10 Stappen naar een succesvol functioneringsgesprek

21.11.2013
Morgen heb ik mijn beoordelingsgesprek op kantoor en een paar maanden geleden zou ik het hebben afgelegd van de spanning, maar nu ga ik er vol vertrouwen in. Het gesprek heb ik tot in de puntjes voorbereid en ik heb mij goed ingelezen. Hoe je een succesvol functioneringsgesprek houdt vertel ik vandaag in 10 stappen. 
Zoals jullie weten blog ik vrijwel nooit over mijn werk en gezien mijn beroepsgeheim is dat natuurlijk ook een beetje lastig. Daarbij denk ik niet dat ik nog zoveel bezoekers zou trekken als ik de dagelijkse sleur van mijn werkzaamheden hier zou gaan bespreken, want het mag dan wel juridisch gezien heel uitdagend zijn, het zal maar weinig van jullie echt interesseren. 

Maar morgen zal ik eens niet de hele dag met mijn neus in de contracten zitten, ik heb namelijk een functioneringsgesprek. 
Binnen ons bedrijf heet het project Conversation Day om het geheel een wat opener imago te geven en het wat meer van twee kanten te laten komen. Er is zelfs, zoals een echt Amerikaans bedrijf betaamd, een online training en een  gigantische vragenlijst om je op het gesprek voor te bereiden. Maar hoe bereid je, je nu echt goed voor op een functioneringsgesprek en zorg je er voor dat het een succes wordt? 

Een succesvol functioneringsgesprek valt of staat met een goede voorbereiding, maar hoe bereid je een dergelijk gesprek voor? 

 1. Vraag zelf om een gesprek
  Zeker een keer per jaar moet je een functioneringsgesprek hebben met je leidinggevende. Niet alleen is dat voor het bedrijf de mogelijkheid om jou functioneren met je te bespreken, het is voor jou ook de mogelijkheid om te leren wat je aan jezelf kunt verbeteren en aan te geven wat jij graag zou willen veranderen en welke doelen je voor ogen hebt. Vraagt je manager zelf niet om een gesprek, wees dan proactief en stel zelf voor om een dergelijk gesprek te hebben.
 2. Laat zien dat je bent voorbereidt
  Door te laten zien dat je het gesprek goed hebt voorbereidt, zal het gesprek al veel meer zijn doel halen dan als je met een leeg kladblok het gesprek in gaat. Je mag dus best een stapel papieren en aantekeningen meenemen, graag juist, dit laat alleen maar zien dat je het gesprek serieus neemt! 
 3. Wat heb je bereikt/waar ben je trots op
  Begin het gesprek met de doelen die je in de afgelopen tijd hebt bereikt en waar je trots op bent. Vertel ook hoe je deze doelen hebt bereikt en waarom je hier blij mee bent. 
 4. Schrijf op wat jij zou willen verbeteren
  Welke processen binnen jouw werk of binnen de afdeling kunnen volgens jou beter? Benoem deze processen, maar vergeet ook niet te vertellen hoe jij denkt dat dit beter kan en wat de voordelen hiervan zijn voor het bedrijf. Als je namelijk wel zegt dat het moet verbeteren, maar je niet weet hoe dat zou moeten dan zal er weinig met je input worden gedaan, laat dus zien dat je hier actief over hebt nagedacht en overleg dit wellicht zelfs al met je directe collega’s.
 5. Wat zijn je doelen
  Stel voor jezelf minimaal 5 doelen op die je binnen een bepaalde termijn [een half jaar bijvoorbeeld] wilt bereiken. Beschrijf niet alleen dat je het doel wilt bereiken, maar ook waarom je het wilt bereiken, hoe je het wilt gaan bereiken en wat de toegevoegde waarde is van het bereiken van het doel voor het bedrijf. 
 6. Wees kritisch op jezelf
  In je voorbereiding moet je eerlijk kunnen toegeven op welke punten je, jezelf nog zou moeten verbeteren. Schijf op wat er mis gaat, waarom dat mis gaat en hoe je dat zou kunnen verbeteren. Op deze manier laat je zien dat je in staat bent op je eigen gedrag en werkzaamheden te reflecteren. 
 7. Werk met competenties
  Je hebt ze waarschijnlijk al veel te vaak voorbij zien komen tijdens je studie, competenties. Toch zijn deze competenties heel nuttig bij het voorbereiden van je gesprek. Breng voor jezelf in kaart welke competenties je nodig hebt voor het succesvol uitvoeren van je functie en breng daarna in kaart welke competenties je bezit, eventueel gekoppeld aan situaties en taken en welke competenties je nog verder zou moeten ontwikkelen 
 8. Opleiding
  Bedrijven kunnen een opleiding van de belasting aftrekken en het is dus vaak vrij makkelijk om een relevante opleiding door je werkgever betaald te krijgen. Dit is voor jou een ultieme mogelijkheid om je verder te ontwikkelen en daarnaast vergroot dit ook je carrièreperspectief in de toekomst. Wil je graag een opleiding volgen, zorg dan dat je tijdens het gesprek voldoende informatie hebt opgezocht en hebt uitgeprint over deze opleiding zodat je dit gelijk aan je manager kan laten zien. Zet voor jezelf goed op een rijtje wat de kosten van de opleiding zijn, wat de duur van de studie is, wat de studielast per week is en wat de toegevoegde waarde van de opleiding voor jouw functie is. 
  Realiseer je wel dat als je een studie gaat volgen op kosten van je werkgever je vaak een contract dient te ondertekenen waarin je verklaard voor een X aantal jaren nog voor de werkgever te blijven werken. Indien je voortijdig het bedrijf verlaat zal je dan naar ratio de kosten van de opleiding terug moeten betalen. 
 9. Vraag collega’s
  Ga eens bij je directe collega’s na wat zij van jou vinden en wat je zou kunnen verbeteren. Het kan soms misschien niet zo leuk zijn om te horen, maar schrijf deze punten in ieder geval op en kijk wat je hier aan zou kunnen doen. 
 10. Sta open voor kritiek
  De kans dat je iets gaat horen tijdens het gesprek dat je niet leuk vindt is groot, er zijn namelijk altijd dingen die een manager wil dat je gaat verbeteren, al is het alleen maar om je scherp te houden. Je zult dus vrijwel zeker ook punten van kritiek ontvangen. Belangrijk is echter de manier hoe je met die kritiek om gaat, ga je niet verschrikkelijk verdedigen en zeggen dat het niet waar is, maar vat het open op en zeg bijvoorbeeld dat dit punt van kritiek nieuw voor je is en je hier graag aan zou willen werken en vraag ook aan je manager hoe hij of zij denk dat je dit het beste zou kunnen verbeteren. Het is misschien even niet leuk maar buig het om en zeg dat je blij bent met de kritiek omdat dit een mogelijkheid is om te leren en je verder te verbeteren. 

Stel aan het einde van het gesprek samen met je manager een plan op voor de komende maanden en spreek af dat je hier over 2 maanden samen weer naar gaat kijken om de voortgang te bespreken. 

Ik verwacht dat mijn gesprek wel goed gaat verlopen, ik vraag immers wel vaker of mijn manager nog comments heeft op mijn werk, maar het zou zo maar kunnen zijn dat het wel verkeerd loopt en in dat geval gooi ik mijn leven om en ga ik fulltime bloggen! 

Hebben jullie binnenkort een functioneringsgesprek of nog tips voor het gesprek?

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.