Vind jouw sportschool

01.05.2014
Een paar jaar geleden nam ik een abonnement bij Fit For Free, daarna kreeg ik via mijn werk een abonnement bij Healthy City en inmiddels ben ik sportschool loos. Als het aan mij ligt ga ik echter binnenkort fanatiek aan de slag in de sportschool, maar een ideale sportschool vinden is nog niet zo makkelijk! Vandaag wat tips waar je op kunt letten. 
Sinds een paar weken ben ik op zoek naar een sportschool. Na de marathon vind ik het wel eens tijd om weer wat meer te gaan afwisselen qua sporten. Daarnaast mis ik gewoon kracht en dat is iets wat ik graag meer wil gaan trainen in de sportschool. 

Waar moet je op letten als je op zoek bent naar een sportschool?

 • Afstand: Ik ben er heilig van overtuigd dat hoe dichter bij je sportschool is hoe eerder je naar de sportschool gaat. Is je sportschool een eind weg dan zul je dit snel als excuus gaan gebruiken om niet te gaan. Misschien maakt het je in de zomer minder uit, maar als het regent fiets je eerder 5 minuten dan 25 minuten. 
 • Prijs: Een sportschool abonnement is over het algemeen erg duur. Je wilt natuurlijk een sportschool met goede faciliteiten, maar je wilt niet een maand op droog brood moeten leven om je abonnement te kunnen betalen. Wel denk ik dat een iets duurder abonnement een druk aan je op legt om te gaan waardoor je minder snel thuis zult blijven. 
 • Drukte: Breng een kennismakingsbezoek aan de sportschool op de tijd dat je wilt gaan sporten, zo kun je zien hoe druk het in de sportschool is. In sommige sportscholen is het namelijk erg druk na werktijd en kun je amper je work-out doen, iets wat ik zelf erg vervelend vind. 
 • Openingstijden: Bekijk goed wat de openingstijden van je sportschool zijn en op welke tijden jij graag zou willen sporten. Is je sportschool al om 20:00 uur dicht maar kun je pas vanaf 19:00 uur sporten dan schiet dat natuurlijk niet echt op. Wil je wellicht in de ochtend sporten let dan ook goed op want niet alle sportscholen zijn al voor 08:00 uur open. 
 • Neem een proefles: De meeste sportscholen bieden een gratis dagkaart, proefles of zelfs gratis week aan zodat je kennis kunt maken met de sportschool. Maak hier gebruik van en probeer meerdere sportscholen uit in de buurt zodat je een goede indruk krijgt van welke sportschool jouw voorkeur heeft! Je zit immers vaak toch voor langere tijd aan een sportschool abonnement vast. 
 • Bekijk de kleedruimtes – Persoonlijk vind ik het heel erg belangrijk dat de kleedruimtes schoon zijn, douchen doe ik meestal liever thuis omdat ik dat uberhaubt prettiger vind, maar me omkleden moet wel in een nette ruimte kunnen.

Faciliteiten: Bedenk je goed waar je de sportschool voor wilt gaan gebruiken. Wil je alleen groepslessen gaan doen, ga je voornamelijk kracht training doen, gebruik je alleen cardio apparaten of wil je juist een combinatie. Onderstaande punten zijn dingen waar ik zelf op let bij het uitzoeken van een geschikte sportschool. 

 • Zijn er restricties aan de duur van het gebruik van een apparaat? Soms heb ik echt geen zin om buiten te lopen, alleen is ook maar zo alleen en ik begin me de laatste tijd snel te vervelen bij rondjes langer dan 45 minuten. Daarnaast is buiten lopen belastender dan op de loopband en dus is een loopband soms een betere optie als je bijvoorbeeld al wat last hebt van je knieën. Bij sommige sportscholen [zie: Fit For Free] is er echter een restrictie dat je en apparaat maar maximaal 20 minuten mag gebruiken. 
 • Hoeveel loopbanden zijn er? Een beetje een aanvulling op bovenstaande, hoe meer loopbanden er zijn hoe meer kans je hebt dat je op een loopband kunt staan voor een eventuele langere tijd.
 • Zijn er TV’s in de zaal met cardio apparaten? Oke, begin maar te lachen, maar het grote voordeel aan de sportschool vind ik dat je TV kunt kijken tijdens het sporten. Ik ben een echte TV junk, ik werk ook niet voor niets bij een TV producent, en sporten en TV kijken is voor mij een ideale combinatie. Idealiter zitten er TV schermpjes ingebouwd in het apparaat zodat je zelf kunt zappen, maar soms hangen er tv’s in de ruimte. 
 • Persoonlijk schema – Als je gaat sporten is het fijn als je een persoonlijk schema kunt laten opstellen door een ervaren medewerker bij de sportschool. Je kunt bij die persoon vaak aangeven wat je doelen zijn en waar je, je, tijdens het trainen op wil focussen. 
 • Begeleiding – De meeste sportscholen hebben gedurende dag altijd minimaal 1 fitness instructeur op de vloer die je kan helpen of je vragen kan beantwoorden. Ik vind het belangrijk dat er daadwerkelijk zo een persoon is of wellicht zelfs meerderen. 
 • Extra faciliteiten – Vind je het belangrijk dat je sportschool daarnaast een fysiotherapeut heeft, een zonnebank, sauna of misschien zelf wel een zwembad? 

Ik heb inmiddels een aantal proef lessen, weken en dagen aangevraagd bij verschillende sportscholen in de buurt. Eens kijken welke mij het beste bevalt. 

Hebben jullie een sportschool abonnement? Of wellicht nog tips voor goede sportscholen in Amsterdam [centrum/oost]?

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.