De hardloop supporter

10.04.2014
Het lopen van een hardloopwedstrijd lijkt een hele prestatie te zijn en dat is het ook, maar een groot onderschat onderdeel van hardloopwedstrijden is de rol van de supporter. Onlangs bleek nog uit onderzoek dat een hardloper sneller loopt naarmate er meer wordt aangemoedigd. Reden genoeg dus om een lesje supporten te geven! 
Aan de Universiteit van Nevada in Las Vegas werd getest of lopers sneller zouden lopen naarmate er harder en meer werd gejuicht en aanmoedigingen werden geroepen. De hardlopers kregen onderweg allemaal positieve aanmoedigingen te horen, ongeacht of ze nu wel of niet goed liepen. Ten opzichte van de controlegroep liepen de aangemoedigde lopers een stuk sneller. Onderschat dus zeker niet de rol van mensen langs de lijn!

Roepen/aanmoedigen/juichen:

  • Aan het begin: De meeste lopers komen vrij soepel langs je, dus moedig ze aan maar spaar je stem voor als ze op de terug weg weer langs komen! 
  • Op de helft: Heel voor de hand liggend is het natuurlijk om te roepen: ‘Je bent al op de helft’ maar probeer ook wat andere leuke dingen voor de afwisseling. 
  • Bij of vlak voor de finish: Dingen als ‘Het is nog maar 3 kilometer’ als je dus al 39 kilometer er op hebt zitten, gaat niet helpen. Kies voor zinnen als: ‘Je kant het’ -‘Kanjer’ – ‘Je hebt er al * kilometer opzitten’ – ‘Je doet het geweldig, zet nog even door’. Ook grapjes zijn meer dan welkom, de lopers zijn in het laatste stuk namelijk verschrikkelijk geconcentreerd en heel erg gefocust op die finish. Zo hoorde ik ooit eens ‘Doorlopen ik wil graag die laatste 300 meter je kontje bekijken’. Graai dus even in de moppentrommel en knal er een paar leuke grapjes uit! 
  • Overige tips: Zie je dat iemand het zwaar heeft? Roep die persoon zijn naam en moedig hem aan! Geef lopers complimentjes als ze langs lopen, bijvoorbeeld over hun kleding, haar of prachtige glimlach. 

Spandoeken
Ken je iemand die mee loopt? Maak dan een spandoek voor die persoon met zijn of haar naam er op! 
Wil je scoren bij alle lopers haal dan wat inspiratie uit een van de onderstaande borden. 

Voedsel & Drinken
Sta je langs het parcours en heb je de mogelijkheid om iets uit te delen, sla dan groot in met water en bananen! Zeker bij een marathon is extra water en een banaan meer dan welkom! Aankomende zondag zit ik bijvoorbeeld met het grote probleem dat ik tussen 27 en 32 km nog op zoek ben naar een banaan aangever. [Mocht je, je geroepen voelen banaanaangever te worden zondag, let me know ;)]. Hoe warmer het is hoe meer het uitdelen van water gewaardeerd zal worden door de mensen die langs lopen! 

Muziek
Woon je langs de route of heb je gewoon een awsome installatie in je auto, zorg dan voor hele lekkere foute muziek langs het parcours waar iedereen blij van wordt! Mensen lopen dan wel met hun eigen muziek vaak, maar geloof me muziek onderweg wordt op prijs gesteld. Ook een goed idee is je djembé uit de kast te halen en los te gaan of de plaatselijke drumband uit te nodigen! 

Staan jullie ook wel eens langs het parcours van een hardloopwedstrijd?
Ben je er zondag bij? Laat me dan even weten waar je van plan bent te gaan staan dan zal ik op letten! 

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.