Appel-Speculaas Taart (Glutenvrij)

03.12.2013
Afgelopen zaterdag dook ik de keuken in om taarten te bakken. Een van die taarten was een appel speculaas taart en deze was blijkbaar zo lekker dat men zelfs om een tweede stukje vroeg. Reden genoeg dus om het recept van deze heerlijke taart met jullie te delen!

Het recept voor de appel speculaastaart vond ik een paar weken geleden al op Culy en ik was op slag verliefd. Appeltaart is een van mijn favorieten en speculaas is een van mijn guilty pleasures, zeker zo rond Sinterklaas tijd.
Ik heb het recept zoals het op Culy staat echter wel wat aangepast, omdat ik hem anders wel heel zoet en heftig vond, dus dit is een iets lichtere variant.Benodigdheden:

  • 4 zure appelen
  • 200 gram meel [ik gebruikte een mix van 100 gram amandelmeel en 100 gram glutenvrij bakmeel, maar je kunt ook gewoon normaal meel of spelt meel gebruiken, de taart is dan alleen niet glutenvrij!]
  • 100 gram lichte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 200 gram [room]boter
  • 30 gram donkere basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel speculaas kruiden
  • 200 gram speculaas [Ik kocht kant en klare glutenvrije speculaas van Schar]
  • 1 zakje vanille suiker
  • 2 handjes amandel schaafsel

 

  1. Je begint met het voorverwarmen van de oven om 170 graden.
  2. Vet de vorm in en leg wat bakpapier op de onderkant van je bakvorm
  3. Maak het deeg met 100 gram boter op kamer temperatuur, 200 gram meel, 100 gram lichte basterd suiker en 1 ei. Kneed het geheel tot deeg en laat het deeg minimaal 30 minuten rusten in de koelkast
  4. Schil de appels en snij ze in kleine blokjes
  5. Voeg aan de appelblokjes 30 gram donkere basterd suiker en de vanille suiker toe en de theelepel kaneel en speculaaskruiden. Mix het goed door elkaar en zet het even apart.
  6. Verkruimel de 200 gram speculaasjes en voeg 100 gram gesmolten boter en 1 ei toe aan het mengsel en klop dit goed glad.
  7. Haal het deeg uit de koelkast en bekleed met het deeg de bodem en de raden. Zorg er voor dat je nog wat over houdt om de bovenkant mee te versieren.
  8. Als je met het deel je bakvorm hebt bekleed voeg dan het speculaas mengel toe op de bodem en zorg dat het een beetje egaal wordt verdeeld over de bodem.
  9. Boven op het speculaas mengel voeg je nu de appels toe en zorg dat het geheel niet boven de rand van je bakvorm uit komt.
  10. Voeg een handje geschaafde amandelen op het appel mengsel. Hou je heel erg van amandel dan kun je natuurlijk ook meer toevoegen!
  11. Maak van het overgebleven deeg strookjes om een mooie vlecht op de bovenkant van je taart te maken.
  12. Bestrijk de randjes en de strookjes met geklopt ei en bestrooi nog een keer met een handje amandel schaafsel.
  13. Zet de taart een uur in de oven en laat hem erna rustig afkoelen.
  14. Smullen!

Ik zou jullie zeker aan willen raden de taart te proberen, gaan jullie hem bakken voor Sinterklaas?

Tags: , ,
Categorie: Alles, Food, Gluten, Glutenvrije Optie, Legally-Food, Recepten, Taart & Cake
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter