Fotograferen in 3D

04.10.2013
Afgelopen zaterdag vond de open dag van de NVvS, de Nederlandse Vereniging voor Stereofotografie plaats. Speciaal voor Zoom.nl bracht ik een bezoek aan deze dag en liet ik mij onderdompelen in de wereld van 3D fotografie. 
De afgelopen jaren zijn 3D technieken steeds toegankelijker geworden. Draaide in 2011 de eerste Nederlandse 3D film Nova Zembla in de bioscoop, tegenwoordig weten we bijna niet beter dan dat films in de bioscoop in zowel 2- als 3D worden vertoont. Niet alleen de toegankelijkheid om 3D te filmen is in de loop der jaren enorm gegroeid, dit geldt zeker ook voor het fotograferen in 3D.

De techniek van 3D fotografie dateert al uit het begin van 1900 toen de eerste Viewmaster werd gemaakt. Inderdaad, de viewmaster is het apparaatje waar je ronde schijfjes met dia’s in kunt plaatsen en waardoor je een 3D beeld ziet. Waarschijnlijk hebben we er in onze jeugd allemaal wel een gehad, maar de meeste van ons hebben er nooit bij stilgestaan hoe deze techniek in zijn werk gaat. Hoewel er over het algemeen wordt gedacht dat 3D dus een relatief nieuwe techniek is, is het lang niet zo modern als wij denken. 

Voorzitter van de vereniging, Dennis Boersma, verteld tijdens de open dag gepassioneerd over zijn voorliefde voor 3D fotografie. Het is duidelijk dat Boersma meer bekendheid wil verwerven voor de techniek en dat zijn liefde voor 3D fotografie ver terug gaat. Hij verteld hoe gemakkelijk  het eigenlijk is en wat voor hem de toegevoegde waarde is. Boersma is niet de enige overtuigde en gepassioneerde 3D fotograaf die aanwezig is, tientallen 3D foto’s worden in een grote zaal aan verzamelde leden en geïnteresseerden getoond door middel van een projectie, van 3D vakantiekiekjes tot Macrofotografie, het passeert allemaal de revue. Tevens zijn er tijdens de open dag ook tal van handelaren en ontwikkelaren aanwezig die de benodigde materialen en informatie te koop aanbieden.

Maar wat is stereofotografie of 3D fotografie nu eigenlijk?
Stereofotografie is het fotograferen van een beeld met diepte door 2 foto’s te maken van hetzelfde beeld, vanuit het oogpunt van het linker- en het rechteroog. Deze 2 foto’s samen vormen een 3-dimensionaal beeld, hetgeen een stereofoto wordt genoemd. Het fenomeen dat je door het maken van twee 2D foto’s een 3D foto krijgt, heeft te maken met het verschil tussen het linker- en rechter oog. De gemiddelde afstand tussen beide ogen is 65 mm en door 2 foto’s te maken van het zelfde beeld met een verschil van 65 mm bereik je het effect wat je normaal gesproken ook ziet, diepte.

2D + 2D = 3D

Makkelijker dan gedacht
Mijn eigen beeld bij 3D fotografie is dat het moeilijk is, maar volgens Boersma is dat zeker niet het geval. Eigenlijk is 3D fotografie helemaal niet moeilijk, het vergt alleen iets meer nabewerking dan bij een reguliere 2D foto. Toch is het de onbekendheid bij mensen over de relatieve eenvoud waarmee een 3D foto kan worden gemaakt, de reden dat er weinig aandacht is voor deze vorm van fotografie.

Voor het maken van een 3D foto hoef je eigenlijk niet eens iets aan te schaffen. Het enige dat je nodig hebt is een camera een centimeter en om het jezelf gemakkelijk te maken een statief, al is dit laatste niet eens noodzakelijk. Daarbij heb je ook een programma nodig om de foto’s samen te voegen, uiteraard zijn dergelijke programma’s te koop, maar er zijn tegenwoordig ook gratis alternatieven te vinden die dit mogelijk maken zoals bijvoorbeeld: Stereo Photo Maker

Foto

Aan de slag
Om te bewijzen dat het maken van een 3D foto echt niet moeilijk is, hier het stappenplan naar je eerste 3d foto, in slechts 6 simpele stappen heb je je eigen 3d foto.
Stap 1: Plaats je camera op een statief of tafel en zorg ervoor dat er geen objecten dichter dan 2 meter bij de lens staan.
Stap 2: Zet je camera op de ‘AV’ stand en zorg ervoor dat je met een zo groot mogelijke diafragma fotografeert.
Stap 3: Maak een foto.
Stap 4: Schuif het toestel 65mm naar rechts.
Stap 5: Maak nog een foto.
Stap 6: voeg de foto’s samen doormiddel van de software.

Bekendheid en toegankelijkheid
Zoals hierboven te lezen valt, is het maken van een 3D foto eigenlijk heel gemakkelijk, maar het kan zelfs nog makkelijker. Tegenwoordig komen er namelijk steeds meer camera’s op de markt die automatisch 3D foto’s kunnen maken. Een gebruiksvriendelijk voorbeeld van een dergelijke camera is de Fuji W3 die is uitgerust met 2 lenzen. Niet alleen biedt deze camera de mogelijkheid om automatisch in 3D te fotograferen, ook kun je de foto’s in 3D bekijken op het digitale beeldscherm.

Ondanks het gemak waarmee een 3D foto kan worden gemaakt, is de populariteit en bekendheid ervan tot op heden uitgebleven. Opvallend is daarbij dat de gemiddelde leeftijd van leden en geïnteresseerden in de techniek relatief hoog ligt. Ik vraag Boersma of dit wellicht komt door de beperking die 3D fotografie veroorzaakt bij het delen van foto’s. Sinds enige tijd geeft Youtube dan wel de mogelijkheid om 3D video’s te delen, maar sociale platformen als Facebook en Flicker zijn nog altijd niet aangepast op deze technologie en daarbij dient de bezoeker in het bezit te zijn van een 3d bril om het effect ook daadwerkelijk waar te nemen. Boersma ziet deze belemmering, maar noemt toch de onwetendheid bij het grote publiek over de eenvoud de reden van de relatieve onbekendheid en aandacht voor de techniek.

Dat 3D fotografie helemaal niet moeilijk hoeft te zijn blijkt dus wel, echter is het de vraag of je de toegevoegde waarde van de techniek op vindt wegen tegen de extra tijd die je kwijt bent.

Meer informatie
Nieuwsgierig geworden naar 3D fotografie en wil je graag meer informatie? Dan is de uitgebreide handleiding van de NVvS zeker een aanrader, de handleiding is hier te bekijken.
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.