Legally-Brunette: De 10 dingen die ik nog zou willen leren

12.11.2014

IMG_4384-001

Studeren doe ik al een tijdje niet meer, maar dat wil niet zeggen dat ik nooit meer iets nieuws leer. Bijna dagelijks leer ik nog dingen, dingen op mijn vakgebied of over het leven. Toch zijn er ook nog wel de nodige dingen die ik zou willen leren.

1. Piano spelen
Mijn grote droom is om mezelf te kunnen begeleiden op de piano als ik zing. Helaas heb ik me vroeger altijd verzet tegen muziek les waardoor ik uiteindelijk nooit op pianoles heb gezeten. Stiekem hoop ik ooit nog eens op piano les te kunnen of een kind te krijgen die heel graag piano wil gaan spelen en waarmee ik het samen kan gaan leren.
2. Italiaans
Ooit heb ik 2 maanden veel tijd besteed op de website van Teleac om Italiaans te leren. Echt heel praktisch was het niet maar ik kon uiteindelijk een behoorlijk woordje Italiaans. Later die zomer ging ik aan de slag in Italië en begon ik de taal nog beter te leren beheersen. Inmiddels is het echter al weer geruime tijd geleden dat ik voor het laatst in Italië was met als gevolg dat ook mijn kennis van de taal niet meer je van het is. Dan te bedenken dat ik in mijn vorige functie nog wel eens gedeeltelijk Italiaanse contracten opstelde. Er mag dus wel weer eens een avond cursus Italiaans tegen aan denk ik.
3. Volledig foutloos Nederlands
Als dyslect maak ik met enige regelmaat spelfouten. Voor veel mensen die niet weten dat ik dyslexie heb komt het over alsof ik dom ben dat ik met deze frequentie fouten maak, maar dom ben ik zeker niet. Toch schijnen ook dyslectici het te kunnen leren, foutloos Nederlands schrijven, alleen kost het een hele hoop tijd en oefening. Die cursus moet ik dan maar eens gaan volgen.
4. Hoe ik dingen van me af kan zetten
Om heel eerlijk te zijn ben ik nogal een stresskip, ik kan me wekenlang druk maken om een opmerking die iemand heeft gemaakt en hetgeen waarschijnlijk niet eens zo rottig is bedoelt als dat het er uit kwam. Zelfs als er iets is gezegd waarvan ik pertinent zeker ben dat het niet waar ik kan het me dagen of weken bezig houden. Een nacht wakker liggen, in huilen uitbarsten en continue piekeren, het is aan de orde van de dag. Hoe fijn zou het zijn om dingen goed te kunnen relativeren en daar dan ook daadwerkelijk naar te leven en je te gedragen. Heel vaak weet ik maar al te goed dat het onzin is om me er druk om te maken, maar toch doe ik het. Volgens mijn moeder zwakt het met de jaren af… laten we het hopen.
5. Tennissen
Vroeger heb ik wel eens op tennisles gezeten en ik vond het heel erg leuk om te doen. Toen ik echter na een ongelukkige [en noem het vooral slungelige] valpartij mijn arm brak heb ik eigenlijk nooit meer echt gespeeld. Toen ik onlangs mee deed met het tennistoernooi van mijn werk kreeg ik weer de smaak te pakken en bedacht ik me dat ik ooit echt wel weer op les wil om beter te leren tennissen.
6. Beter fotograferen
Een tweetal fotografie cursussen heb ik reeds gedaan en dat vond ik heel nuttig. Toch zijn er nog heel veel dingen die ik zou willen leren. Niet alleen wil ik meer leren over technische aspecten van het fotograferen maar ook hoe je de styling van foto’s het beste kan doen. Onlangs hoorde ik dat hier een hele toffe workshop voor is dus ik ga snel even informeren of die het geld waard is, hij is namelijk wel heel prijzig.
7. Hoe ik kan relaxen
Als ik uit mijn werk thuis kom dan is er vrijwel geen moment dat ik rustig op de bank ga zitten om te relaxen en ben ik continu bezig. Het begint al met boodschappen doen, dan koken, eten, de keuken opruimen en schoonmaken, de was, hardlopen en ga zo maar door. 2 uur stil zitten op een bank alleen vind ik gewoon heel erg moeilijk waardoor ik af en toe niet echt de tijd pak om te relaxen. Sterker nog tijdens mijn reis door Indonesië vond ik het zelfs lastig om rustig op het strand te liggen en een boek te lezen. Er zijn dan ook in die drie weken maar 2 dagen geweest waarop ik echt niets heb gedaan.
8. Lesgeven
Het is een grote droom van mij om in de toekomst les te gaan geven. Of dit nu is op een basisschool of op een HBO, dat ligt een beetje aan het verloop van mijn leven. Het heeft nu mijn voorkeur om les te gaan geven op het HBO omdat ik denk dat ik daar het beste op mijn plek zou kunnen zijn. Lesgeven is echter iets wat zwaar wordt onderschat, het is iets waar veel mensen van denken dat ze dat wel even kunnen, maar het tegendeel is waar. Je hebt zo veel verschillende lesmethodes en leervormen daar moet je echt tijd in steken. Daarbij komt natuurlijk een heel menselijk deel waarin kennis van pedagogiek en psychologie heel belangrijk is. Mijn hoop is dat ik over een aantal jaren de mogelijkheid krijg om les te geven op Hogeschool Leiden en dat zij mij de kans bieden mijn pedagogische bevoegdheid te behalen.
9. Hoe je orde moet houden in een groep
Dit kopje sluit natuurlijk grotendeels aan op bovenstaande punt. Maar orde houden in een groep is niet alleen belangrijk als je les wilt gaan geven maar het is ook van belang als je een presentatie houdt en dat is iets wat ik in mijn functie zo af en toe wel moet doen.
10. Uitslapen
Zaterdag ochtend 08:00, of ik nu om 04:00 in bed ben gaan liggen of om 0:00, veel later dan 08:00 zal ik in het weekend niet wakker worden. Als ik op een werkdag wakker word kan ik mijn wekker wel vervloeken, terwijl ik in het weekend slecht 1,5 uur langer blijf liggen en dan klaar en klaar wakker ben, ongeacht hoelang ik heb geslapen. Of ik het echt kan leren dat uitslapen vraag ik me af, maar men wat zou ik het lekker vinden om ook eens tot 12 uur op zondag te kunnen slapen.

