Vrijdag de 13de

14.09.2013
Toen ik vanmorgen het ontbijt journaal aanzette, werd ik er aan herinnerd dat het vandaag vrijdag de 13de is. Nu heb ik wellicht het lort getart door gewoon uit bed te komen en naar mijn werk te gaan, maar eerlijk gezegd geloof ik niet zo heel erg in vrijdag de dertiende.
Maar waar komt het hele verhaal omtrent vrijdag de dertiende eigenlijk vandaan? Er zijn vele verklaringen voor het fenomeen, van Franse Tempeliers die op vrijdag de dertiende op grond van valse beschuldigingen werden gearresteerd door een Noorse Sage of de kwaadaardige god Loki. De meest plausibele verklaring vind ik echter dat de vrijdag bij ons bekend staat als een ongeluksdag omdat Jezus op een vrijdag werd gekruisigd. De combinatie van vrijdag als ongeluksdag met dertien als getal van het ongeluk, maakt het dat mensen vrijdag de dertiende hebben bestempeld als een ongeluksdag. Het is echter niet overal ter wereld zo dat vrijdag de dertiende een ongeluksdag is, in Spaanstalige landen wordt juist dinsdag de dertiende bestempeld als ongeluksdag en in Italië is vrijdag de zeventiende juist weer een ongeluksdag. 

Zoals gezegd geloof ik niet echt in het feit dat een bepaalde dag in combinatie met een datum automatisch voor ongeluk kan zorgen, maar toch dat kleine beetje bijgeloof in mij zorgt er wel voor dat ik vandaag niet onder een ladder door zal gaan lopen, dat dan weer wel. Vrijdagen staan bij mij juist synoniem voor het begin van het weekend en het einde van de week en daarom associeer ik vrijdag juist met vrijheid, plezier en gezelligheid. De maandagen daarentegen zijn voor mij echt ongeluksdagen, maar bij de maandagen maakt het dan weer niet uit of welke datum het is, want een maandag de 14de is net zoveel een maandag waarop de week weer begint als maandag de 13de. 

Dat kleine beetje bijgeloof dat me vandaag er van zal weerhouden om onder een ladder door te lopen zorgt er trouwens wel voor dat alles wat tot op heden vandaag misgaat, wordt toegeschreven aan vrijdag de dertiende. En toen ik begon aan dit artikel was mijn lijst nog beperkt tot een vertraagde trein en een vervelende sfeer op kantoor. Echter begint met de dag de lijst te groeien en begin ik zelfs een beetje te geloven in vrijdag de dertiende. Zo blijk ik ineens een lange meeting te hebben tot 7 uur vanavond, is de zool van m’n schoen kapot en is er geen groene thee meer op kantoor en dat terwijl het pas 15:00 uur is….. 

Vandaag is natuurlijk nog niet afgelopen, mocht er morgen niets meer worden gepost op mijn blog dan weten jullie dat vrijdag de dertiende mij dus echt te pakken heeft gehad 😉

Geloven jullie in vrijdag de dertiende?

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.