Naar de stembus

12.03.2014
Morgen over een week, op woensdag 19 maart, zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Waarschijnlijk heb je al de nodige posters gepasseerd en word je al een beetje moe van alle aandacht op tv maar vandaag even de achtergrond en in’s en out’s over de aankomende gemeenteraadsverkiezingen zodat je straks weet waar je het over hebt.  
Ja dat is even schrikken he? Een artikel over politiek, niet iets dat je bij veel blogs langs ziet komen en waarschijnlijk zal ik er in bezoekersaantallen ook verschrikkelijk op worden afgerekend maar so be it, want ik hou van politiek en ik vind het heel belangrijk dat mensen gebruik maken van hun recht om te stemmen, ongeacht op welke partij ze willen gaan stemmen. 

Geschiedenis en herkomst van de gemeenteraad en het kiesrecht:
Sinds de Grondwet van 1848 is de gemeenteraad bij wet officieel in het leven geroepen en worden de raadsleden rechtstreeks door de burgers gekozen. Aanvankelijk hadden alleen mannen vanaf 23 jaar die een bepaald bedrag aan directe belastingen betaalden stemrecht (censuskiezers) later werd het recht om te stemmen tevens toegangkelijk voor mannen die bepaalde diploma’s hadden behaald en huur betaalde. In 1896 werd er een nieuwe kieswet aangenomen [S. van Houten] die er voor zorgde dat een groter deel van de mannelijke bevolking het recht kreeg om te stemmen. Daarin tegen werd het stemmen pas mogelijk vanaf de leeftijd van 25 jaar. 

Uiteindelijk kregen mannen in 1917 het algemene recht om te kiezen en verkregen vrouwen twee jaar later, in 1919, ook het algemene kiesrecht. 

Het verkrijgen van het algemene kiesrecht voor vrouwen is nog een behoorlijke strijdt geweest die is begonnen door Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke arts van Nederland die het er niet bij liet zitten dat vrouwen niet dezelfde rechten hadden als mannen. Haar strijd voor gelijke rechten op het gebied van stemmen begon al in 1883!

Wat is een gemeenteraad?
De gemeenteraad is het hoogste orgaan van een gemeente. Een gemeenteraad stelt de hoofdlijnen van het beleid van de gemeente vast en controleert de uitvoering daarvan door het college van Burgemeester en Wethouders. In de gemeenteraad zit een gekozen afvaardiging van inwoners van de betreffende plaats. Afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente wordt vastgesteld hoeveel raadszetels er zijn, zo heeft een grote stad als Amsterdam er 45 en een kleine gemeente met maximaal 3000 inwoners 9 raadsleden. 

Waarom zou je naar de stembus moeten gaan? 
Gemiddeld heeft iedere gemeente €3000 per inwonende burger te besteden. Als je gaat kiezen heb je dus invloed op de manier waarop dit geld wordt besteed. Door decentralisatie krijgt de gemeente steeds meer taken in zijn pakket  en vanaf 2015  zullen bijvoorbeeld ook de jeugdzorg en de zorg voor chronisch zieken onder de verantwoordelijkheid van de gemeente gaan vallen. De rol van de gemeente wordt dus steeds groter en de manier om hier enige invloed op te hebben is door je stem te laten horen.  

Hoe weet ik nu waar ik op zou moeten stemmen?
Al die partijen met al die verschillende standpunten, het blijft altijd lastig een partij te vinden die jouw mening vertegenwoordigt. Ga daarom voor jezelf bedenken wat je belangrijk vindt in jouw gemeente als voorbeeld vind ik bijvoorbeeld veiligheid, [verruiming van] winkeltijden, sport en woningen. Aan de hand van deze punten kun je kijken welke partij jouw mening het beste vertegenwoordigt. Ook zijn er een aantal gemeentes die zich hebben aangesloten bij een stemwijzer of kieskompas, door middel van deze tools kun je ook een goed beeld krijgen welke partij jouw visie voor jouw gemeente het beste vertegenwoordigt. 

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.