Legally-Fit: Een 3-daagse sapkuur

31.08.2014

IMG_3116-001
Stress, emoties, liefdesverdriet, vakantie, verliefdheid, veel te veel etentjes en iedere dag opstaan en naar bed gaan met pijn in mijn buik. Op advies van de huisarts en MDL arts deed ik 3 dagen lang een sapkuur.

Waarom?
Ik heb werkelijk waar iedere dag pijn in mijn buik, of ik nu heel gezond eet of niet, niets lijkt te werken. Omdat het mijn dagelijks functioneren belemmerd moet er iets aan gedaan worden en na vele testen en onderzoeken hebben mijn doktoren mij dit aangeraden. Ik weet dat vele van jullie hier verbaasd over zijn, maar na al mijn hele leven met klachten rond te lopen en vrijwel alles te hebben geprobeerd, grijp ik alles aan om te proberen en helemaal als dit op advies van 2 kundige artsen is.

Hoe?
Er zijn tal van manieren waarop je een sapkuur kunt aanpakken. Zo zijn er diverse bedrijven die een kant en klaar pakket aanbieden met flesjes sap die je alleen maar hoeft op te drinken. Dit is natuurlijk ontzettend handig, maar hier betaal je vaak al snel 100 euro voor. Ik kreeg van de dokter een schema de inhoud van de sapjes doe ik dagelijks zou moeten drinken. Zelf heb ik wel een beetje gevarieerd omdat ik bijvoorbeeld geen boerenkool kon vinden.

Dag 1
Wakker worden en niet het vooruitzicht hebben van een heerlijk bakje havermout, het is even wennen. Vooraf ben ik bang dat ik nog veel honger zal hebben na het sapje, maar dat is zeker niet het geval. Om 11:00 uur begin ik aan mijn tweede sapje dat ik over 2 uur verspreid, ik heb namelijk totaal geen honger en ben blij als het sapje op is. Om me een beetje aan mijn schema te houden neem ik om 14:00 het derde sapje van de dag, lekker is ie niet en ik ben wederom blij dat hij op is. Omdat ik de hele tijd heen en weer aan het lopen ben en straks nog 25 minuten naar huis moet fietsen neem ik om 18:00 het vierde sapje waarna ik rond 18:30 naar huis ga. In de kleedkamer van de sportschool drink ik om 19:45 het laatste sapje van de dag. Ook na het sporten heb ik nog nergens last van en voel ik me kip lekker. Tijdens het maken van de sapjes voor dag 2 moet ik me wel beheersen niet stukjes fruit of wortel in mijn mond te stoppen.

Dag 2
Ik heb echt nooit hoofdpijn, dus toen ik er mee op stond weet ik het maar direct aan de sapkuur. Hoewel ik heerlijk had geslapen voelde ik me gebroken en was mijn humeur ook verre van zonnig. Op mijn werk ben ik futloos, maar waar het door komt durf ik niet te zeggen. De ontbijt smoothie was niet lekker en ik zie dus eigenlijk ook op tegen mijn volgende smoothie, gelukkig is die een stuk lekkerder en zie ik minder op tegen de komende dagen al begin ik wel te verlangen naar vast voedsel. Op de fiets van werk naar huis (25 minuten) voel ik me licht in mijn hoofd en eenmaal thuis voel ik me echt niet goed. Ik besluit een kopje boullion te maken [suiker arm en glutenvrij]. De rest van de avond gaat het na het drinken van de boullion en een sapje wel weer.

Dag 3
Ik sta op zonder hoofdpijn en voel me super. Ik drink mijn ontbijt sapje en ga met een vriendinnetje wat drinken. Dit keer geen soya latte voor mij maar een kruidenthee, ook niet verkeerd! Tijdens het inkopen doen drink ik het volgende sapje en na een lesje Yin Yoga gaat de volgende er in. Mijn verlangen naar vast voedsel begint wel erg te groeien en ik doe ook al vast inkopen om morgen weer gewoon te kunnen gaan eten. Mijn laatste 2 sapjes gaan er met tegen zin in, ik ben er wel een beetje klaar mee al die rietjes, geef mij maar weer een appel om af te bijten.

Mijn conclusie:
De dagen dat ik de kuur heb gedaan heb ik veel minder last gehad van mijn buik, iets wat natuurlijk het doel. Het is nu aan de MDL arts om uit te zoeken wat dit betekend. Het volhouden van de kuur was wel te doen, maar ik ben geen fan, ik miste vast voedsel en lang niet alle sapjes waren lekker.

Door het zelf te maken ben je veel tijd kwijt en hoewel het geld scheelt was ik bij elkaar toch ook al snel 40/50 euro aan boodschappen kwijt om het te maken. Dus voor het gemak zou ik de volgende keer toch eerder voor een kant en klare kuur gaan denk ik.

Tags: , ,
Categorie: #Legallyfit, Fit, Health
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reageer Andrea 31.08.2014

  Leuk om te lezen. Ik wil het zelf ook eens doen. Ben erg benieuwd wat zo’n reset van je lichaam kan opleveren. Lijkt me inderdaad wel veel werk om het zelf te maken. Ik zou ze denk ik ook inkopen.

 • Reageer Yvonne 31.08.2014

  Wat vervelend die buikklachten! Ben benieuwd wat de artsen verder adviseren. Een vriendin van mij had ook jaren ontzettend veel buikklachten. Zij is onlangs begonnen met een Fodmap dieet, en heeft nu nagenoeg geen klachten meer. Ze is een facebook pagina begonnen waarop informatie te lezen is; https://www.facebook.com/fodmapproof?fref=ts. Misschien helpt het jouw ook.

  groet, Yvonne

 • Reageer Irene 01.09.2014

  Leuk dat je, je ervaringen met ons deelde.
  Knap dat je het volgehouden hebt.

  Ik ben benieuwd wat de conclusies van de MDL arts gaan zijn

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.