Amstelveense Hotspots

26.04.2014
Morgen bezoekt de koninklijke op Koningsdag de gemeente Amstelveen. De plaats waar ik tot mijn 22ste heb gewoond en waar ik dan ook de meeste plekjes ken, waar ik naar school ben geweest en waar nog veel vrienden en familie woont. Daarom vandaag een aantal Hotspots in Amstelveen op een rijtje. 
Hoewel ik in Amsterdam geboren ben heb ik mijn hele jeugd in Amstelveen gewoond. Pas toen ik op mijn 22ste op mezelf ging wonen verlate ik Amstelveen voor Amsterdam, dat overigens op nog geen 20 minuten afstand ligt. Het is voor mij dan ook best wel een beetje speciaal dat de koninklijke familie morgen een bezoekje brengt aan ‘mijn hometown’. De familie begint rond een uurtje of 10 in ‘De Rijp’ en zal om ongeveer 12 uur een bezoek brengen aan Amstelveen. Hoewel ik nu niet wil aanraden om morgen Amstelveen te gaan bekennen, is het zeker een keertje de moeite waard om er heen te gaan, al is het alleen maar voor het winkel centrum of een rondje in het Amsterdamse Bos [dat dus niet alleen in Amsterdam ligt ;)]
Winkelen
Amstelveen heeft een ontzettend groot en overdekt winkelcentrum dat beter bekend is onder de naam ‘Stadshart Amstelveen’. Onder inwoners van Amstelveen wordt het gewoon ‘Het plein’ genoemd. Op het winkelcentrum, dat zichzelf graag aanprijst als winkelcentrum met internationale allure, bevinden zich een Bijenkorf, Starbucks, Zara, H&M, V&D en nog veel meer winkels. De afgelopen jaren is het winkel aanbod op het winkelcentrum erg veranderd, de goedkopere winkels hebben doorgaans plaatsgemaakt voor luxere en duurdere winkels, dus voor een Action, Bristol, Schoenenreus of Big Bazar hoef je niet naar Amstelveen te komen. 
Kunst en Cultuur. 
Hoewel Amstelveen niet ontzettend groot is heeft het 2 vrij belangrijke musea. Centraal geleden op het Stadshart van Amstelveen ligt het Cobra Musem waar naast een vaste collectie met veel Appel en Mondriaan veel afwisselende tentoonstellingen zijn. Van een tentoonstelling over Donald Duck tot een tentoonstelling over transgenders, het heeft allemaal de revue gepasseerd in het museum. Grappig detail, tijdens mijn laatste jaar van de middelbare school werkte ik in het cafe van het museum en was een van mijn collega’s in het museum Fieke van Girls Love 2 Run! 

Naast het Cobra museum is ook het van der Togt museum in Amstelveen gevestigd. Dit museum zit in het oude dorp van Amstelveen. Momenteel vindt in dit museum een expositie plaats van Mr. Prof. Pieter van Vollenhoven, de man van Prinses Margriet. 

Naast de 2 musea heeft Amstelveen ook een Schouwburg met inpandige cinema. De schouwburg van Amstelveen beschikt over 2 zalen, een grote en een kleine zaal en de programmering bestaat uit veel dans, toneel, opera en cabaret. Musicals zitten over het algemeen wat minder in de programmering, maar af en toe zijn ze er zeker! Gedurende mijn hele studie heb ik in dit theater, dus ik ken het op mijn duimpje. Naast de Schouwburg is poppodium P60 te vinden waar regelmatig optredens plaatsvinden van bands. Naast deze 2 centra bezoekt ieder kind in Amstelveen ooit wel eens het poppentheater dat zich net als het van der Togt museum gevestigd is in het oude dorop van Amstelveen. 

Eten en drinken
In Amstelveen zijn er vrijwel geen gelegenheden waar je leuk uit kunt gaan. De enige plek waar uitgaan echt mogelijk is in cafe/restuarant en hotel Abina. Bij de inwoners vooral bekend omdat hier met name gescheiden vrouwen komen van rond de 40 en 50 jaar. Echter is dit wel DE plek waar het met Koninginnedag normaal altijd het leukste was en waar vele optredens plaatsvonden van diverse artiesten. 

Wil je een lekkere pizza eten dan kan ik je Pane Past E Vino aanraden, een klein ietswat ouderwets restaurant waar ze de heerlijkste pizza’s Calzone serveren. Voor sushi kun je terecht bij Kokusai dat gevestigd is op het winkelcentrum en waar ze een all you can eat menu aanbieden. Luxe uiteten kan bij Restaurant aan de Poel dat is bekroond met 2 Michellin sterren en wat beschikt over wat ik vind het mooiste uitzicht van Nederland. Toch in de buurt van het Amsterdamse bos eten, maar dan iets betaalbaarder kies dan voor restaurant Silversant waar je in de zomer ook heerlijk plaats kunt nemen op het terras. Voor de lekkerste frietjes ga je naar Karels Cafetaria, mijn grootste zwakte is daar een patat saté, maar de nasi en loempia’s zijn daar ook zeker aan te raden. 

Wist je dat?

  • Hockey volkssport nummer 1 is in Amstelveen? Amstelveen telt maar liefst 10 hockeyclubs en vrijwel ieder kind zit op hockey.
  • Amstelveen een dorp is maar het centrum wel de naam Stadshart heeft gegeven.
  • Er stapels BN’ers wonen, hebben gewoond of zijn opgegroeid in Amstelveen. 
  • Een aantal delen van Amstelveen grenzen aan het Amsterdamse bos?
  • Amstelveen heeft ongeveer 85.000 inwoners
  • Amstelveen in 2003 is uitgeroepen tot de fijnste gemeente om in te wonen?
  • Amstelveen het eerste en tot op heden enige winkelcentrum van Nederland is dat is gewaardeerd met 4 sterren.? De sterren staan voor een Europese beoordelingsmechanische. En louter de winkelcentra met de meeste service, winkel aanbod en luxe faciliteiten krijgen 4 sterren. 
Zijn jullie wel eens in Amstelveen geweest? 
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.