Legally-Art: 5 tips als je begint met fotograferen

07.11.2014

IMG_0332 - kopie
In 2010 kocht ik mijn spiegelreflex camera, met babystapjes begon ik met fotograferen. Na het volgen van een cursus en vooral heel veel oefenen ging het steeds iets beter. Vandaag mijn 5 tips voor startende fotografen. 

Enige tijd geleden heb ik meerdere keren de vraag gehad of ik een keer een artikel wilde schrijven over beginnen met fotograferen en de cursussen die er bij horen. Omdat ik mezelf niet als een goede fotograaf zie was ik een beetje terughoudend, maar ik heb mijn best gedaan de dingen die mij hebben geholpen voor jullie op een rijtje te zetten.

1. Win advies in voor je een camera koopt

Dit is de eerste en misschien ook wel de belangrijkste tip als je wilt gaan fotograferen. Een goede camera is daarbij onmisbaar, maar wat een goede camera is verschilt per persoon. Ga dus eerst voor jezelf na wat je wilt gaan fotograferen en wat jij belangrijk vindt aan een camera. Wil je graag een kantelbaar LCD scherm, wil je een lange accuduur hebben, moet het een stylish camera zijn en ga zo maar door. Zodra jij je wensen en eisen op een lijstje hebt staan kun je goed advies in winnen. De een is gek van Nikon, de ander van Canon, maar daarnaast zijn er natuurlijk nog meer merken te vinden op de markt. Wil je echt goed advies vraag dan niet alleen in je omgeving rond maar ga eens naar een echte foto winkel, daar hebben de verkopers veel verstand van camera’s en kun je ze vaak ook testen, iets wat bij de Mediamarkt bijvoorbeeld een stuk lastiger is.

2. Ga een cursus fotografie doen

Als je eenmaal je camera hebt zul je merken dat het ding barst van de mogelijkheden en instellingen. Uiteraard kun je gaan klooien en er na jaren zelf achter komen hoe alles werkt, maar het is heel slim om een cursus te doen. Op deze manier leer je hoe je camera technisch in elkaar zit en hoe je het effect dat je wilt hebben ook daadwerkelijk kunt bereiken.

Zelf heb ik een cursus gedaan bij de Griffioen in Amstelveen een aantal jaren geleden. Dit is ook gelijk de instelling waar je, zekers als student, voor de laagste prijs terecht kunt voor een cursus. Aldaar heb ik de beginners en gevorderde cursus gedaan. Door de cursussen heb ik echt geleerd hoe ik met de instellingen van mijn camera om moet gaan en heb ik veel praktische tips geleerd. Mocht je op zoek zijn naar een cursus google dan eens en ga je voor een budget vriendelijke optie kijk dan eens bij een wijkcentrum of een studentencentrum, daar bieden ze vaak cursussen aan voor leuke prijzen.

3. Wees niet bang om met instellingen te spelen

Ga eens spelen met je instellingen, alleen op deze manier leer je hoe je camera werkt. Wat je dan het beste kunt doen is een foto meerdere keren maken, dus maak een foto van een rijdende auto bijvoorbeeld 3 keer met een andere sluitertijd of van een vaas met elke keer een andere diafragma. Wees niet bang om het verkeerd te doen want het is digitaal je kunt de foto zo wissen en op je kaartje heb je genoeg ruimte om nog meer foto’s te maken.

4. Door proberen te kopiëren leer je een eigen identiteit te creëren

Wat ik in het begin veel deed was foto’s uit het blad Zoom te proberen na te maken. Bij de foto stond vaak aangegeven met welke iso en diafragma de foto werd genomen en op basis van die gegevens ging ik dan zo een foto ook proberen te maken. Het voordeel hiervan is dat je zo op speelse wijze leert omgaan met je instellingen en leert hoe je een bepaald effect kunt creëren. Daarbij ga je door het fotograferen ook je eigen identiteit ontdekken, wat vind je mooi en waar ben je goed in.

5. Vraag feedback en advies aan de mensen om je heen

Heb je een paar foto’s gemaakt waar je trots op bent? Print ze dan eens op A4 formaat op fotopapier en kijk zelf kritisch naar je foto. Laat je foto ook zien aan mensen en misschien wel deskundigen en vraag om feedback. Vaak leer je heel veel van deze feedback en kun je, je volgende foto net even een stapje omhoog brengen met het juiste advies. Aan de andere kant kun je ook juist mensen benaderen en vragen om tips als je een gerichte vraag hebt bijvoorbeeld. Realiseer je hierbij dat niet geschoten altijd mis is en dat er geen domme vragen bestaan.

Bovenstaande zijn mijn tips die ik echt aan iedereen van harte aan zou willen bevelen die wil gaan fotograferen of wellicht net is begonnen.

Ben je al een tijdje aan het fotograferen dan heb je wellicht nog iets aan onderstaande tips.

6. Plan tijd in om te fotograferen

Fotograferen op reis, op een feestje of in de zomer gaat bij mij automatisch en daar geniet ik van, maar in de winter, als het licht heel slecht is kan ik me er veel minder goed toe zetten om foto’s te maken. Ik moet dan echt tijd in plannen om te fotograferen maar juist doordat je buiten je comfort zone gaat werken moet je creatief zijn om toch de resultaten te behalen die je voor ogen hebt.

7. Kijk online Tutorials

Op YouTube staan heel veel tutorials ten aanzien van fotografie. In deze filmpjes leggen fotografen uit hoe zij een bepaalde foto maken of lichten ze bepaalde technieken nader toe. Een van de tips die ik uit een dergelijke tutorial heb geleerd is om tijdens een portret shoot aan het model te vragen ‘Nostalgisch’ te kijken. Wat er dan gebeurd is dat iemand zijn ‘masker’ af zet en op die manier kun je een hele naturelle foto maken van iemand zonder dat het heel erg geposeerd wordt.

8. Ga samen fotograferen

Ken je mensen die ook graag fotograferen? Ga dan eens een keertje samen op pad, je kunt immers altijd weer van elkaar leren want iedereen fotografeert anders. Je zult zien dat jullie beiden waarschijnlijk met totaal verschillende foto’s terug komen.
IMG_3918 - kopie

7418711_orig DSC01454 4812606_orig
Heb jij een spiegelreflex camera of fotografeer liever met een compact camera of met je telefoon? Hebben jullie verder nog fotografie tips? 

Tags: ,
Categorie: Cultuur, Fotografie, Legally-Life
Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageer Bente 07.11.2014

  Leuke tips! Ik ga binnenkort (in mijn eigen woonplaats) mijn eerste cursus beginnen. Zoom vind ik ook een erg leuk blad en leuke tip om foto’s ‘na te maken’, dat ga ik binnenkort zeker eens doen 🙂

 • Reageer Lotte 07.11.2014

  Jammer dat je alleen maar cursussen in de randstad noemt, ik woon in Limburg namelijk.

 • Reageer Karlijn 07.11.2014

  Mooie foto’s, zijn dat jouw eigen foto’s?

 • Reageer Lieke 07.11.2014

  Goed artikel!

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.