Interview – Rotterdam Marathon Website

31.01.2014
Onlangs werd ik voor de website van de ABN Amro Rotterdam Marathon geïnterviewd. Nu begint het de laatste tijd een beetje wekelijkse kost te worden, maar dit stuk vind ik toch wel heel erg leuk! Het stuk is te vinden op de website, maar voor het gemak deel ik hem ook even met jullie. 
Stacey Oosterhof verwacht kippenvel en tranen

Stacey Oosterhof (24), lid van het Runner’s World Dreamteam, verwacht dat ze op zondag 13 april bij de ABN AMRO Marathon Rotterdam met kippenvel over de finish komt. ,,Ik zal mijn coach waarschuwen dat hij een zakdoek moet meenemen.’’ 
                                                                                     * * *
Stacey Oosterhof (Runner’s World Dreamteam): ‘Vroeger dacht ik: wie een marathon loopt is ‘bezopen’, nu ga ik er zelf eentje doen’

Stacey Oosterhof (24) wilde ooit de ‘nieuwe Chantal Janzen’ worden, een musicalster. De Amsterdamse volgde een jaar de Theaterschool, maar werkt inmiddels met veel plezier en voldoening als juriste. Op zondag 13 april loopt ze de ABN AMRO Marathon Rotterdam als een van de zes leden van het Runner’s World Dreamteam.

 Je wilde altijd al meedoen aan een marathon?

Stacey Oosterhof: ,,Het stond al langer om mijn verlanglijstje. Toen ik op Facebook een oproep zag voor het Dreamteam van Runner’s World, dacht ik: als ik dan toch een marathon wil lopen, is dit een mooie kans. Ik heb me aangemeld en was dolblij dat ik werd uitgekozen.’’

Wanneer ben je begonnen met hardlopen?

,,Tijdens een vakantie, zes jaar geleden, hoorde ik dat mijn moeder zich had opgegeven voor Start to Run. Dat is een loopgroep die elke zaterdagochtend traint in het Amsterdamse Bos. Je krijgt ook een trainingsschema mee. Ik was bang dat mijn moeder mij zou inhalen en zelfs sneller zou worden; na terugkeer van mijn vakantie heb ik mij meteen ook opgegeven. Sindsdien ben ik fanatiek met lopen bezig.’’

En daarvoor?

,,Ik liep af en toe wel eens – als ik de kolder in mijn kop kreeg, haha. Nu train ik vier keer in de week, ongeveer zestig kilometer in totaal. Ik word begeleid door Rob Veer, de trainer van het Runner’s World Dreamteam. We mailen één keer per week. Een betere coach kun je je niet wensen. Zo’n ervaren man. Ik krijg veel tips van hem. Soms kleine, maar zeer nuttige dingetjes. Ik vind het een eer dat hij mij traint.’’

Hoe kijk je naar een marathon?

,,Ik had altijd het idee dat mensen die een marathon wilden lopen ‘bezopen’ waren. Wie vergt er zo veel van zijn lichaam en zet alles opzij om uiteindelijk vier uur een marathon te lopen? Het leek mij een bizarre opoffering. Nu doe ik het zelf. En dan te bedenken dat ik op de middelbare school al blij was dat ik het één kilometer volhield.’’

Hoe belangrijk is hardlopen voor je?

,,Het beheerst voor een groot deel mijn leven. Ik wil altijd alles beter doen dan best. Vandaar ook dat ik een marathon wil doen, dat is het hoogst haalbare voor een hardloper. Ik plan alles rond mijn trainingen. Even spontaan een bioscoopje pakken met mijn vriend of een vriendin is er niet meer bij.’’

Je schrijft op je blog www.legally-brunette.nl veel over hardlopen.

,,Die blog is mijn creatieve uitlaatklep. Ik schrijf over alles wat mij bezighoudt. En zet er foto’s bij. Heerlijk om te doen.’’

Je bent een creatief type?

,,Vroeger wilde ik de ‘nieuwe Chantal Janzen’ worden. Mijn grote droom was om op het podium te staan als musicalster. Zij was mijn grote voorbeeld. Ik ben naar de Theaterschool gegaan, maar na een jaar wist ik dat het niet zou lukken. Toen ben ik rechten gaan studeren en binnenkort krijg ik een droombaan: juriste bij een grote tv-producent. Ik ga mij bezighouden met intellectueel eigendomsrecht – auteursrecht, merkenrecht. Ik hoor thuis in die wereld.’’

Je houdt van muziek.

,,Ja, tijdens het lopen luister ik naar nummers uit de tv-serie Glee, songs van Katy Perry en Miley Cyrus. Tussen de muziek door monteer ik aanmoedigingen van vrienden en familie. Ik laat ze op de voicerecorder van mijn smartphone iets inspreken van tien à vijftien seconden en bewerk dat op de computer. Als ik straks de marathon loop, wil ik er zo’n twintig hebben. Ik moet mijn coach en de andere leden van het Runner’s World Dreamteam ook nog vragen. Zulke aanmoedigingen brengen tijdens het lopen een glimlach op mijn gezicht.’’

Je hebt in december meegedaan aan de Bruggenloop Rotterdam, een leuk voorproefje voor de marathon?

,,Het was leuk om al een klein stukje van het marathonparcours te lopen. Vooraf was ik ook bij de presentatie van topatleet Michel Butter. Ik heb met hem gesproken. Als ik naar hem kijk, voel ik mij een nietsnut wat lopen betreft. Hij is zo veel sneller als je het vergelijkt met mijn slakkengangetje. Die dag was ik al helemaal niet zo snel. Ik was de week ervoor op weg naar mijn training in het Vondelpark geschept door een scooter. Mijn knie en mijn been lagen open. Maar dan ben ik wel zo, dat ik toch die Bruggenloop wil doen. Het is me ook gelukt, samen met een vriendin die in een wat lager tempo loopt.’’

Loop je vaak samen?

,,Nee, daar hou ik niet zo van. Samen trainen lukt ook niet, omdat ik laat uit mijn werk kom en vaak pas ’s avonds om half tien kan gaan lopen.  Ik wil bovendien liever lekker in mijn eigen tempo lopen. Het is voor mij vermoeiend als ik me moet inhouden of juist sneller moet zijn. Bij zoiets groots als de marathon wil ik door zulke dingen geen energie verspelen. Ik loop graag alleen.’’

Wat verwacht je van de ABN AMRO Marathon Rotterdam?

,,Het belangrijkste is de finish halen. In een tijd van vier uur zou mooi zijn, het liefst iets erbinnen. Iedereen heeft het altijd maar over tijden, maar ik vind dat je van zo’n marathon in de eerste plaats volop moet genieten.’’

Heb je al een idee hoe je je finish gaat beleven?

,,Het zal heftig worden. Ik weet dat mijn vriend Paul, mijn familie en vrienden op de Coolsingel zullen staan. Mensen die mij dierbaar zijn. Ze nemen borden mee en ik zal ongetwijfeld mijn naam horen roepen. Ik krijg nu al kippenvel als ik er aan denk. Laat staan wat er gebeurt als ik daar straks loop. Na zo’n verre reis die de marathon is, ben je uitgeput en sneller emotioneel. De tranen zullen in mijn ogen staan. Ik zal mijn trainer waarschuwen, dat hij een zakdoek moet meenemen.’’

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.