Recept: Energy Bars

28.02.2014
Er gaat geen dag voorbij of ik heb geen energy bar in mijn tas zitten. Meestal kies ik voor een reep van rude health of naked. Heerlijk zijn de repen en het is makkelijk om altijd een gezond, doch voedzaam tussendoortje bij je te hebben. Keerzijde is dat deze repen kostbaar zijn, je betaald al snel 1,80 voor een reep. Tijd dus om ze zelf te maken. 
Als je een tussendoortje eet is het belangrijk dat er niet teveel suikers in zitten, hierdoor krijg je namelijk een stijging van je bloedsuikerspiegel waardoor je, je erna weer slapjes gaat voelen. Het is daarbij van belang dat het een goede mix is van [goede] onverzadigde vetten, koolhydraten en eiwitten zodat je ook daadwerkelijk een verzadigd gevoel hebt dat enige tijd aan blijft. 
Benodigdheden voor ongeveer 15-20 repen [afhankelijk van de grote waarin je ze snijdt.]

  • 150 gram ontpitte dadels bijvoorkeur medjoul
  • 1 rijpe banaan
  • 1 eiwit
  • 80 gram ongebrande noten
  • 3 flinke eetlepels havermout
  • 1 eetlepel chia zaad
  • 2 theelepels gebroken lijnzaad
  • 1 eetlepel goji bessen

Je kunt met de samenstelling van de repen wisselen naar eigen smaak zolang je de dadels, banaan, het eiwit en de noten er in laat. Mogelijke variaties zijn:

  • Kokos
  • Sesamzaad
  • Raw cacao nibs
  • Gedroogd fruit [abrikozen/rozijnen/mango etc.]
  • Honing/Agave siroop 
  1. Prak je banaan
  2. Doe de noten in de keukenmachine/blender en doe dit een paar seconde, de repen zijn namelijk op zijn best als de noten not een beetje heel zijn.
  3. Voeg de banaan, dadels, het eiwit, de havermout en alle andere ingrediënten toe aan het mengsel. 
  4. Doe het mengsel in een cakblik, ovenschaal of springvorm en zorg er voor dat de bodem en randen zijn bekleed met bakpapier of folie.
  5. Duw het mengsel met de achterkant van een lepel goed plat. 
  6. Bak het geheel in een voorverwarmde oven op 180 graden in ongeveer 20 minuten.
  7. Laat het geheel goed afkoelen alvorens je er repen van gaat snijden.
In een reep zitten, afhankelijk van de grote van de repen die je snijdt, ongeveer 150 calorieën. Een reep als deze kun je goed nuttigen tussen je ontbijt en lunch of tussen je lunch en avond eten. Door de havermout, de noten en het eiwit zijn deze repen geschikt voor sporters en passen ze tevens in een taper dieet/koolhydraat stapeling.

Zijn jullie ook zo gek op dit soort tussendoortjes? 

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter