Zelfbeeld

20.01.2014
We hebben allemaal onze onzekerheden, de een wat meer dan de ander. Er zijn maar weinig mensen die echt kunnen zeggen dat ze tevreden zijn met hoe ze er uit zien. Dit heeft voor een groot deel te maken met hoe we ons zelf zien, want hoe jij jezelf ziet is vaak heel anders dan hoe een ander jou ziet. 

Picture

Het is het bekende voorbeeld van meisjes met een eetstoornis die in de spiegel kijken en een dik persoon ziet, terwijl het meisje in werkelijkheid 44 kilo weegt en de botten aan alle kanten uit haar lichaam steken. Zij is er van overtuigd dat ze dik is terwijl ze eigenlijk eng van magerte is. 
Wat anderen haar ook vertellen, zij blijft zichzelf als dik en lelijk zien, en neemt daardoor grote gezondheidsrisico’s, haar menstruatie stopt, haren vallen uit en al je spieren worden afgebroken. 

In het filmpje onderdaan dit bericht zie je dat ook mensen die geen eetstoornis hebben zichzelf heel anders zien en beschrijven dan hoe andere personen hun zien. Het is een prachtig filmpje wat je echt even aan het denken zet en dat ik daarom graag met jullie wil delen. Want iedereen heeft zijn of haar onzekerheden, maar hoe mooi zou het zijn als we een beter beeld van ons zelf zouden hebben? 


Als ik in de spiegel kijk zie ik vooral dikke bovenbenen en een buik die niet in de buurt komt bij die van Doutzen. Maar wat ik ook zie is dat ik er best mag wezen, ik heb best een leuk figuur, door het hardlopen begint mijn lichaam mooie vormen aan te nemen, mijn buik is plat, ik ben niet dik en mijn gezicht mag er best wezen. De punten waar ik wel blij mee ben zijn de punten waar ik me tegenwoordig op probeer te focussen en niet meer op de aspecten van mijn lichaam waar ik niet blij mee ben. Hoe anders was dat nog geen 2 jaar geleden, toen was ik namelijk dat meisje..

Hoe zie jij jezelf in de spiegel en wat is de werkelijkheid?
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen zich gemiddeld 1,5 kledingmaat groter zien dan dat ze daadwerkelijk hebben. Dat wil dus zeggen dat we onszelf doorgaans dikker zien en dus vaak ook negatiever naar onszelf kijken. Probeer voor de grap eens de volgende oefening te doen:
– Men neme een stuk touw, leg dat stuk touw in een cirkel op de grond en maak de cirkel zo groot als dat jij denkt dat je taille is. 
– Pak vervolgens een ander touw en doe deze om je taille. Leg deze twee cirkels op de grond en je zult zien dat jouw cirkel groter is dan de cirkel die de werkelijke omvang van je taille weergeeft. 

Wat ik hiermee wil zeggen is dit; iedereen is mooi en iedereen mag er zijn. Probeer stil te staan bij de dingen waar je blij mee bent, ga je daar op focussen en dan komt de rest van zelf. Hoe meer zelfvertrouwen jij hebt, hoe mooier je uitstraling wordt en hoe gelukkiger je in het leven zal staan. Je leven is echt niet mooier als je in een maatje zero past, geloof me, I’ve been there. 

Kijk na het bekijken van het onderstaande filmpje eens in de spiegel en zie eens hoe mooi je eigenlijk bent! 

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.