Donorweek

15.10.2013
Nog maar een paar nachten slapen en dan is het eindelijk zover, ik ga van start bij de halve marathon van Amsterdam. Vandaag gaat de donorweek van start. Gedurende een week wordt er aandacht gevraagd voor donoren en in het bijzonder het tekort hieraan. Zondag loop ik in het shirt van de transplantatie stichting mijn eerste [officiële] halve marathon en deze week zal ik ook in mijn buurt flyers in de bus gaan doen. 
Een tijdje terug schreef ik al een stuk over orgaandonatie en waarom dit onderwerp mij zo aan het hart gaat, je kunt het artikel hier terug lezen. Deze week is het donorweek en daarom vandaag wederom een artikel om het onderwerp nog even onder de aandacht te brengen.

Zoals ik al eerder schreef, heb ik van heel dichtbij meegemaakt hoe het is om te moeten wachten op een orgaan en hoeveel het iemand kan helpen als ze deze eenmaal hebben. Maar nog steeds overlijden er jaarlijks meer dan 100 mensen die niet op tijd een orgaan ontvangen. Door je te registreren als donor kunnen we met zijn allen een einde maken aan wachtlijsten van meer dan 4 jaar en kun je heel veel mensen helpen. Wist je dat 1 donor vaak wel 4 tot 7 mensen kan helpen? 

Je registreren als donor kost je niets en via de website JaofNee kun je jezelf al binnen 2 minuten registreren. Tijdens het registreren kun je er voor kiezen alles af te willen staan, maar je kunt ook de keuze maken om slechts bepaalde organen en delen af te staan als je dit prettiger vindt. 

Zelf ben ik al jaren donor, mede ook door mijn ervaringen en al jaren probeer ik dit onderwerp meer onder de aandacht te brengen. Zo mailde ik op mijn 14de alle politieke partijen van Nederland met de vraag hier meer aandacht aan te besteden, op school hield ik een presentatie over het onderwerp, tijdens mijn studie hield ik voor het convince, debate and discuss een speech over het onderwerp en dit jaar ga ik in het shirt van JaofNee de halve marathon in Amsterdam lopen. 

Wat betreft de halve marathon belooft het niet alleen een zware loop te worden, maar voor mij ook een emotionele loop nu ik de 21 kilometer af zal leggen in naam van JaofNee. Daarbij komt ook nog eens dat de start en finish van de loop op steenworp afstand liggen van het graf van mijn opa, mijn maatje van wie ik extra lang heb mogen genieten door zijn donornier. Gelukkig ben ik er zeker van dat mijn opa onwijs trots op me is dat ik dit doe en al wordt maar 1 persoon donor door mij te zien lopen, alle beetjes helpen! 

Niet alleen ik zal trouwens zondag tijdens de marathon me in gaan zetten voor dit doel, maar nog 500 anderen zullen deelnemen aan de donorrun. Aan deze run van 8 kilometer [en de estafette van 2x 4km] doen ook getransplanteerde sporters mee die dankzij het orgaan dat zij hebben mogen ontvangen nu weer in staat zijn hieraan mee te doen. Ik vind het geweldig dat deze mensen laten zien wat je weer allemaal kunt doen na een transplantatie en zo blijkt maar weer wat je allemaal kunt bereiken met donorschap! 

Uiteraard staat iedereen geheel vrij een keuze te maken om wel of geen donor te worden maar wellicht zet dit je aan het denken. 

Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Reageer Janine 17.10.2014

    Mooi artikel en ik snap heel goed dat je na hetgeen je hebt meegemaakt hier aandacht voor vraagt. Zelf ben ik al een aantal jaren donor en ben ik van mening dat we in Nederland een actief registratie systeem zouden moeten hanteren.

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.