My job

01.07.2014
Picture

Mijn blog heet niet voor niets Legally-Brunette. In het dagelijks leven ben ik namelijk niet alleen een blogger met een passie voor hardlopen, maar ook jurist. Door reacties en mailtjes merk ik dat veel van jullie ook jurist zijn, interesse hebben in mijn werk of rechten studeren. Daarom leek het me wel eens leuk om te vertellen wat ik doe op mijn werk.

Zoals jullie zullen begrijpen kan ik uiteraard niet in gaan op specifieke casussen uit de dagelijkse praktijk van mijn werk. Trademark Jurist
In mijn functie ben ik verantwoordelijk voor het beheren van de gehele trademark portefeuille van het bedrijf waar ik werkzaam ben. Dit houdt in dat ik er voor zorg dat alle merken zijn geregistreerd, dat ze niet verlopen, maar ook dat anderen niet zonder toestemmingen gebruik maken van onze merken.

Trademarks
Ik werk binnen een internationale organisatie en ik voer mijn werkzaamheden dan ook vrijwel geheel uit in het Engels. Het is voor mij dan ook heel normaal om het over trademarks te hebben, maar hiermee bedoel ik merken. Wat een merk is? Tsja dat is gelijk een lastige vraag, in beginsel kan ieder teken, symbool of vertoning een merk zijn zolang het zich voldoende onderscheidt van andere merken. De eis dat het voldoende onderscheidend vermogen moet hebben is een belangrijk punt binnen het merkenrecht. Ik zal hier echter niet te veel ingaan op de juridische theorie rond merken.

Bekende merken en de waarde hiervan
Ik denk dat iedereen wel een lijstje met bekende merken op kan noemen, Nike, Coca Cola en ga zo maar door. Wat veel mensen zich echter niet beseffen is dat een merk ook heel veel waard kan zijn. Gemiddeld genomen is je merk 1/3 van de totale waarden van je bedrijf, je kunt je dus wel voorstellen dat dit behoorlijk op kan lopen. Een merk roept vertrouwen op, herkenning en zorgt voor loyaliteit.

Een voorbeeld: Je loopt door een vreemde stad in Azië en hebt zin in koffie. Je ziet diverse tentjes langs de kant van de weg maar een stukje verderop zie je de groene letters van Starbucks. Je herkent het merk Starbucks en hebt vertrouwen in het merk, dus zul je daar sneller voor kiezen dan voor iets dat je niet kent.

Nog een voorbeeld: Je gaat schoenen kopen en ziet uiteindelijk 2 paar die je erg leuk vind. Het ene paar is van een merk dat je niet kent en is 90 euro en het andere paar kost 100 euro en is van Nike. Veel mensen zullen dan eerder geneigd zijn het paar van Nike te kopen omdat zij het merk herkennen en vertrouwen hebben in de kwaliteit die het merk levert. Dat je 10 euro meer moet betalen voor dit paar heb je er wel voor over.

Aan de hand van bovenstaande wil ik dus duidelijk maken dat een sterk merk dus heel belangrijk is. Ieder jaar wordt er dan ook een lijst opgesteld met merken wat deze waard zijn. Onderstaande lijst toont de top 5 merken in waarde aan in 2013/2014. Voor jullie beeld, het merk Google is 115 miljard euro waard tegen 108 miljard voor Apple en 74 miljard euro van IBM.

 1. Google
 2. Apple
 3. IBM
 4. Microsoft
 5. McDonald’s

Beschermen van een merk
Gezien de grote waarde van een merk wil je natuurlijk niet dat je merk zo maar door iedereen wordt gebruikt, dan verliest het immers zijn waarden. Als een merknaam zo vaak door anderen wordt gebruikt en er wordt niet tegen opgetreden dan is het niet langer meer een merk maar wordt de merknaam door verwatering een soortnaam. Voorbeelden hiervan zijn: Aspirine, Brinta, Chocomel en Waxine.

Wil je echter op kunnen treden tegen een inbreuk dan zal je het eerst moeten registreren. Je kunt, afhankelijk van het gebied waarin je het merk gebruikt, het merk registreren in Nederland, de Benelux, de Europese Unie of wereldwijd. Uiteraard kun je ook in landen afzonderlijk registreren. Aan het registreren zijn nog meer stappen verbonden, maar die laat ik even buiten beschouwing.

Als je merk eenmaal is geaccepteerd bij de registratie kun je optreden indien mensen je merk gebruiken zonder dat je hier toestemming voor hebt gegeven. Doorgaans doe je dit door eerst contact op te nemen met de inbreuk makende partij. Helaas is dit vaak niet afdoende en zul je moeten gaan sommeren het gebruik te stoppen en als ook dit niet gebeurt dan ben je vaak genoodzaakt de stap naar de rechter te gaan zetten.

En dan nu in de praktijk
Goed nu denk je, leuk, maar hoe kun je daar nu 40 tot 50 uur in de week mee bezig zijn? Laat ik beginnen met vertellen dat er meer dan 2000 merken geregistreerd zijn waar ik verantwoordelijk voor ben en dat over de hele wereld. Bedenken wij een nieuw programma dan is de kans groot dat we ook die titel weer gaan registreren. Gaat het om bekende titels die wij hebben zoals onder andere Big Brother, Fear Factor, Deal or No Deal, Wipeout en Your Face Sounds Familiar, worden vaak niet alleen geregistreerd in de lokale taal onder de lokale titel, maar ook de internationale titel en het bijbehorende logo. Continu moeten we dus in de gaten houden of er nieuwe merken dienen te worden geregistreerd of vernieuwd. Maar uiteraard ook of er zonder toestemming gebruik is gemaakt van ons merk ergens ter wereld.

Nou ik hoop dat jullie het een beetje leuk vonden om wat meer van mijn baan te weten te komen. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik ze graag!

Tags: ,
Categorie: Legally, Office Life
Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reageer Irene 01.07.2014

  Klinkt interessant. Hoe zit het bij “nep” merken uit landen als Azië etc? Mij lijkt dat daar veel vandaan komt.

 • Reageer Stella 01.07.2014

  Wauw, dat vind ik echt heel interessant! Het lijkt me een leuke, maar wel lastige baan! Je moet natuurlijk precies weten wanneer een Trademark illegaal gebruikt wordt, of hoe je dat ook zegt, hihi. Het lijkt me lastig, maar ook uitdagend en leuk. Liefs, Stella.

 • Reageer Irma 01.07.2014

  Wat klinkt het ingewikkeld, maar wat heb je het fijn simpel uitgelegd! Wat maakt dat je dit werk zo leuk vindt en kom je wel eens lastige situaties tegen?

 • Reageer Joni 01.07.2014

  Wat fijn en duidelijk uitgelegd. Heb het met plezier gelezen en het is inderdaad waar dat je sneller gaat voor een merk dat je kent, tenminste heb ik wel. Lijkt me een interessante baan, leuk dat je er over schrijft 😉

 • Reageer blauwesokken 01.07.2014

  Interessant om te lezen! 🙂 Je hebt het heel duidelijk uitgelegd, al zou ik het alsnog “ingewikkeld” vinden. Maar dat is logisch omdat ik er niet voor gestudeerd heb natuurlijk.

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.