All about Gluten

16.11.2013
Je hoort steeds meer mensen over glutenvrij eten, maar wat zijn gluten nu eigenlijk, waarom zou je glutenvrij gaan eten en hoe werkt dat glutenvrij eten nu eigenlijk? Als ervaringsdeskundige leek het me wel eens handig om een groot gluten info artikel te schrijven voor mensen die wel en geen gluten eten. 
Wat zijn gluten en waar zit het in?
Gluten is de verzamelnaam van een groep eiwitten dat zit in granen en de producten die daarvan zijn gemaakt. Het eiwit komt voor in oa. tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan tarwe. Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier. 

Last van gluten?
Heb je na het eten vaak last van je buik, een opgeblazen gevoel of problemen met je stoelgang? Dan is de kans aanwezig dat je lichaam niet zo goed om kan gaan met gluten. Je kunt dit testen door eens een maand glutenvrij te eten en te kijken of je dan minder last hebt. 

Verschil tussen Coeliakie en een gluten intolerantie/allergie:
Een gluten intolerantie houdt in dat je lichaam gluten aanziet voor een een schadelijke bacterie en al gevolg hiervan imuumstoffen aan maakt. De sympomen zijn doorgaans darmklachten en vermoeidheid. Mensen met Coeliakie kunnen totaal geen gluten verdragen, het is geen allergie maar een auto-immuunziekte 

Voordelen van glutenvrij eten

 • Het is beter voor je darmen
  Of  je nu wel of niet tegen gluten kunt, je darmen hebben moeite met het verwerken van gluten. Het zou dus geen kwaad kunnen om wat te minderen met gluten.
 • Het bevordert je loop prestaties
  Onlangs las ik op de site van Womens Health dat mensen die glutenvrij eten over het algemeen snellere tijden lopen dan mensen die wel gluten eten
 • Een platte buik
  Als je geen gluten eet zal dit beter zijn voor je darmen, daarnaast zul je minder koolhydraten in het algemeen tot je nemen waardoor je minder snel een opgeblazen buik hebt. 
 • Geen traktaties op het werk
  Ik noem het nu een voordeel omdat het dit is voor de lijn, immers mee eten met gebak op het werk of verjaardagen is er doorgaans niet bij want er zijn maar weinig mensen die rekening houden met een glutenallergie. Dus bekijk het van de zonnige kant, het is goed voor de lijn!

Nadelen van glutenvrij eten

 • Etiketten lezen
  Als je glutenvrij wilt gaan eten zul je alles wat je normaal ongemerkt en onbewust in je mond stopte moeten gaan analyseren. Ieder etiket moet je gaan bekijken of er gluten in het product zitten en ook blijven bekijken want de samenstelling van sommige producten kan met de week veranderen. 
 • Geen spontane etentjes/take aways buiten de deur
  Spontaan ergens gaan eten is lastig als je geen gluten eet want doorgaans zitten in de meeste gerechten gluten verwerkt. Als je van te voren belt naar een restaurant is er vaak veel mogelijk maar als je spontaan binnenstapt is dat vaak iets minder het geval en zit je doorgaans aan een salade. Ook als je bij iemand bent is de kans groot dat ze geen glutenvrije koekjes voor je in huis hebben. Je zult dus altijd vooruit moeten denken en plannen. 
 • Het is duur
  Het goedkoopste pak pasta is 4 keer zo duur als het goedkoopste pak pasta van de AH. Het is dus niet zo dat omdat er iets uit moet blijven het product ook goedkoper is. Vrijwel alle glutenvrije producten zijn verschrikkelijk duur
 • Het is niet overal te verkrijgen
  Hoewel het al een stuk beter gaat met het aanbod van glutenvrije producten in supermarkten is de kwaliteit van de producten die ze hier aanbieden vaak niet zo goed. Voornamelijk brood is van een bar slechte kwaliteit, zit vol E nummers en kun je vergelijken met een spons, dat wil je niet graag eten. Goed glutenvrij brood is moeilijk te vinden, maar met een beetje zoeken en uitproberen hebben natuurwinkels vaak wel het een en ander in hun assortiment. 
 • 2 Potten pindakaas
  Je kan niet samen met een ander doen met een pot pindakaas, kuipje boter of Nutella, de sporen brood van de ander komen dan namelijk in de pot en daardoor kun je last krijgen. Je zult dus altijd van alles 2 moeten hebben en niet vergeten welke pot welke is. 

Waar kun je glutenvrije producten kopen?
Tegenwoordig hebben veel supermarkten een klein en bescheiden aanbod glutenvrije producten. De ene supermarkt heeft goedkope pasta en de andere supermarkt heeft weer lekkere broodjes en ga zo maar door, je zult dus om een beetje goedkoop en lekker uit te zijn.

 • Jumbo: Bij de Jumbo hebben ze tegenwoordig een groot assortiment glutenvrije producten. Hier kun je doorgaans terecht voor goedkope pasta en spaghetti. Daarnaast hebben ze van het merk Schar erg lekkere diepvries bolletjes.
 • Dirk/Bas/Digros/Deka: Vaak hebben ze hier maar een klein assortiment maar verkopen ze wel de goedkope spaghetti en macaroni.
 • AH: Bij de Albert Heijn beginnen ze een steeds groter assortiment glutenvrije artikelen aan te bieden. Echter zijn veel van deze artikelen niet zo lekker, met name de ingeblikte soepen en de broden zijn niet lekker en kun je vergelijken met een droge spons. Echter heb ik laatst in een relatief grote AH glutenvrije diepvries pizza, bladerdeeg en lasagne ontdekt. Ik heb geen van allen nog geprobeerd, maar het biedt hoop! 
 • Ekoplaza: Bij de Ekoplaza hebben ze doorgaans een afdeling met glutenvrije producten. 
 • Marqt: Ze hebben een relatief kleine glutenvrije afdeling met voornamelijk veel voorverpakte bood soorten, oftewel de spons. Maar ook hebben ze lekkere glutenvrije muesli’s. 
 • Overige natuur/biologische winkels: Doorgaans hebben ze in dit soort winkels een speciale afdeling met glutenvrij aanbod. Denk dan bijvoorbeeld ook aan de Tuinen waar ze ook een vrij groot assortiment hebben! 
 • Webshops: Er zijn een aantal gespecialiseerde webshops zoals WinkelGlutenvrij, Le Poole, en Glutenvrije Markt. 

Voor veel van de bovenstaande informatie heb ik kunnen putten uit mijn eigen ervaringen, maar je kunt voor meer informatie naar de website Gluten vrij gaan.

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.