Stemmen: Het Europees Parlement

22.05.2014
Aanstaande donderdag vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Waarschijnlijk is het je niet ontschoten dat de campagne voor deze verkiezingen momenteel in alle hevigheid is losgebarsten en heb je, je stempas al enige tijd binnen. Maar dat Europees Parlement, wat is dat nu eigenlijk en wat doen ze? 
Het was voor veel van mijn mede studenten de grootste kwelling van de hele rechten opleiding, het blok European Law. De Europese regering bestaat namelijk uit veel verschillende organisaties die allemaal verschillende taken en bevoegdheden hebben en dat vonden wij als studenten al lastig, laat staan de mensen die er niet 10 weken intensief op hebben gestudeerd. Het leek me daarom wel handig om wat meer te vertellen over Europa en wat het parlement doet zodat iedereen wellicht iets beter weet waarop ze gaan stemmen komende donderdag.

Wat is het Europees Parlement?
Het Europees Parlement kent 766 leden die voor een periode van 5 jaar worden gekozen. Het aantal afgevaardigden per land wordt vastgesteld op basis van het aantal inwoners per land. Nederland heeft in het parlement 26 zetels en Duitsland heeft met 99 zetels de grootste delegatie binnen het parlement. 
Afgevaardigden van de landen zitten niet gegroepeerd per land maar per politieke stroming in politieke fracties. In totaal zijn er 8 verschillende politieke fracties waaronder onder andere de Europese Volkspartij, de Alliantie van de Sociale en democraten en een alliantie van de liberale en democraten. Voor ons beeld houdt dit in dat zowel de VVD als D66 afgevaardigden in de fractie van de Liberale en democratische alliantie plaatsnemen en afgevaardigden van het CDA in de fractie van de Volkspartij zitten. 

Locaties van het Europees Parlement: 
Het Europees Parlement en zijn 766 leden hebben hun hoofd zetel in Brussel. Eens per maand gaan de leden voor 4 dagen naar een locatie in Straatsburg. De kosten voor deze maandelijkse verhuizing bedragen jaarlijks minstens 200 miljoen euro en je zou je dus verwachten dat dit snel zou worden afgeschaft. Er zit echter een heel verhaal achter de maandelijkse verhuizing naar Straatsburg. De plaats Straatsburg staat namelijk symbool voor de vrede tussen Duitsland en Frankrijk en het is voor beide landen dan ook erg belangrijk dat deze locatie in gebruik blijft, die in de regio ook nog eens voor veel werkgelegenheid zorgt. 

Wat doet het Europees Parlement?
Het Europees Parlement heeft tezamen met de Raad van Ministers de wetgevende macht. Dit betekend concreet dat zij mogen beslissen over wetsvoorstellen die zijn ingediend door de Europese Commissie. Het Europees Parlement mag dus de wetten aannemen, afwijzen of een wijziging voorstellen, maar ze mogen niet zelf een wetsvoorstel indienen. 
Naast de wetgevende macht speelt het parlement ook een belangrijke rol inzak de Europese begroting. Tezamen met de raad van ministers dienen zij de begroting goed te keuren, af te wijzen of wijzigingen voor te stellen. 

Het parlement heeft tevens de bevoegdheid om de Europese commissie te controleren en om leden van deze commissie te benoemen. Een van de leden van de Europese commissie is de Nederlandse Nelie Kroes die Eurocommissaris is op het gebied van ICT en Telecom. 

Stemmen?
Of je nu voor of tegen Europa bent, je stem is heel belangrijk! Ook als je tegen Europa bent kun je dit namelijk duidelijk laten weten door te stemmen, er zijn immers genoeg anti Europese partijen die zitting hebben in het parlement. Het is wellicht handig om een online kiestool te gebruiken om te kijken welke partij jouw mening over Europa het beste vertegenwoordigd. 

Kieswijzers:

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.