Wat zou jij willen leren?

Tags:
Categorie: Legally-Brunette, Studeren
Vorige post Volgende post

11 reacties

 • Reageer Bente 12.11.2014

  Hhaha dat laatste punt is ZO herkenbaar.

  Op 1 staat bij mij: meer kennis over mijn camera. Ik ben dan ook aan het kijken voor een fotografie cursus. En aanstaande zaterdag ga ik een foodstyling en fotografie cursus van een dag doen, super leuk en heel veel zin in!

  Verder zou ik heel graag nog Spaans willen leren!

 • Reageer Let's travel and see 12.11.2014

  Heel leuk om te lezen, ben gelijk aan het bedenken wat ik nog graag zou willen leren! Bij mij is dat Fotografie (heb ook al 2 cursussen gedaan maar nog lang niet uitgeleerd), Frans, Hockeyen (vind het zo leuk om te doen maar vind meerdere keren per week sporten op gezette tijden zo jammer dat ik nooit in een team ben gaan spelen), ik wil graag weer gaan Salsa dansen en ooit de Samba goed leren (bak daar nu bijzonder weinig van)..

 • Reageer Linda 12.11.2014

  Ik snap wat je bedoelt met 3! Ik ga volgende week beginnen aan een intensieve cursus. 2 uur per week 1 op 1 met een docent. En 4. Die ken ik ook. Bezorg mij met regelmaat heel wat huilbuien en hoofdpijn.

 • Reageer Tessa 12.11.2014

  Haha de helft van jouw lijstje zoals relaxen, stoppen met piekeren en uitslapen! Ik wil nog eens een cursus Frans doen omdat ik het zo’n mooie taal vind! Wie weet volgend jaar…

 • Reageer Marlissa 12.11.2014

  Uitslapen wil ik ook leren. Ik heb precies hetzelfde! Wat moet het lekker zijn om gewoon tot 12.00 uur te kunnen slapen

 • Reageer Lindsay 13.11.2014

  Wat een herkenbaar lijstje.
  Toevallig laatst zelf ook een lijstje gemaakt met die ik graag wil leren & doen. Dit loopt uiteen van een cursus Nederlands, tot een boek schrijven & 10 km rennen.
  Minder piekeren staat bij mij niet op het lijstje, maar zou ik zeker ook veel minder moeten doen. Heb ik zelf namelijk ook heel last van. Ook beetje vrouwen eigen.

 • Reageer Simone 13.11.2014

  Ik zou ook héél graag leren hoe ik dingen van me af kan zetten, ik kan echt uren malen en mezelf druk maken over dingen waar ik helemaal geen invloed op heb.

 • Reageer Jenn 13.11.2014

  Mooie blog heb je, ik ga je volgen! Wat ik nog graag zou willen leren is Frans. Ik was er op de middelbare school best goed in zelfs, maar het is allemaal weggezakt omdat ik het nooit meer gebruikt heb. Zo zonde, want hoe vervelend ik de lessen vroeger ook vond, ik vind het wel een hele mooie taal.

  • Reageer Stacey 13.11.2014

   Dank je wel voor je lieve compliment! Zonde is dat he dat je vroeger goed was in bepaalde vakken maar dat het zo weg zakt als je het niet meer gebruikt….
   Goed excuus voor een weekendje Parijs toch 😉

 • Reageer Maaike 13.11.2014

  Ik dacht altijd dat ik de enige was die niet kon relaxen haha ;p

 • Reageer Diana Carlton 13.11.2014

  Ik heb ook nooit rust, ik moet altijd iets doen, rustig een boek lezen op de bank daar heb ik het geduld niet voor. Uiteindelijk ben ik aan het einde van de dag zo moe, van zoveel moeten van mijzelf, dat ik om 22.00 uur uitgeteld ben.

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.