Travel: Sumatra – Bukit Lawang

31.07.2014

IMG_0684Sumatra, het is misschien niet het eerste wat in je op komt om te gaan bezoeken als je naar Indonesië gaat. Voor mij werd het een van de mooiste belevenissen ooit, indrukken om nooit te vergeten. Wilde Oerang Oetans in hun natuurlijke omgeving en met hen nog zo vele dieren, Sumatra is een van die nog niet zo bekende pareltjes van Indonesië. peta_indonesia (1)-001

Sumatra
Door zijn ligging is Sumatra het meest westelijke eiland van Indonesië. Het eiland dat zich links van Java bevindt is het op een na grootste eiland van Indonesië en telt maar liefst 50 miljoen inwoners. Sumatra is in tegenstelling tot veel andere delen van Indonesië nog niet ontdekt door massa’s toeristen en je kunt er nog genieten van de ongerepte natuur in een van de vele natuur parken.

Bukit Lawang – Gunung Leuser National Park
Het Gunung Leuser National Park is een van de grootste nationale parken van Indonesië. Dit nationale park herbergt een van de nog 2 overgebleven plekken ter wereld waar de Orang Oetans nog in het wild leven. Mede dankzij het ingrijpen van de overheid met behulp van een rehabilitatie centrum voor Oerang Oetant herbergt het park nu zo een 9.000 wilde Orang Oetans. Naast de Orang Oetans zijn er in het park ook Gibbons, Olifanten, Neushoorns, diverse soorten vogels, insecten en reptielen te vinden.

Het park staat sinds een paar jaar op de lijst van Unesco en dat is niet voor niets. De jungle wordt bedreigd door houtkap, ontbossing, bosbranden en mijnbouw. Als de afbreuk van de jungle doorgaat in het huidige tempo dan zou dit wel eens het einde van de Orang Oetan kunnen betekenen binnen een periode van 20 jaar.

Transport van en naar Bukit Lawang
Het Gunung Leuser national park is gelegen bij het plaatsje Bukit Lawang dat op ongeveer 120 kilometer van de luchthaven in Medan ligt. Hoewel de afstand tussen het park en de luchthaven redelijk klein is, kun je een lange rit van circa 4-5 uur verwachten over zeer hobbelige wegen. Een van de vele taxichauffeurs op de luchthaven kan je er met gemak heen rijden voor een prijs van om en nabij 600.000 IDR hetgeen gelijk staat aan €35 euro.

Hotel
Overnachten in Bukit Lawang

Verwacht in Bukit Lawang geen luxueuze hotel resorts. Je hoeft echt niet op een matje op de grond liggen, maar het Hilton hoef je er ook zeker niet te verwachten. Zelf verbleef ik, op aanraden van een goede vriendin, in het Garden Inn hotel. De prijs, 150.000 IDR [€10,00] voor een kamer met uitzicht op de jungle is een schijntje voor alleen al het uitzicht dat je hebt. De kamer, is voorzien van een balkon met hangmat, een bed met klamboe en een badkamer met koude douche. Hoewel het sanitair met louter koud water en een emmer als doortrek methode, enigszins te wensen over laat, zou ik deze accommodatie zeker aan kunnen raden. De persoonlijke en gastvrije service die door het personeel wordt geleverd heb ik zeer gewaardeerd en ook het eten dat ze serveren is meer dan de moeite waard. Het restaurant van hotel Garden Inn wordt door de toeristen uit de omgeving bezocht door de goede kwaliteit en van ontbijt, lunch, diner tot sapjes het is allemaal even lekker.

Jungle
Jungle Trek

Als je in Bukit Lawang bent mag je de jungle trek niet missen. Deze populaire ativiteit wordt zelfs bezongen door de lokale bevolking in de ‘Bukit Lawang Jungle Trek song’ die de verschillende avonturen in de jungle bezingt. Je kunt kiezen voor een aantal verschillende trekking programma’s, van 1/2 dag tot 1, 2, 3 of zelf 4 dagen. Meer daagse tochten komen samen met een nacht slapen in de jungle. Hoe langer de trek hoe dieper je de jungle in gaat en des te meer dieren je zult zien. Dit laatste geld met name voor de trek van 3 en 4 dagen waarin de kans op wilde olifanten en neushoorns aanwezig is. Echter kun je de Orang Oetan ook prima zien als je kiest voor een eendaagse trekkingstocht.

Jungle1
Een trekking door de jungle is echter niet voor een ieder geschikt. Je zult moeten klimmen, klauteren en langs smalle rotspaden die nog geen voet breed zijn, je weg door de jungle moeten vinden. Het is dan ook belangrijk dat je goed ter been bent, niet al te bang bent aangelegd en in goede fysieke conditie bent.

Overige bezienswaardigheden op Sumatra
Het Toba meer – Het Toba meer is het diepste meer ter wereld en is ontstaan na het uitbaren van de Toba vulkaan ongeveer 75.000 jaar geleden.
Harau vallei – In dit natuurreservaat vind je vele watervallen en is de grootste bloem ter wereld te vinden, de Rafflesia bloem. Daarnaast is de vallei het huis van de Sumatraanse Tijer.
Mentawai eilanden – De eilanden zijn onontdekte paradijselijke plaatsen met zijn parelwitte stranden. De eilanden zijn ideaal om te surfen vanwege de hoge brandingen.

Wil je al mijn belevenissen lezen, lees dan Bukit Lawang tijdens mijn tijd op Sumatra.
Meer foto’s van mijn verblijf op Sumatra kun je zien op StayC Media.

 

Tags: ,
Categorie: Fotografie, Reizen
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reageer Laura 31.07.2014

  Goed verhaal, niet alleen maar over je eigen belevenissen maar ook wat achtergrond info. Misschien zou je een soort travel guide kunnen maken van al je reisverslagen en foto’s.

 • Reageer Suuz 31.07.2014

  wauw… LOVELY!

 • Reageer eline 03.02.2015

  Wat een leuke post! Heb ook je travelreport gelezen, aangezien wij nog overwegende zijn welke eilanden we willen bezoeken deze zomer. Hier hebben we zeker wat aan!

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.