Handleiding voor de Olympische Spelen

08.02.2014
Vanavond is het dan eindelijk zo ver. Na maanden van berichten in de media en sporters die al zeker 4 jaar aan het trainen zijn, beginnen vanavond de Olympische spelen. De uitzendschema’s van de publieke omroep staan op zoijn kope en overal waar je komt gaat het over nog maar 1 ding. Vandaar een korte handleiding voor de Olympische spelen vandaag. 
Cute athletes
Laten we maar gelijk bij het leukste deel van de olympische spelen beginnen, de leuke mannen. Onderstaande mannen verdienen wat mij betreft al een gouden medaille voor hun looks!
1. Jan Smeekens – Schaatser – Nederland 2. Sven Kramer – Schaatser Nederland 3. Sidney Crosby – IJshockey – Canada  4. Jake Holden – Snowboarden – Canada 5. Sven Thorgren – Snowboarden – Zweden 6. Staale Sandbech – Snowboarden – Noorwegen
Het programma:
Het meerdendeel van de Nederlandse medialles moet komen van het lange afstand schaatsen. Sven Kramer en Irene Wust zijn de sporters waar onze hoop op is gevestigd. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer Nederlandse toppers die hun uiterste best gaan doen tijdens de spelen.  De leukste wedstrijden staan in onderstaand schema. 
Leuke weetjes over de Olympische spelen

  • Wist je dat tijdens de eerste editie van de moderne Olympische Spelen, ruim 1000 jaar geleden, de deelnemers in hun blootje moesten sporten? Zo vielen de vrouwen goed op, want die mochten niet meedoen. Pas in 1900 mochten vrouwen voor het eerst deelnemen en dan alleen aan de sporten en tennis, golf, zwemmen en schaatsen. Vanaf 1928 was het ook toegestaan om hard te lopen, maar niet langer dan 200 meter want dat zou voor vrouwen te zwaar zijn geweest.
  • Wist je dat vrouwelijke atleten van 1968 t/m 1999 bij een deelname aan de Olympische Spelen verplicht een geslachtstest moesten ondergaan? Als ze deze test weigerden, werden ze linea recta naar huis gestuurd. Foekje Dillema, een Nederlandse atlete, werd in 1950 geschorst, maar bleek toch geen man te zijn. Zij heeft hier een levenslang trauma aan overgehouden. In 2009 werd de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya verdacht van ‘geslachtsfraude’, maar na een seksetest bleek zij gewoon een gespierde vrouw. 
  • Wist je dat er minimumleeftijden gelden bij de Olympische Spelen? Voor de meeste sporten moet je minimaal 18 jaar zijn, maar voor turnen 16, voor schoonspringen 14 en voor voetbal maximaal 23. Minimumleeftijden zijn ingesteld omdat er veel discussie ontstond. De jongste deelnemer ooit was Sonia Henie, een Noorse kunstschaatsster. Op 11-jarige leeftijd deed zij mee aan de Olympische Winterspelen van 1924.
  • Wist je dat in 776 v. Chr. de eerste Olympische Spelen werden gehouden? De eerste moderne Olympische Spelen werden gehouden in 1896. De medaillewinnaars krijgen nu nog steeds, net als in de Klassieke Oudheid, een olijfkrans op hun hoofd.
  • Wist je dat in het geval dat Nederland 14 medailles wint, dat dit onze 100e medaille op de Winterspelen zou zijn.
  • Wist je dat Groningse economen voorspellen dat Nederland 6 gouden plakken behaalt en in totaal 14 medailles. Ze baseren dat op eerdere olympische resultaten, het thuisvoordeel en de WK-uitslagen van de relevante onderdelen. 
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.