Het familie recept: Kerstbrood

15.12.2013
Al zolang als dat ik me kan herinneren bakt mijn moeder ieder jaar in December minimaal 1 kerstbrood. Zij op haar beurt maakt het al zolang als dat ze met mijn vader is getrouwd, hetgeen in januari al weer 1 jaar is en mijn oma maakte het daarvoor al weer jaren lang. Kortom, het kerstbrood is een traditie en familierecept wat ik vandaag met jullie ga delen.

Zodra het tegen december begint te lopen is het niet alleen Sinterklaas en Kerst waar ik naar uit kijk maar ook het kerstbrood. Meestal weet mijn moeder me tot een paar dagen na Sinterklaas wel stil te houden maar daarna wil ik toch echt dat brood hebben, want men wat is het lekker!

Het recept is oorspronkelijk van Duitse kom af en ik gok dat mijn oma het dus van haar moeder heeft geleerd die Duitse was. Het recept gaat dus heel wat jaartjes terug en dit jaar heb ik het voor het eerst volledig samen met mijn moeder gemaakt. Waar ik meestal pas na 1,5 uur kwam helpen was ik er nu vanaf het begin bij en is het dus een beetje mijn eerste brood en leer ik nu de familie traditie voor te zetten.

Het neemt nogal wat tijd in beslag om het brood te maken en het recept luistert vrij nauw dus ga niet te creatief om met de eenheden. Mijn vader heeft geprobeerd het hele proces vast te leggen zodat jullie een beetje zien hoe je dit brood bakt. Voor het hele bakken ben je al snel 3,5 uur bezig dus denk niet dat je het even snel tussen de bedrijven door kan doen!

Wat heb je nodig?

 • 375 gram Tarwebloem/Speltbloem/Glutenvrije Bloem + nog wat extra om je aanrecht mee te bestuiven
 • 75 gram Gist [gebruik niet een zakje maar haal echte gist bij de bakker/Turkse winkel of Jumbo]
 • 2 eierdooiers
 • 300 gram Rozijnen
 • 225 gram Krenten
 • 3 dl Melk
 • 1 Dessertlepel zout [origineel staat er 1 eetlepel, maar wij beperken graag onze zout iname dus hebben dit iets verminderd]
 • 1 zakje vanille suiker
 • 175 gram Boter + nog wat extra om later over je brood te smeren
 • Poedersuiker

1. Weeg de bloem af en doe dit een een grote brede kom of op je werkblad, maak in het midden van je bloem een kuiltje

2. Neem een dessertlepel zout en verdeel deze aan de buitenkant van je bloem, dit moet zo ver mogelijk van het kuiltje vandaan blijven omdat het zout en het gist elkaar anders tegen gaan werken.

3. Neem 2 bakjes, in de ene doe je de boter en in de ander het gist. Voeg aan ieder bakje 1 dl melk toe en zet het op een lage stand, ongeveer 360 graden, 1,5 minuut in de magnetron. De inhoudt moet niet heet worden maar lauw. Uiteindelijk was dat bij ons na 2 minuten op 360 graden, maar dit is natuurlijk afhankelijk van je magnetron.

4. Voeg de gist en boter toe in het kuiltje van het meel, en voeg 2 losgeklopte eierdooiers toe. Roer vanuit het midden met beleid steeds een beetje meel erbij. Let er op dat je niet gelijk alles in het midden doet en de zouten buitenland zou laat mogelijk pas bij het geheel doet, maar je moet ook weer niet te voorzichtig zijn want dan daalt de temperatuur van je gist en boter veel te veel.

5. Kijk ondertussen hoe je deeg is en voeg afhankelijk van de dikte de resterende dl melk toe die je ook een beetje lauw hebt gemaakt in de magnetron.

6. Als alles door elkaar zit is het tijd om je handen te gaan gebruiken en te gaan kneden. Maak het jezelf niet gemakkelijk en ga even flink kneden, hoe beter je kneed hoe luchtiger het deel zal worden.

