Travel: Yogyakarta

06.08.2014

IMG_0956
Wie de Lonely Planet van Indonesië heeft, herkent  bovenstaande beeld wel van de voorkant, de Borobudur, de bekendste trekpleister van Yogyakarta. Hoewel de Borobudur en de Prambanan ontzettend geliefd zijn bij toeristen is de stad Yogjakarta niet een plek waar je struikelt over de toeristen. Toch is Yogyakarta meer dan de moeite waard om te bezoeken.

Yogyakarta
Yogjakarta is een van de grootste steden op Java. Vanaf Jakarta gaan dagelijks meerdere vluchten in de richting van Yogjakarta maar als je wat meer tijd hebt is het meer dan aan te raden om vanaf Jakarta de trein naar Yogjakarta te nemen. Door de trein te nemen vanaf Jakarta zie je een stuk meer van het land en zie je dus een stuk meer dan tijdens een vlucht. Vanaf Bali is Yogjakarta ook makkelijk te bereiken met meerdere vluchten per dag.

Bezienswaardigheden:
IMG_0942
– Fort Vredeburg: 
Zoals de naam al doet vermoeden stamt dit fort nog uit de koloniale tijd en is het gebouwd door de Nederlanders. Het fort is nu een van 7 presidentiële paleizen van Indonesië

Joyjakarta1
– Borobudur: Dit is de grootste boeddhistische tempel ter wereld. Het is prachtig om de tempel te bezoeken met zonsopkomst of ondergang. Ook is het aan te raden om zonsopkomst van een van de omliggende heuvels te bekijken en daarna gelijk door te gaan naar de tempel, je bent er dan erg vroeg waardoor het nog rustig is en niet al te warm. Bij binnenkomst krijg je een coupon voor een gratis consumptie [thee, koffie of water] en als je verder loopt krijg je een sarong die je dient te dragen en na afloop weer in moet leveren. Als je student bent, of nog in het bezit bent van een studentenkaart krijg je 50% korting op de entree van de tempel.

Joyjakarta2
– Prambanan: Dit complex is het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex van Indonesië welke ongeveer 850 na Christus is gebouwd. Ook deze tempel wordt veel bezocht met zonsopkomst of ondergang. De tempel is ernstig beschadigd gedurende diverse aardbevingen en wordt momenteel weer in de oude staat hersteld. Het is daarom niet mogelijk om alle tempels te bezoeken op het complex.
– Waterpaleis: Dit paleis behoort bij het complex van het paleis van de sultan en diende voorheen als een van de koninklijke zwembaden.

Joyjakarta
– Malioboro street: Dit is de winkelstraat van Yogyakarta waar je zowel typisch lokale producten kan kopen, zoals batikstoffen en schilderijen, maar waar ook veel Europese, met name food ketens, gevestigd zijn.
– Paleis van de Sultan: Dit is nog altijd een residentie van de sultan waar op gezette tijden oom voorstellingen worden gegeven. Omdat de tijden en dagen nog wel eens wisselen is het aan te raden de locals hier naar te vragen, zij zijn doorgaans bekend met de dagen en tijden waarop voorstellingen plaatsvinden. Toegang tot het paleis is louter mogelijk als je gedekt en gepast gekleed bent.

Joyjakarta3
Hotel en Food Hotspot:

Ben je op zoek naar een leuk en betaalbaar hotel waar je ook nog eens super lekker kunt eten, dan is Via Via helemaal geschikt voor jou. Iedere middag en avond heb ik genoten van het heerlijke eten bij Via Via, of je nu vegetarisch bent, een gluten allergie hebt, gezond wilt eten of gewoon lekker wil genieten dan kun je zeker terecht bij Via Via.

Transport:
Zoals vrijwel overal in Indonesië hoor je iedere 5 meter: “Taxi”, “Need a taxi?”, “Hello, Taxi Taxi?”. In yogyakarta, kun je naast een auto en motorbike ook gebruik maken van een becak. Dit is een fiets met een mand voorop waar je in kunt zitten. Het vervoer is niet zo snel en in vergelijking met een motorbike taxi duurder, maar het is zeker een belevenis en iets dat je moet doen als je in Yogyakarta bent. Let er wel op dat je altijd van te voren een prijs af spreekt met je chauffeur en laat je niet verleiden een van de vele galeries in te gaan want het enige wat ze daar willen is je heel veel laten betalen.

Kleding:
Op Java is men erg gelovig, hier merk je doorgaans niet al te veel van op wat geluiden van de moskee na. Het is echter wel zo gepast om met het oog op het geloof je een beetje gepast te kleden. Uiteraard kun je gewoon in een korte broek lopen, maar het wordt op prijs gesteld als je iets bedekter gekleed gaat.

Wil je meer foto’s zien kijk dan op StayC media en ook heb ik weer een volledig reisverslag geschreven tijdens mijn verblijf in Yogyakarta.

Tags: , ,
Categorie: Legally-Travel, Reizen
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.