Legally: How to use Linkedin

20.03.2014
Dankzij Linkedin heb ik mijn baan, mijn droombaan. Niet alleen vond ik via Linkedin de vacature voor de functie, ook zorgde ik er voor dat ik door middel van mijn netwerk meer te weten kwam over de functie, het bedrijf en de collega’s. Omgekeerd zorgde ik er via Linkedin ook voor dat ze mij wat beter leerde kennen. Toch merk ik dat veel mensen het nut van Linkedin onderschatten en daarom vandaag een college over Linkedin. 
Zoals gezegd is Linkedin voor mij een groot succes verhaal, niet alleen vond ik mijn huidige baan via Linkedin, ook mijn vorige baan heb ik mede dankzij Linkedin weten te bemachtigen. Het gaat bij Linkedin echter niet alleen om de informatie die je er op plaatst maar ook is het van belang heel doelgericht een netwerk op te bouwen en bedrijven te volgen. 

Wat is Linkedin en hoe werkt het?
Linkedin is een sociaal netwerk site waarop je, je CV kunt plaatsen en contact maakt en onderhoud met je professionele relaties. Linkedin is niet, zoals Facebook, bedoelt voor kletspraatjes of om de foto’s van je weekend te delen, het is echt bedoeld om professionele informatie te delen. 
Je begint met het toevoegen van je opleidingen, cursussen en werkervaring, tevens is het ook verstandig je vaardigheden en talenkennis direct in te voeren. Zaken als projecten, studieresultaten en publicaties zou je altijd later nog toe kunnen voegen. 

Ik heb een leuke baan/ik studeer nog, waarom zou ik dan op Linkedin gaan?
Ook als je niet direct op zoek bent naar een baan is het handig om je wel aan te melden op Linkedin, die biedt je namelijk de mogelijkheid om je netwerk op te bouwen voor een moment dat je het wellicht wel nodig hebt. Ook als je in de toekomst stage wilt gaan lopen is het geen slecht idee om een Linkedin profiel aan te maken, via studiegenoten kom je wellicht toch weer in aanraking met connecties die in de toekomst bruikbaar kunnen zijn. 

Welke mensen voeg ik toe op Linkedin?
De keuze of je louter professionele contacten toegevoegd aan Linkedin of dat je er voor kiest ook vrienden toe te voegen is aan jouw zelf uiteraard. Persoonlijk heb ik voor een mix gekozen omdat hoe groter je netwerk op Linkedin is hoe makkelijker je zal worden gevonden. Maar hierbij geldt wel dat kwaliteit boven kwantiteit gaat, heb jij namelijk mensen in je netwerk die een hoog aanzien hebben in jou vakgebied dan zal dit je meer opleveren dan 40 connecties die niets met jouw vakgebied te maken hebben. 
Voor studenten heb ik de tip om je docenten/professoren toe te voegen op Linkedin, zij hebben namelijk hoog aanzien en hebben doorgaans een omvangrijk netwerk. 

Hoe gebruik je Linkedin optimaal?

 1. Volg de bedrijven die je interesse hebben en waar je graag zou willen werken
 2. Ga eens op zoek naar de mensen die invloedrijke posities hebben in jouw vakgebied bij de bedrijven die jij leuk vindt. Zo ging ik bijvoorbeeld bij diverse media bedrijven op zoek naar de General Legal Counsel en Head of Legal en bezocht hun profiel. Als deze mensen net als jij een beetje nieuwsgierig van aard zijn dan zullen zij zien dat jij hun profiel hebt bekeken en je weet nooit wat dit teweeg kan brengen. 
 3. Heb je een vacature gevonden [via Linkedin of op een andere manier] kijk dan op het profiel van de verantwoordelijk HR medewerker en probeer via die weg ook bij de manager van de afdeling te komen waar je graag zou willen werken. Kijk of jullie gemeenschappelijke connecties hebben waar jij je voordeel mee zou kunnen doen. Dit heb ik ook gedaan bij de vacature van mijn huidige functie, ik kwam er achter dat mijn manager diverse gemeenschappelijke connecties had en een aantal van hen heb ik daarom benaderd met de vraag om informatie over die persoon en of ze wellicht een goed woordje voor me konden doen. Het voelt wellicht een beetje onnatuurlijk maar je hebt tegenwoordig niet meer genoeg aan een mooie CV en cum-laude afstuderen. 
  Let op; laat wel aan je connecties zien dat je al een beetje voorwerk hebt gedaan want als je alleen een mailtje stuurt met de vraag of ze je ‘even kunnen introduceren’  of ‘bij wie moet ik zijn?’, zul je waarschijnlijk een nee of geen antwoord krijgen. 
 4. Momenteel hard op zoek naar werk of een stage? Gebruik dan je headline van Linkedin om dit aan je netwerk duidelijk te maken. Dingen als MET SPOED OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE BAAN, zullen niet zo in de smaak vallen maar als je zegt dat je op zoekt bent naar een nieuwe uitdaging of dat je een leerzame stageplek zoekt dan kan dit je erg helpen. Recruiters zoeken hier namelijk ook mede op en zouden je kunnen contacteren als je een interessante aanbieding voor je hebben. Dit laatste is mij overkomen toen ik op zoek was naar een baan en het heeft mij, mijn vorige baan opgeleverd. 
 5. Vraag om aanbevelingen van mensen in je netwerk. Dit vind ik zelf altijd erg lastig, maar toch zijn ze erg fijn voor potentiële werkgevers die op deze manier er in ieder geval al achter komen hoe jouw vorige werkgevers over je dachten. Vind je het lastig om dit via Linkedin te doen dan kun je er ook voor kiezen om een schriftelijke verklaring te vragen als je ergens weg gaat, deze kun je vervolgens scannen en uploaden op Linkedin. 
 6. Ontwerp, fotografeer of schrijf je, voeg dan een deel van je portfolio toe aan je Linkedin profiel. Op deze manier kun je, je capaciteiten beter en breder tonen aan je netwerk. 
 7. Zijn cijferlijsten, certificaten in jouw vakgebied belangrijk? Zorg dan dat je ook al deze gegevens upload [als ze in je voordeel spreken natuurlijk]. In de juridische wereld is het bijvoorbeeld heel belangrijk om goede cijfers te hebben, lid te zijn geweest van diverse verenigingen en naast de reguliere vakken extra curricula te volgen. 

Tips van een recruiter: 

 1. Wees eerlijk: Je Linkedin profiel is voor iedereen toegankelijk [tenzij je bewust kiest deze af te schermen, de kans dat je dan zal worden benaderd voor nieuwe uitdagingen is dan zeer nihil]. Zodra jij foutieve informatie op je Linkedin profiel publiceert kan iedereen dit dus zien. Zorg ook dat je CV en Linkedin profiel overeenkomen, het komt nogal ongeloofwaardig over als je een CV stuurt die niet overeenkomt met je Linkedin profiel
 2. Zorg voor een representatieve foto: Een eerste indruk kan je maar een keer maken, zorg er daarom voor dat je een representatieve foto op je profiel plaatst. Foto’s van jezelf in een topje op een zonnig terrasje komen een stuk minder professioneel over.

Hebben jullie al een Linkedin profiel? Ik wel, je kan me vinden via deze link. 

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.