Lente Schoonmaak

28.03.2014
Het is lente en hoewel dat nooit eerder leide tot hormonale opruim woede is dat dit jaar wel anders. Mijn handen jeuken en het liefst zou ik een week vrij nemen om eens grondig alles op te ruimen. Van de keuken tot de zolder en slaapkamer, alles moet er aan geloven en niets wordt ontzien. Hoe je het beste een voorjaarsschoonmaak aan kan pakken lees je in de tips van vandaag. 
Het zonnetje schijnt weer naar binnen en het lijkt wel alsof je, je alles ziet en men wat kan ik me dan ineens gaan ergeren aan alles. Begon het vorige week met de keuken, afgelopen weekend was mijn kledingkast aan de buurt en wat kan dat verschrikkelijk opluchten zeg. Je kunt je trouwens ook veel beter concentreren of juist tot rust komen als je in een opgeruimde en schone omgeving bent. 

Voel je de kriebels nog niet, lees dan de volgende redenen om ze wel te gaan voelen:

 • Alles wordt weer schoon
 • Je krijgt weer overzicht in je kasten
 • Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd
 • Lukt het je spullen te verkopen via Marktplaats? Zet het geld apart en wie weet kun je er wel iets heel leuks en nieuws voor kopen!
 • Maak andere mensen blij met jou oude spullen: Zo bracht ik mijn oude tijdschriften naar een centrum voor vrouwen met borstkanker en een deel van mijn kleding naar het Leger des Heils. 

Nadeel van een dergelijke opruiming is, is dat het veel tijd kost en het vaak moeilijk is om afstand te doen van je spullen. Daarom onderstaande tips om je van je voorjaarsschoonmaak een succes te maken!

 1. Doe ruimte voor ruimte:  Indien nodig splits je die ruimtes ook weer op in ruimtes. Neem bijvoorbeeld de keuken, je kunt er voor kiezen eerst alle bovenkastjes te doen en later de onderkastjes. Op die manier ben je er niet gelijk uren mee bezig en neem je het stap voor stap. 
 2. Maak gelijk alles schoon: Haal een plankje in zijn geheel leeg zodat je ook gelijk het plankje schoon kan maken. Zie je dat sommige items niet helemaal schoon zijn, ga ze dan eerst afwassen of wassen voor je het terug legt.
 3. Zorg dat je voldoende vuilniszakken hebt om de spullen in weg te gooien. 
 4. Koop een goede reiniger met een lekker luchtje zodat alles ook lekker fris blijft ruiken.
 5. Zet een lekkere vrolijke playlist op om het werken een beetje leuk te maken. 

Je kleding kast opruimen, doe dat dan in de volgende stappen

 1. Haal al je kleding uit de kast en leg deze op je bed of op de grond. 
 2. Ga met een sopje door je kledingkast en maak hem lekker schoon
 3. Verdeel je kleding in 3 soorten: Houden, Twijfel en Weg
 • – Houden: Wees streng, heb je het al een paar maanden niet meer gedragen, is het net even te klein, zit het niet lekker of is het toch niet helemaal je stijl doe het dan weg, het neemt nu alleen maar ruimte in beslag en daardoor je, de leuke items van je collectie soms niet eens meer! Heb je uiteindelijk een selectie dat mag blijven? Check dan eerst of deze kleding heel is, of je het nog past en of het schoon is. Zo niet leg de kleding dan apart en ga het eerst repareren of wassen. Kleding die je niet past behoort eigenlijk niet thuis in je kast tenzij je op dieet bent en verwacht er op korte termijn er weer in te passen. Wees streng, binnen 2 maanden, het moet geen kleding kast vol wishful thinking kleding worden. 
 • – Twijfel: Probeer deze stapel zo klein mogelijk te houden. Deze kleding mag je in een zak doen en moet je 2 maanden ergens apart zetten. Heb je na 2 maanden niets uit de zak gehaald omdat je het nodig had, breng het dan naar een goed doel of plaats je kleding op marktplaats. 
 • – Weg: Je kunt 2 dingen doen met de kleding die je weg wilt doen. Je kunt het naar een goed doel brengen of op marktplaats zetten. Zelf koos ik voor een combinatie van beide, sommige kleding vond ik niet de moeite waard om op marktplaats te zetten maar zag er nog wel goed uit en heb ik naar het Leger des Heils gebracht bij mij om de hoek een ander deel staat op marktplaats.

   4.    De kleding die je wilt houden ga je vervolgens in zomer en winter onderverdelen. De winterkleding leg je achter in            je kast en de zomer kleding voor in je kast.
   5.     Koop geur zakjes om in je kledingkast te plaatsen, zo blijft je kleding lekker ruiken. Tip, bij de Action hebben ze                    hele schattige stoffen zakjes voor een paar euro. 

Ik heb inmiddels het grootste deel van mijn kledingkast, keuken, gangkast en woonkamer opgeruimd en dat is ook wel te zien door het grote aantal advertenties op mijn marktplaats account, zit er iets voor je tussen? 

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.