Legally-Travel: Gili [Trawagan]

28.08.2014

P1020178
Het is waarschijnlijk een van de mooiste plekken, zo niet de mooiste plek waar ik ooit ben geweest, Gili. Deze 3 paradijselijke eilandjes liggen op slechts anderhalf uur varen van Bali en hebben parelwitte stranden en een koraalblauwe zee.

De reis naar Gili
Gili kun je alleen per boot bereiken. Houdt er rekening mee dat geen van de eilanden een haven heeft en dat je dus niet via een aanlegsteiger makkelijk aan land komt. Er zijn diverse maatschappijen die de boottocht tussen Bali en Gili aanbieden en afhankelijk van de prijs zit er uiteraard ook verschil in de kwaliteit van de boot, het aantal tussenstops die je maakt en het comfort. Ik ging zelf voor de tussenweg, niet de duurste maar ook niet de goedkoopste. Voor 50 euro had ik een ticket waarmee ik werd opgehaald bij mijn hotel in Kuta, een boottocht naar Gili Trawagan [met tussenstop op Lombok, Gili Meno en Gili Air] en een retour tocht naar Bali en vanaf daar een taxi naar mijn hotel in Ubud.

Gili4

AccommodatieDo you need a Room, it’s only 150.000 IDR a night!’
Een keer wilde ik avontuurlijk zijn en dus ging ik zonder het vooraf boeken van een accommodatie opweg. Eenmaal aangekomen op Gili had ik al snel spijt. Met een zware backpack, een grote rugzak en 39 graden over een eiland zoeken naar een hotel bleek toch niet helemaal mijn ding te zijn.
Al lopend over het eiland, al kun je het lopen na 5 minuten beter sjokken noemen, werd ik belaagd door de hordes locals die allemaal gillen ‘Do you need a Room? It’s only 150.00 IDR a night’. Waar ik eerst begin met vriendelijk te bedanken heb ik na 10 minuten ontdekt dat je er sneller vanaf bent als je zegt dat je reeds een accommodatie hebt. De prachtige accommodaties van slechts 150.000 IDR per nacht zijn namelijk kamers in een hostel en laat ik nu net besloten hebben geen hostels te doen deze vakantie.
Na wat tips kom ik uiteindelijk aan bij Gili Hideaway, een accommodatie die ik ook al op Booking.com had gezien en die een goede prijs kwaliteit verhouding hanteert.  De accommodaties op Gili zijn duurder dan op Bali, maar voor een schappelijke prijs heb ik hier mijn eigen bungalow met buitendouche [hetzij een koude douche] een super grote en ruime badkamer, en een romantisch ogende slaapkamer. De bungalow is top, maar het personeel is echt geweldig. Nog nooit heb ik dergelijk lieve en behulpzame mensen leren kennen. Mocht je dus ooit een accommodatie zoeken op Gili Trawagan dan is dit echt een aanrader!

Gili5-001
De onderwater wereld
Het mooiste aan Gili is niet eens het parel witte strand, maar wat zich in de koraal blauwe zee allemaal te zien is. Ik zal nooit meer vergeten dat eerste moment dat ik met snorkel en duikbril de zee in liep, toen ik pas 3 uurtjes op het eiland was. Eens kijken of ik wat visjes zie dacht ik nog. Een half uur rende ik dol enthousiast de zee uit en wist ik niet hoe snel ik mijn ouders moest Facetimen. ‘Mam, Mam, ik heb net gewoon een schildpad gezien, een echte, hij zwom gewoon in de zee!’ Nog steeds blijf ik het magisch vinden om ‘echte’ zeeschildpadden te hebben gezien tijdens het snorkelen. Maar er zijn niet alleen schildpadden te zien, als je je duikbril opzet heb je namelijk al snel het idee dat je in het aquarium van de plaatselijke Chinees bent beland. Snorkeluitrustingen zijn overal te huur op het eiland en ter bescherming van je voetzolen is het aan te raden met flippers de zee in te lopen.

Wil je nog meer zien van de onderwater wereld van Gili dan kun je uiteraard bij een van de vele duikscholen duiken, of je kunt een snorkel trip boeken. Tijdens de snorkel trip ga je langs alle 3 de Gili eilanden en word je op de mooiste plekjes het water ingelaten. Ook als je niet van snorkelen houdt is dit leuk omdat de meeste boten een glazen bodem hebben kun je namelijk alsnog genieten van de onderwater wereld.

Gili3

Romantiek
Hoewel ik alleen verbleef op Gili Trawagan, zou ik er heel graag een keer terug willen komen met een partner. Niet alleen is het een verschrikkelijk fijn eiland om te verblijven maar er zijn ook zo veel romantische plekken! Zo is de zonsondergang geweldig en zijn er vele restaurantjes waar je bij kaarslicht op het strand kunt dineren.

Collages3Eten
Geen zorgen dat je op Gili omkomt van de honger. Werkelijk overal langs het strand bevinden zich namelijk restaurantjes, de een leuker dan de andere uiteraard en ook variërend in prijs klasse. Wil je echt low budget en lokaal eten hebben, dan ga je naar de markt waar iedere avond tientallen kraampjes staan waar eten vers wordt bereid en waar je precies aan kan geven wat je op je bord wil hebben. Of het nu gaat om grote stukken verse vis of gewoon een stokje saté er is werkelijk voor ieder wat wils.

Gili2-001Ook voor de mensen met een voorkeur voor biologisch/vegan en glutenvrij eten kun je op Gili terecht. Er zijn meerdere restaurantjes die deze kaart aanbieden maar mijn persoonlijke favoriet en aanrader is toch wel Kayu Cafe. Niet alleen kun je er terecht voor de lekkerste take away koffie, juices en smoothies, ook serveren ze havermout, glutenvrij gebak en heerlijke salades.

Wil je mijn reisverslag van Gili lezen klik dan snel op Gili Trawagan. Voor meer foto’s van Gili en alle andere plekken kun je terecht op StayC media.

 

Tags:
Categorie: Reizen
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reageer Jennifer 28.08.2014

  Wat een prachtige foto’s van het eiland, ik hoop er ook ooit naartoe te mogen!

 • Reageer Bente 28.08.2014

  Ik heb al zoveel goeds gehoord over de Gili eilanden! Ik wil er echt super graag een keertje heen! 🙂

 • Reageer Ise 28.08.2014

  Wauw die foto’s, prachtig! Deze blog ga ik even aan mijn vriendinnetjes laten zien die binnenkort naar Bali gaan 😉

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.