7. Om het deeg goed luchtig te maken is er nog een trucje wat goed werkt en erg leuk is om te doen. Namelijk het gooien van het deeg. Voor mij het leukste onderdeel van het hele bakken. Ik maak er altijd een sport van om het deeg zo hard mogelijk op het aanrecht te gooien.

8. Maak een mooie bol van het brood en leg het in een kom. Dek de kom af met een plastic zak en een theedoek en zet de kom bij de verwarming.

9. Laat het deeg hier een uur rijzen.

10.  Terwijl het deeg aan het rijzen is ga je de krenten en rozijnen afwegen. Hou daarbij in het oog dat je beter iets meer rozijnen dan krenten kunt gebruiken.

11. Plaats de krenten en rozijnen in een vergiet en laat ze wellen door er gedurende een minuut of 2 heel warm water overheen te laten lopen. Laat vervolgend de krenten en rozijnen gedurende ongeveer 30 minuten uitlekken.

12. Na een half uur plaats je de krenten en rozijnen op een theedoek en ga je ze een beetje droog deppen met de doek. Wat kan helpen is om ook velletjes keuken papier boven op de krenten en rozijnen te leggen om het vocht goed te absorberen.

13. Als het deeg een uur heeft kunnen rijzen ga je de krenten en rozijnen er in kneden en probeer je ze er zoveel mogelijk in te krijgen. Natuurlijk hou je altijd een paar eigenwijze krenten over die er niet in willen maar dat is geen probleem.

14. Laat het deeg wederom een uur rijzen in de bak met de zak en de theedoek bij de verwarming.

15. Pak de bakplaat uit de oven en doe er bakpapier op. Met vloeibare boter, of gesmolten boter, vet je het keukenpapier in. Daarnaast pak je een leek cakeblik dat je met een laagje van ongeveer 2 centimeter water vult en wat je op het bakblik horizontaal aan de achterkant van het bakblik plaatst. Dit voorkomt dat het brood niet te veel in de breedte uit zak zetten en meer de hoogte in gaat.

16. Het deeg is als het goed is weer wat groter geworden en je gaat na het nog heel even te hebben gekneed hem dichtvouwen, zodat je een randje krijgt.

17. Plaats het deeg op het bakblik en zet het bakblik en brood in de oven, op hete lucht oven stand 150 graden voor 30 minuten.

18. Na een half uur verhoog je de temperatuur naar 170 graden en dit voor eerst 30 minuten. Let op: Open de deur van je over niet voor die 30 minuten, dan heb je grote kans dat het brood zal instorten.

19. Na het half uur kun je steeds de klok er 5 minuten bij zetten tot hij gaar is. Dit kun je testen door op verschillende plekken in het midden van het brood met een prikken te prikken, is de prikker schoon na op meerdere plekken te hebben geprikt, dan is het brood gaar.

20. Zet de oven uit en laat het brood er nog 10 minuten in zitten.

21. Haal het brood uit de oven en doe er een klontje boter op waarmee je het gehele brood [behalve de onderkant] in smeert. Dit mag best een beetje hard want dan haal je ook gelijk de losse krenten en rozijnen er af.

22. Besprenkel het brood met poedersuiker voor de finishing touch

23. Is het brood afgekoeld op een rooster, smullen dan maar, bij voorkeur met een laagje roomboter!

Special Thanks to mijn ouders. Mijn vader voor het maken van de foto’s en mijn moeder voor het helpen bij het bakken! 
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reageer Lisa 10.12.2014

  Oh wauw, wat ziet dit er goed en leuk uit. Staat bij deze op mijn lijstje om binnenkort te maken 🙂

 • Reageer Chantal 19.12.2015

  Ik ben hem nu aan het maken, maar ik vraag me af wat er met de witte basterdsuiker moet gebeuren? Ik kan het nergens vinden…

  • Reageer Stacey 20.12.2015

   Hoi Chantal, is het gelukt met het brood? De suiker is om op je boter te strooien als je het brood belegt, maar is dus optioneel. Sorry, ik heb het gelijk aangepast.

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.