Legally-Fit: Hardlopen in de herfst

29.10.2014
IMG_4300-001
Hoewel het weer soms anders doet vermoeden is het al enige tijd herfst. Herfst in Nederland gaat doorgaans gepaard met hevige regenbuien en veel bladeren op de grond. Hoewel het een prima jaargetij is om in te lopen zijn er een paar dingen waar je op moet letten als je in de herfst aan het hardlopen bent. Regen, kou, donker, vandaag al mijn tips voor hardlopen in de herfst.

Een ideale temperaturen: 
Lopen bij temperaturen van tussen de 10 en 15 graden en bijvoorkeur met nog wat lichte miezerige regen. Hoewel jullie mij nu waarschijnlijk voor gek verklaren is bovenstaand weerbeeld mijn ideale hardloopweer. Waarom? Het is niet te warm en door de lichte regen blijf je koel en zicht er relatief meer zuurstof in de lucht.Kleed je niet te warm maar ook niet te koud:
Als je gaat hardlopen moet je minimaal 10 graden bij de buiten temperatuur optellen om tot je gevoelstemperatuur tijdens het lopen te komen. Niet zo gek dus dat je hardlopen bij 25 graden behoorlijk uitputtend vindt, je lichaam, of in ieder geval dat van mij, weet zich geen raad met al die hitte. Meestal tot het ongeveer 10 graden is buiten loop ik er zelf dan ook redelijk bloot bij vergeleken met de kleding die ik ‘normaal’ draag bij dezelfde temperatuur. Probeer je zo luchtig mogelijk te kleden. Een short, rokje of capri zijn ideaal in combinatie met een shirtje met korte mouwen of lange mouwen. In de avonden loop ik echter toch liever met een lange broek en een dun shirtje met lange mouwen/Het temperatuur ezelsbruggetje en kledingstips leerde ik ooit tijdens een hardloopcursus in het Amsterdamse bos. Sinds die tijd pas ik hem vrijwel altijd braaf toe en wanneer ik dit niet doe heb ik eigenlijk standaard spijt. Het levert echt nog wel eens gekke blikken op. Zo stond ik in een mouwloos shirtje en capri aan de start van de 8 KM run van de Amsterdamse Marathon in 2012. Met 10 graden was het in het startvak nog even wat fris maar eenmaal lopend was het heerlijk! Onderweg zag ik vele mensen steeds meer kleding uit doen en om knopen wat het er niet comfortabeler op maakt en waardoor je op je rug ook geen warmte kwijt kan.

Regen:
Wat anders aan de herfst is de regen. Nu heb ik werkelijk waar een bloedhekel aan regen, mijn haar gaat door de war en mijn kleding wordt nat. Dit geldt echter niet tijdens het hardlopen, dan mag het van mijn lekker een beetje regenen. Eerst had ik niet door waarom het hardlopen zo goed ging tijdens de regen maar een team genoot bij hockey wees mij er op dat er heel veel zuurstof in de lucht zit als het regent waardoor je het veel langer vol houdt. Daarnaast koelt je lichaam af door de regen en hoeft het geen energie te verspillen aan je inwendige airco systeem. Regen is dus heel efficiënt tijdens het hardlopen! Ja ik geef toe dat de drempel van naar buiten gaan tijdens de regen een stukje hoger ligt, maar steen vast verloopt mijn run veel beter! Verstandig is trouwens het dragen van zogenaamde shield schoenen, deze zorgen er voor dat je geen natte voeten haalt tijdens het lopen.

Regen + Bladeren = Glad!
Wat is er mooier dan al die mooie verkleuren bladeren op een pad die je het ware gevoel van herfst geven. Hoe mooi het er wellicht ook uit ziet, de bladeren zijn verraderlijker dan je wellicht denkt. Het kan namelijk knap glad zijn door al die bladeren en zeker als het geregend heeft. Een ander nadeel is dat je vaak niet ziet wat er onder de bladeren zit waardoor je, je dus kunt verstappen op een tak of een losliggende tegel.

Licht in het Donker:
Nu de dagen korter worden is de kans groot dat je ook in het donker gaat trainen. Het is van groot belang dat je er rekening mee houdt dat je goed zichtbaar bent in het donker. Tegenwoordig hoef je niet meer dat iets wat lompe gele hesje daarvoor te dragen, maar veel reflectie zit in kleding. Ook schoenen zijn tegenwoordig meer dan eens voorzien van reflecterend materiaal. Naast deze reflectie in kleding en schoenen kan het nooit kwaad nog een extra lampje mee te dragen, zoals een led band voor om je arm.
Musthaves:
Element run-001


Wat is jullie favoriete hardloop/sport weer?

Tags: ,
Categorie: Hardlopen, Legally-Fit, Sporten
Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageer Simone 29.10.2014

  Goede tips! Vorig jaar rond deze tijd begon ik net met hardlopen en heb ik mezelf best wel een aantal keer in de vingers gesneden omdat ik gewoon weg niet wist hoe ik me moest kleden en waar ik op moest letten.

 • Reageer Anne 03.11.2014

  10 graden, wow dan had ik van het weekend wel in bikini kunnen gaan lopen

 • Reageer Nicole 03.11.2014

  Ik ben niet echt een hardloper, dus als ik loop, loop ik liever een kort stukje en dan maakt het niet zo veel uit wat je aan hebt vind ik.

 • Reageer Sonja 03.11.2014

  Die flash broek van Nike is erg cool, jammer van de prijs…..

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.