Ontbijten als een hardloopster

10.04.2014
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, zonder ontbijt komt je lichaam niet op gang en het is dus belangrijk om op een goede manier te ontbijten. Een goed ontbijt zorgt er voor dat je de rest van de dag beter kunt presteren en ook je lichaam beter in balans is. Ontbijten is dan ook van ontzettend groot belang voor sporters en zo ook hardlopers. Vandaag daarom 5 ideeën voor ontbijtjes die uitermate geschikt zijn voor sporters. 
Het ontbijt is een van de belangrijkste maaltijden van de dag en het is dan ook belangrijk dat je niet te lang nadat je, je bed uit komt gaat ontbijten. Je moet je lichaam zien als een motor die pas gaat werken als er benzine in komt en dat geld ook voor je lichaam. Daarnaast heeft je lichaam de hele dag de tijd om je ontbijt te verbranden waardoor je het beste kunt kiezen voor een voedzaam ontbijt die best wel wat calorieën mag bevatten. Kies je juist voor een kleiner en lichter ontbijt dat zul je merken dat je na een uurtje of 2 al weer trek hebt en is de kans groot dat je naarmate de dag vordert eerder zal gaan snoepen/snacken. 

Waar moet je op letten bij het ontbijt?
Je ontbijt moet bestaan uit koolhydraten, eiwitten, vitamines, vezels en goede vetten. Al deze bestanddelen zorgen er voor dat je gedurende de dag goed kunt presteren. Als je de juiste hoeveelheid hiervan nuttigt zul je ook merken dat je minder snel honger hebt. Het liefst nuttig je, je ontbijt zo snel mogelijk na het opstaan zodat je, je lichaam aan het werk zet. Eet je bijvoorbeeld je ontbijt in de trein dan heb je het eerste uur van de dag je lichaam op reserves laten draaien en zal je lichaam de voeding die je in de trein tot je neemt langer vasthouden voor het geval het weer zonder eten komt. 

Wat kun je dan het beste eten? 
Ik zal je 5 ontbijt ideeën geven voor je ontbijt die de juiste voedingsstoffen bevatten voor een goed en verantwoord ontbijt. 

Picture

Havermout

 • 5 eetlepels havermout
 • 1 tl chiazaad (of lijnzaad of hennepzaad)
 • 1 el goijibessen (of rozijnen of gedroogde vijgen/abrikozen/dadels)
 • 4 halve walnoten/peccannoten, 10 pistachenoten, 8 amandelen
 • 250 ml sojamelk, amandelmelk, kokosmelk
 • 1 stuk fruit
 • Op dagen dat je een lange duurloop hebt: ½ el eiwitpoeder

Crackers

 • 5 volkoren [Glutenvrije] crackers of 3 sneden [glutenvrij] brood
 • 2 belegd met hummus
 • 2 belegd met 1 gebakken of gekookt ei
 • 1 stuk fruit

Picture

Yoghurt

 • 300 ml yoghurt, (soja)melk of kwark
 • 5 eetlepels muesli
 • 4 halve walnoten/peccannoten, 10 pistachenoten, 8 amandelen
 • 1 stuk fruit

Omelet

 • Omelet gemaakt van 2 eieren
 • 100 ml (soja)melk
 • 4 volkoren [Glutenvrije] crackers of 2 sneden [glutenvrij] brood
 • 1 stuk fruit

Picture

Pannenkoeken

 • Eiwit uit 4 eieren.
 • 60 gram havermout
 • 60 gram magere kwark
 • ⅛ theelepel bakpoeder
 • ½ theelepel puur vanille-extract

Wat is jouw favoriet? 
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.