Legally-Me: De dilemma’s tussen privacy en privé

23.11.2014

IMG_2504
De afgelopen tijd is er van alles gebeurd in mijn leven. Veel van die dingen krijgen jullie voor een deel mee en andere dingen houdt ik privé. Toch blijf ik het altijd lastig vinden wat ik nu wel en niet online moet zetten.

Werk
Een van de eerste dilemma’s die ik tegen kwam toen ik ging bloggen was het bloggen over mijn baan. De naam Legally-Brunette zegt natuurlijk al iets over mijn functie en over de functie die ik bekleed binnen de organisatie waar ik werk ben ik ook heel open. Daarbij, als je me op Linkedin zoekt ben je er ook snel genoeg achter waar ik werk en wat ik doe. Toen ik echter van baan ging wisselen was dit iets waar ik al enkele maanden mee bezig was, zoeken, schrijven en gesprekken, dingen die veel tijd kosten en een grote wissel hebben op je leven. Toch koos ik er voor dit allemaal niet op de blog te zetten om de simpele reden dat ik het bij mijn huidige werkgever niet had aangegeven. Een ander ding dat ik werkgerelateerd natuurlijk niet online zet is de specifieke inhoudt van mijn functie. Van de zomer legde ik al eens uit in een artikel wat mijn werk een beetje inhoudt maar je zult begrijpen dat ik gezien mijn geheimhoudingsplicht en in het belang van mijn werkgever niet kan vertellen wat ik allemaal doe. Soms is dat wel eens lastig omdat er dingen gaande zijn op het werk of ik spannende nieuwtjes heb, maar mijn baan is waar ik mijn huis van betaal en is dus mijn prioriteit.

Familie en vrienden
Over het algemeen ben ik volgens mij heel open over vrienden en familie. Mijn ouders, oma en vriendinnen verschijnen met enige regelmaat op de blog.

Zoals vele van jullie hebben gemerkt vond er van het voorjaar een operatie plaats die mijn ouders betrof. Uit privacy redenen heb ik niet expliciet vermeld om wat voor een operatie het ging. Hoewel 99,9% van de mensen heel erg mee leefde met de situatie begrepen een aantal mensen niet dat ik niet wilde zeggen om wat voor een operatie het ging en waarom ik daardoor afwezig was. In het geval van familie en vrienden en dit soort situaties bespreek ik met hen altijd of en wat er online zou mogen komen.

Relatie
Over mijn vorige relatie ben ik heel open geweest vanaf het begin. Mijn toenmalige vriend is met naam en toenaam op de blog verschenen en ook zagen jullie zijn gezicht regelmatig op foto’s terug komen. De leuke dingen die ik met hem beleefde deelde ik maar de minder leuke dingen niet. Gevolg daarvan was dat jullie allemaal geschokt waren toen het uit ging. Daarbij vond ik het niet netjes om hierover de vuile was buiten te hangen. Dat is iets tussen 2 personen.

Niet veel later kwam ik per toeval mijn huidige vriend tegen. Ik was niet op zoek, maar iemand als hij kon ik niet laten lopen. Het was overduidelijk dat een groot aantal van jullie vond dat het veel te snel was etc etc. Uitzonderingen daargelaten heb ik veel negatieve reacties gekregen. Omdat ik destijds al van plan was een eventuele nieuwe vriend buiten de blog te houden werd dit idee bevestigd door de reacties op de blog. Uiteraard mag iedereen zijn mening hebben over de snelheid waarbij ik weer een nieuwe relatie had, maar het was ook leuk geweest als wat meer mensen blij voor me waren geweest natuurlijk 😉
De laatste tijd merk ik dat veel volgers steeds nieuwsgieriger zijn geworden naar M. en dat snap ik best. Hoewel ik het begrijp is het voor mij voorlopig nog geen reden om hem nader te introduceren. Niet omdat ik niet trots op hem ben, want geloof me alleen al typen over hem brengt een grote smile op mijn gezicht, maar ik wil niet dat zijn privacy ten kosten gaan van mijn blog. Uiteraard weet hij wel van de blog, leest hij geregeld artikelen en is hij inmiddels al gewend aan dingen als een plog dag ;).

Mijn gezondheid
Ook hierin maak ik een onderscheid, dingen die ik aan mijn buurvrouw zou vertellen komen op de blog, dingen die ik niet aan mijn buurvrouw zou vertellen niet. Dat houdt in dat in sommige gevallen ik opener ben dan in andere gevallen. Daar speelt bij mee dat ik me heel erg bewust ben van de gevaren van het internet en vooral hoop dat mijn blog in mijn voordeel werkt bij een eventuele sollicitatie en niet in mijn nadeel.

Facebook/Instagram/Twitter/Linkedin
Op Instagram, Twitter, Linkedin en op de Facebook Page van Legally-Brunette kan alles en iedereen kijken en commentaar hebben. Alleen mijn profiel pagina van Facebook houd ik liever privé, dat is net dat enige en laatste stukje wat ik liever voor mezelf blijf houden.

Blog jij ook? Hoe hou jij het in balans?

Op de een of andere manier is het plaatsen van reacties op dit bericht niet mogelijk. Ik doe mijn best dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Mijn excuses voor het ongemak. Probleem opgelost

 

Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reageer Bente 23.11.2014

  Ik denk dat je het heel goed doet, en je moet vooral doen waar jij je goed bij voelt! Vervelend dat zoveel mensen kritiek op je hadden, ik snap sowieso niet zo goed waarom mensen vervelende reacties achter laten, zeg dan gewoon niks!

 • Reageer blauwesokken 23.11.2014

  Dat wat jij allemaal beschrijft zijn denk ik precies de “dilemma’s” die bij bloggen horen; wel of niet er over vertellen? Het hoort ten slotte bij je leven en je blog (tenminste, in de meeste gevallen) is ook een ‘stukje van je leven’.
  Ik vind het heel knap hoe je het beschrijft en ook heeeeel logisch allemaal! Ik ben bewust niet enorm open op mijn blog. Niet omdat ik dat niet zou willen maar precies om de redenen dat sommige dingen “gewoon” privé zijn en dat niet heel de wereld (en dus ook werk) het hoeft te weten.

  Ga zo door zou ik zeggen! Je blog is leuk!

 • Reageer Didi 23.11.2014

  Je doet het goed zo! Ben zelf geen blogger maar als je met zo’n dilemma zit kun je ook mss een klein beetje vertellen (in een regel of een foto). Je hebt dan meer een zogenoemde ‘gulden middenweg.’ Mensen begrijpen je keuzes dan ook beter zonder dat je er teveel over in detail treedt.

  Ga zo door!!! xxxxxx

 • Reageer Yvonne 23.11.2014

  Mensen hebben altijd overal een mening over. Gek dat andere mensen denken te kunnen beoordelen of jij te snel een nieuwe vriend hebt gevonden. Ik ben pas net begonnen met bloggen en niet erg open over mijn privé leven. Ik vertel over mijn eigen passies ‘eten en sporten’, Daarnaast hebben mijn vrienden en familie niet gekozen voor een blog.

  Groetjes Yvonne

 • Reageer Rozentuintje 24.11.2014

  Je hebt een mooie balans denk ik, en mensen blijven altijd een mening houden hoe je het ook zal doen.

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.