Legally-Me: Donorweek

17.10.2014

Vastleggen in volledig scherm 16-10-2014 160535

Deze week is het nationale donorweek en wordt er extra aandacht gevraagd voor het onderwerp orgaandonatie. Al jaren zet ik mij in voor dit onderwerp en dus wil ik er vandaag ook even wat aandacht aan schenken.

Allereerst wil ik beginnen te zeggen dat ik deze blog niet schrijf om jullie te overtuigen om donor te worden. Met deze blog wil ik alleen aandacht voor het onderwerp vragen, omdat het iets is wat veel mensen vergeten of waar veel mensen niet bij stil staan. De keuze om donor te worden is een persoonlijke keuze waar ieder zo zijn eigen redenen voor heeft en wat iedereen zelf mag bepalen.

Al op zeer jonge leeftijd heb ik meerdere malen van dichtbij een transplantatie van een donor orgaan meegemaakt. Afgelopen jaar kwam dit nog veel dichterbij toen het om de twee belangrijkste mensen in mijn leven ging, mijn ouders. Vorig jaar beschreef ik al heel uitgebreid wat orgaan donatie voor mij betekend en wat voor een gevolgen het kan hebben als je op de wachtlijst staat terwijl je wacht op een donor orgaan, dit artikel kun te hier terug lezen.

Bovenstaande verklaart waarom orgaandonatie voor mij een heel belangrijk onderwerp is waar ik graag aandacht voor wil vragen. Je keuze vastleggen wil helemaal niet zeggen dat je daadwerkelijk een orgaan af staat, je kunt immers ook je keuze vastleggen dat je het juist niet wil. Denken over wat er met je organen zou moeten gebeuren als je er niet meer bent is natuurlijk een ver van je bed show en iets waar je liever misschien nog niet aan wilt denken, maar sommige omstandigheden kunnen er zo maar voor zorgen dat jij of een van je dierbaren toch ineens plotseling voor deze keuze staat. Weet je bijvoorbeeld wat het standpunt van jou naaste dierbaren is op dit gebied?

Deze week heeft natuurlijk als doel om zo veel mogelijk nieuwe donoren te werven, maar wat zou het fijn zijn als iedereen er gewoon eens over na denkt. Wil je graag donor worden dan is dat trouwens helemaal niet moeilijk, je kunt je, met je DigID, al binnen 2 minuten registreren als donor.

Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reageer Marieke 18.10.2014

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Zelf ben ik ook al een tijdje donor en ik vind ook écht dat mensen er eens heel goed bij moeten nadenken wat je voor iemand kan betekenen wanneer je zelf zou komen te overlijden. Ik heb het idee dat bij veel mensen dit nog niet helemaal doordringt..

 • Reageer Rosie 27.10.2014

  Ontzettend goed dat je je zo inzet hiervoor Stacey! Ik ben zelf ook groot voorstander van donorschap, ik kan oprecht een ander standpunt hierin gewoon niet begrijpen. Je bent ‘toch dood’ denk ik dan. Waarom zou ik mijn waardevolle organen meenemen de grond in terwijl ik daar misschien wel meerdere mensen mee zou kunnen redden?! Denk alleen al aan de opluchting van alle mensen om iemand heen.. Haleluja, natuurlijk zeg ik ja. Ze mogen alles van me hebben, echt.

  Heel goed dat je hier aandacht aan besteed, hopelijk heb je wat mensen aan het denken kunnen zetten met je verhaal!

  Liefs Rosie

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.