De geschiedenis van mijn huis

06.02.2014
Ik woon in een oud huis, mijn huis is al meer dan 100 jaar geleden gebouwd en heeft een verhaal. Helaas geen verhaal met goed einde, maar wel een verhaal dat je doet realiseren hoe veel geluk wij mogen hebben dat we in 2014 leven en niet in 1942. 
Toen ik de sleutel van mijn huis kreeg heb ik uit nieuwsgierigheid even op het adres ge-googled. Benieuwd naar wie er voor me wellicht in het huis hadden gewoond en zonder me te realiseren wat er zich allemaal heeft afgespeeld in mijn buurt gedurende de tweede wereld oorlog.

Al vrij snel kwam ik op de site van Joods Monument waar precies stond beschreven wie er in mijn huis had gewoond tijdens de tweede wereld oorlog en ook wat er met die persoon is gebeurt. Ten tijden van de oorlog woonde in mijn huis de heer Marcus Cozijn en mevrouw Elisabeth Blitz samen met hun 10 kinderen. 

Meneer Cozijn heeft de oorlog niet overleefd en stierf op 26 oktober 1942 in Auschwitz en mevrouw Cozijn overleed op 5 maart 1943 in Sobibor. Dit verhaal gaf me al de nodige kippenvel en ik blijf het bizar vinden wat er toen is gebeurd.

Afgelopen donderdag wees een collega me op een site met de geschiedenis van Amsterdam Oost en ik speurde weer even rond op het internet en kwam ook weer bij de familie Cozijn uit. Dat ze 10 kinderen hadden wist ik, maar verder ben ik daar nooit ingedoken, tot nu. Tussen de namen van hun kinderen stond ook de naam van Rebecca Cozijn. Grappig dacht ik nog, mijn tweede naam is ook Rebecca. Ik ging nog even verder zoeken en het verhaal werd nog gekker, Rebecca, die beter bekend stond als Duifje, is namelijk op 23 juli 1898 geboren in Amsterdam. Dat is bizar want ik ben op 23 juli 1989 in Amsterdam geboren…..

Heeft jouw huis een verhaal dat je bekend is of woon je in een betrekkelijk nieuw huis? 

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.