Op weg naar de finish: Mindset

20.09.2013
Zondag is het zover, de Dam tot Dam loop. Hoewel uitlopen belangrijker is dan mijn tijd, wil ik er toch alles aan doen om een zo scherp mogelijke tijd neer te zetten. Voorbereiden op een wedstrijd is niet alleen een kwestie van trainen, het gaat ook om voeding, je hardloop uitrusting, je mindset en supporters. In aanloop op de Dam tot dam zal ik vanaf vandaag iedere dag een artikel plaatsen, dat je moet klaarstomen voor de loop naar Zaandam. Gisteren behandelde ik al het onderwerp voeding, vandaag schrijf ik over de juiste mindset. 
Hoewel het wellicht niet het eerste is waar je aan denkt als je je aan het voorbereiden bent op een wedstrijd, is een juiste mindset en mentaliteit van groot belang. Hardlopen is namelijk een psychologisch spelletje met jezelf dat je door moet hebben wil je, jezelf kunnen verbeteren. 

Hoe vaak neem ik me niet voor om te gaan lopen en beland ik met een joggingbroek op de bank. Vervolgens ben ik de hele avond bezig met het feit dat ik niet ben gegaan en genoten van mijn avondje op de bank heb ik dan allerminst. Tijdens het lopen heb ik vaak ook nog een dip rond een kilometertje of 4. Met hardlopen heb ik echt last van opstart problemen, maar als ik eenmaal meer dan 5 kilometer heb gelopen vlieg ik en weet ik van geen stoppen. 

Wat ik wel heb gemerkt, is dat hoe beter ik in mijn vel zit, des te beter ik loop en daarom vandaag even wat tips om voor de juiste mindset te zorgen tijdens de loop. Motivatie heb je niet meer nodig, je hebt immers al getraind voor de Dam tot Dam dus dat zit wel goed, nu de rest nog. 

Zelfvertrouwen
Het is belangrijk dat je vol zelfvertrouwen aan de race begint. Het gaat er niet om dat je de snelste bent, maar weet dat je het kan en dat mag je ook best een paar keer tegen jezelf zeggen. Je hebt de afgelopen maanden flink je best gedaan om die 16 kilometer te kunnen lopen, dus je hebt geen reden om aan jezelf te twijfelen. Een andere vorm van zelfvertrouwen is je outfit tijdens de run. Zorg dat je van te voren al je kleding hebt uitgezocht [lees morgen meer over de juiste kleding] en bovenal dat je blij bent met hoe je er uit ziet in de kleding. Voel jij je goed in je kleding, dan straal je dat ook uit en hoef je je niet druk te maken om bijzaken tijdens je run. 

Wees trots op jezelf
Hoe knap is het wel niet dat je 16 kilometer gaat lopen? Dat is super en daar mag je best wel een beetje trots op zijn. Er zijn genoeg mensen die al jaren roepen dat ze die Dam tot Dam wel even doen, maar jij doet het toch maar mooi! 

Beloon jezelf
Het is een top prestatie als je de Dam tot Dam hebt gelopen en dan mag je jezelf best wel belonen! Koop bijvoorbeeld die leuke trui, sta toe dat je eindelijk die sneakers koopt of geef jezelf een dagje in een spa cadeau. Als je hier aan denkt tijdens het lopen, kan het alleen nog maar beter gaan! Zelf heb ik alvast een paar Nike Sneakers besteld als beloning! 

Geniet
Er staan zondag duizenden mensen langs het parcours die je allemaal gaan aanmoedigen en die het allemaal geweldig vinden dat jij daar een topprestatie levert. Uiteraard moet je je focussen op je loop, maar vergeet vooral niet te genieten want het is niet voor niets de gezelligste loop van Nederland! 

Versla de man met de hamer
Misschien heb je ondanks al je vertrouwen zondag toch last van de man met de hamer. Met name op lange saaie en stille stukken zou dit zo maar kunnen. Belangrijk is dat je niet in paniek raakt en gewoon door gaat. Misschien ben je wel te snel gestart en accepteer dan dat je iets minder snel verder moet. Blijf positief en denk vooral aan het feit dat de laatste 3 kilometers een feestje zullen zijn dwars door het centrum van Zaandam! 

Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze tips, hebben jullie zelf nog tips?

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.