Legally-Me: No buy November

01.11.2014

IMG_4363-001
Vandaag is het 1 november en dat betekend dat ik vanaf vandaag een challenge met mezelf aan ga. Een maand lang ga ik geen ‘overbodige’ uitgaven doen, doe je mee? 

Waarom?
Onlangs had ik met mijn collega’s een discussie over hoe geld je portemonnee uit vliegt, even op het station een kop koffie drinken en je bent al weer 5 euro lichter en zo doe je van alles zonder dat je er erg in hebt. Als je het je kunt veroorloven is dat natuurlijk ook niet erg maar soms is het wel even goed om stil te staan bij al die kleine dingen die je doet en koopt en die natuurlijk wel allemaal geld kosten terwijl als je er goed bij na denkt je ze eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Wat mag ik niet kopen?
De komen maand mag ik van mezelf een geen overbodige spullen kopen, dit houdt concreet in dat ik geen kleding, schoenen, sieraden, servies en boeken mag kopen. Mijn kledingkast puilt uit, ik heb genoeg schoenen en hoe leuk dat schaaltje misschien ook is, ik heb ook genoeg servies. Daarbij heb ik vaak de neiging dat als ik dan een keertje met de trein ga ik op het station een tijdschrift of boek koop voor in de trein, op zich niets mis mee, maar ik heb thuis nog een hele stapel tijdschriften die ik nog niet heb gelezen en tevens een aantal boeken die ik nog steeds niet heb gelezen.

Wat mag ik dan wel kopen?
Uiteraard is no buy niet een volledige no buy, het gaat er om dat je helemaal niets meer mag kopen, maar dat je geen dingen koopt die niet noodzakelijk zijn. Uiteraard heb ik gewoon mijn vaste lasten voor mijn woning en verzekeringen. De dingen die wel nodig zijn, zijn dingen waar je realistisch gezien niet zonder kan, zoals:

 • Boodschappen
  • Dat betekend niet dat je bij de supermarkt los kan gaan op allerlei onzin producten die ze verkopen maar die je eigenlijk niet nodig hebt. Het simpele feit dat het een supermarkt is betekend niet dat je daar wel overbodige spullen zou moeten kopen. 
  • Let ook eens op de aanbiedingen, soms kan een product ergens anders veel goedkoper zijn in de aanbieding en dan loont het om even om te lopen of fietsen. 
 • Toiletartikelen
  • Heb je al nagellak, dan koop je natuurlijk niet een nieuwe omdat die kleur net even leuker is. Maar is je deo op, is je mascara op of heb je nieuwe shampoo nodig dan is dat uiteraard geen enkel probleem. 
 • Reiskosten [binnen Amsterdam uiteraard gewoon op de fiets]

Doen jullie mee?

Tags:
Categorie: Legally-Me, Persoonlijk
Vorige post Volgende post

11 reacties

 • Reageer Suuz 01.11.2014

  Leuk! Succes!
  Maar hoe zit het met etentjes en lunch buiten de deur?

  • Reageer Stacey 03.11.2014

   Door de weeks neem ik altijd al mijn lunch mee naar kantoor dus dat hou ik ook lekker zo. Hoewel het misschien scheelt om de rest van de etentjes ook deze maand te skippen vind ik dat stiekem toch wel wat te ver gaan. Ik ga 1 a 2 keer per week buiten de deur eten en zolang ik dat niet ineens 4 keer per week doe vind ik het zelf best kunnen ;).

   • Reageer Suuz 03.11.2014

    jaaa vind ik ook!! is juist gezellig en leuk dat soort momenten! Daarom vroeg ik het ook of je dat ook ging skippen, want dat zou ik niet kunnen hoor! ik vind uiteten gaan, lunchen, yoghurtbarn etc geweldig gezellig en lekker!

 • Reageer Desiree 01.11.2014

  Leuk! Ik ben van plan in januari een no buy maand te doen. Mooi begin van t nieuwe jaar 😉

  • Reageer Stacey 03.11.2014

   Heel slim, dat is ook een fijne maand om het te doen. Succes alvast!

 • Reageer Sara 01.11.2014

  Wat toevallig! Ik ben net klaar met mijn no-buy maand. Heel veel succes. Het is soms misschien even lastig maar na die maand denk je wel: ha dat heb ik mooi volgehouden!

 • Reageer Dionne 01.11.2014

  Ik ben toevallig ook bezig met een no buy! Ik heb zo ontzettend veel spullen, dus die moet ik eerst opmaken.

 • Reageer Andrea 01.11.2014

  Ik heb dit afgelopen maand gedaan, maar dat was geen succes …

 • Reageer Claudia 02.11.2014

  Ik heb het een keer geprobeerd, maar ik vond het echt lastig. Zeker naar het einde toe. Succes. Oeh en kleine tip. Betekent schrijf je met een t 🙂

  • Reageer Stacey 03.11.2014

   Het is ook zeker lastig, maar eigenlijk weet je vaak heel goed dat je dat hele leuke jurkje helemaal niet nodig hebt. En thanks voor de tip, maar als dyslecticus floept er nog wel eens een spelfout op tussen mijn teksten.

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.