Het Rijksmuseum

29.03.2014
Het Rijksmuseum is over 2 weken al weer een jaar open. Een jaar waarin het werd geopend door Koning Beatrix, het officiele staatsbanket voor de nachtwacht werd gehouden alvorens de abdicatie en daarnaast ook nog een bezoek van Obama afgelopen week. Ben je nog niet geweest dan zou je dat zeker moeten doen! 
Tijdens mijn studie solliciteerde ik me rot om een baantje te vinden dat dichterbij was dan mijn baantje bij de Schouwburg in Amstelveen. Een van de plekken waar ik solliciteerde was het Rijksmuseum. Maanden hoorde ik niets en mijn sollicitatie was ik inmiddels dus al helemaal vergeten tot ik ineens een mailtje kreeg. Na 2 selectie bijeenkomsten werd ik een van de ‘hertjes‘ die de eer had in het nieuw te openen museum te gaan werken. [Als je op het woord hertjes klinkt kom je uit bij een artikel dat het opmerkelijk hoge opleidingsniveau van de gemiddelde werkneemster en dit artikel beschrijft het hele selectie proces]

Werken in het Rijksmuseum heeft voor mij maar 29 dagen geduurd, toen kreeg ik mijn eerste ‘echte’ baan als jurist, maar het was een geweldige ervaring! Wie kan er zeggen Yoga te hebben gehad in de grote centrale hal, Pilates te hebben gedaan in de bibliotheek en Zumba in de kapel? 

Maar hoewel het nog steeds rijen dik staat bij het museum merk ik dat veel van mijn leeftijdsgenootjes nog niet in het museum zijn geweest en dat is zo zonde, want het is echt de moeite waard! Waarom zou jij er een keertje heen moeten gaan?

  1. S’werelds bekendste schilderijen hangen er
  2. Het gebouw is prachtig, niet alleen het oude deel maar het nieuwe deel is minstens net zo mooi
  3. Een heel dele van de schilderijen vertellen een deel van onze Nederlandse geschiedenis
  4. Een schilderij is van een paar meter afstand veel indrukwekkender dan op een foto
  5. Er is voor ieder wat wils, van middeleeuwse kunst tot moderne kunst met o.a. het Mondriaan jurkje. 

Picture

Toen ik in groep 7 zat van de basisschool gingen we naar het Rijksmuseum. Destijds was het niet de nachtwacht die het meeste indruk op mij maakte, maar het hiernaast geplaatste schilderij. Ik was zo onder de indruk van dit schilderij omdat het zo echt was dat het gewoon een foto leek. Ik kon niet geloven dat iemand zo goed en zo realistisch kon schilderen. 

Nu is mijn favoriete schilderij ‘Portret van een meisje in het blauw’ van Jan Cornelisz Verspronck die je hieronder in de bovenste rij in het midden ziet. Ik heb uren staan kijken naar het schilderij maar het blijft me boeien. Beide schilderijen bevinden zich in de ere gallerij van het museum waar alle topstuken zich bevinden. 


Ben je niet zo van al die klassieke kunst dan kun je ook een kijkje nemen bij de moderne kunt op de bovenste verdieping of wat dacht je van de collectie kleding, sieraden en porselein. Maar wat ik het meest indruk wekkende vind naast de klassieke schilderijen is het Aziatisch Paviljoen dat helemaal nieuw is aangebouwd aan het museum en dat er op het oog heel modern uit ziet. 
Naar het rijksmuseum? Hier nog wat korte tips:

  1. Koop je kaartjes online of gebruik een museumjaarkaart
  2. Doe comfortabele schoenen aan, je dient immers veel te lopen
  3. Boek een interactieve tour die je via een Ipad kan volgen
  4. Of boek een rondleiding
  5. Maak er een dagje Amsterdam van, het museum ligt immers in hartje centrum! 

Zijn jullie wel eens in het [nieuwe] Rijksmuseum geweest? 

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.