrusting

21.09.2013
Zondag is het zover, de Dam tot Dam loop. Hoewel uitlopen belangrijker is dan mijn tijd, wil ik er toch alles aan doen om een zo scherp mogelijke tijd neer te zetten. Voorbereiden op een wedstrijd is niet alleen een kwestie van trainen, het gaat ook om voeding, je hardloop uitrusting, je mindset en supporters. In aanloop op de Dam tot dam zal ik vanaf vandaag iedere dag een artikel plaatsen, dat je moet klaarstomen voor de loop naar Zaandam. Eerder schreef ik al over de juiste voeding en mindset en vandaag is het de beurt aan je uitrusting. 
Een juiste uitrusting is het halve werk. Nu schat ik wel zo in dat jullie in het bezit zijn van goede hardloopschoenen en dat je sportkleding in de kast hebt, maar ook qua schoenen en kleding zijn er nog de nodige puntjes waar je op zou kunnen letten. Maar niet alleen kleding en schoenen zijn van groot belang als je de Dam tot Dam wilt gaan lopen, er zijn een aantal zaken die je namelijk echt niet mag vergeten op de dag zelf, dus begin ik maar eerst met een lijstje van zaken die je echt niet mag vergeten! 

Picture

 • Startnummer [inclusief 4 veiligheidsspelden]
  Vergeet de achterkant van je startnummer niet in te vullen, we gaan er natuurlijk niet vanuit dat er iets gebeurd maar voor de zekerheid is het wel verstandig! 
 • De speciale Kledingtas inclusief sticker
 • Een lichte maaltijd, zoals een banaan.
 • Drinken 
 • Identiteitsbewijs
 • Contant geld en Pinpas
 • Schoenen
 • Sokken
 • Broek/rokje
 • Een goede sport BH (voor de vrouwen uiteraard)
 • Shirt
 • Medicijnen indien nodig

Picture

Kleding
Sportkleding is er in alle soorten en maten, maar waar moet je nu op letten als je een outfit kiest? Het allerbelangrijkste is dat het lekker zit en dat je er je prettig in voelt. Een broekje kan nog zo lekker zitten, maar als je je er niet happy in voelt moet je het niet gaan dragen. Zo vind ik van die strakke hardloopbroekjes heerlijk zitten, maar word ik er heel onzeker van, oftewel ik loop niet in korte strakke broekjes. 

Waar je ook op moet letten is de temperatuur. Het is zondag 21 graden volgens de verwachtingen en dat is best wel warm. Het voordeel hiervan is dat er waarschijnlijk veel bezoekers op de been zullen zijn, het nadeel is dat je moeilijker je warmte kwijt kan. Als je aan het rennen bent, moet je zeker 10 graden bij de buiten temperatuur optellen wil je bij je gevoelstemperatuur komen. Dit houdt dus in dat je tijdens de race zondag een gevoelstemperatuur van ongeveer 31 graden zult ervaren. Dit in het oog houdende, is het natuurlijk niet handig om in een lange dikke broek te lopen en een shirt met lange mouwen. Hoewel je het misschien heel lekker vindt zitten zal het met deze kleding voor je lichaam veel moeite kosten je temperatuur te reguleren en daarom zal niet al je energie gaan zitten in je loop, maar ook in de koeling van je lichaam. 

Sokken en Schoenen
Uiteraard ga je op hardloopschoenen de Dam tot Dam lopen want de kans is anders groot dat je je enkels en knieen geen plezier zal doen. Het is niet verstandig om op nieuwe schoenen te gaan lopen, dus zorg dat je schoenen al voldoende kilometers hebben gemaakt. In je schoenen draag je natuurlijk sportsokken en bij voorkeur zelfs hardloopsokken. Zelf ben ik fan van de sokken van Nike [bij de outlet’s en factory stores zijn ze iets aantrekkelijker geprijsd], omdat ik met veel andere sokkenmerken last heb van blaren. 


Picture

Boven aan zag je al een lijstje met spullen die je zeker weten niet mag vergeten, maar er zijn nog wat zaken die je misschien wel mee wilt nemen maar niet van levensbelang zijn:

 • Telefoon eventueel met sportarmband en koptelefoon
 • Fototoestel
 • Zonnebril 
 • Pet
 • Zweetbandjes
 • Runningjack
 • Eten
 • Reserve haar elastiekje

Ik hoop dat jullie iets hebben aan mijn tips! Hebben jullie zelf nog tips?

Ps. Zoals je ziet staat mijn startbewijs op naam van Jikke (Een oud collega waar ik het startbewijs aan te danken heb), zondag zal ik er een sticker overheen plakken met mijn naam 😉

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.