Dreamteam ’14: Het eerste schema

04.12.2013
Afgelopen zondag verscheen er een mailtje in mijn mailbox waar ik enerzijds naar uit keek, maar waar ik ook wel een beetje angstig voor was; het schema van mijn dreamteam trainer Rob Veer. Het is een schema voor 2 weken en de officiële start voor mijn dreamteam avontuur. 
Eigenlijk is het schema heel erg simpel als je het zo leest en vooralsnog valt het me ook alles mee! 
Week 1 [Deze week]

  • 60 in Z1 @10
  • 30 in Z1 & 30 in Z2
  • Zondag: Bruggenloop
Week 2 [Volgende week]

  • 30 in Z1
  • 45 in Z1
  • Zondag: Halve marathon van Gent
De 60 in Z1 @10 heb ik gisteravond gedaan en de 30 Z1 & 30 Z2 ga ik vanavond doen tijdens de loop van Urban Runners. De rest van de week heb ik namelijk geen tijd om in de avond te trainen, maar zo gaat het prima, denk ik. 

Maar nu hoor ik je denken, Stac, wat is Z1 en wat houdt @10 in. Voor die antwoorden moest ik ook even duiken in de bijlage van het schema met daarin de uitleg.

De Z van Hartslag Zones
Z staat voor verschillende zones van hartslag. Heb je geen hartslagmeter zoals ik dan moet je naar je gevoel en je lichaam luisteren en kun je alsnog de 5 verschillende zones hanteren in je training. 

Z1 – In dit tempo kun je makkelijk een gesprek houden
Z2 – Praten wordt al wat lastiger maar je raakt niet buiten adem
Z3 – Dit tempo kun je zeker een uur volhouden, maar praten gaat niet
Z4 – Dit tempo is ongeveer je 10km wedstrijd tempo
Z5 – Enkele minuten op dit tempo en je krijgt al hele zware benen

De @ van versnellingen
Het gaat hier om een normale duurloop maar de laatste tien minuten zijn anders dan je normaal gesproken zou doen.
Heb je bijvoorbeeld een @10 in het schema staan dan moet je de laatste tien minuten elke minuut gedurende 10 passen versnellen.  

Maar goed nu hoor ik jullie denken, de halve marathon van Gent?
Ja dat was voor mij ook een soort van verrassing die ik pas afgelopen vrijdag te horen kreeg. Ik had hem niet helemaal in de planning staan, sterker nog ik zou een high tea geven die dag en de dag ervoor ga ik kerstshoppen in Dusseldorf dus de planning is alles behalve ideaal…. Gelukkig zijn mijn lieve vriendinnetjes heel begripvol en gaan we de high tea verplaatsen. Wat betreft de dag er voor, naar Dusseldorf gaan we gewoon maar wellicht gaan mijn vriend en ik vanuit daar met de trein naar Gent om daar een hotel te pakken, want de halve marathon begint namelijk al om 10:30…. Treinen op de dag zelf is dus al niet mogelijk…. Maar goed, het is natuurlijk wel heel gaaf om een halve marathon in het buitenland te gaan lopen! 

Zijn jullie momenteel aan het trainen voor een bepaald doel? 

© Rob Veer voor het schema en trainingstechnieken. 

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.