Legally-Fit: Hardloop Horloges

12.11.2014

IMG_4614-002
Door de bomen zie je het bos niet meer, het ene na het andere hardloophorloge wordt geïntroduceerd en de een belooft nog meer dan de ander. Waar moet je nu op letten als je een hardloophorloge koopt?

Waarom zou je een horloge kopen?
Toen ik net begon met hardlopen vond ik het een beetje gek dat mensen zo veel geld wilde betalen voor een horloge terwijl je ook prima met een App kon lopen. De eerste jaren liep ik dan ook gewoon met een App. Wat ik echter steeds vaker merkte was dat dit voor mij gevaarlijke situaties opleverde, als ik op straat liep en wilde zien wat mijn tussentijden waren moest ik mijn telefoon uit mijn zak pakken of mijn arm in een zeer oncomfortabele positie brengen om te kunnen zien hoe lang ik er tot dusver over deed. Een ander puntje wat me begon te irriteren was dat mijn batterij er snel klaar mee was als ik een halve marathon liep met de App aan en muziek op vol volume. Nu gebruik ik mijn telefoon tijdens het hardlopen louter nog voor muziek, noodgevallen en soms natuurlijk ook een foto. 

Wat zijn je wensen?
Het belangrijkste is allereerst dat je op een rijtje zet voor jezelf wat je belangrijk vindt. Tegenwoordig is er heel veel verschil tussen horloges, de een bepaald aan de hand van GPS gewoon welke afstand je hebt gelopen in welke tijd, terwijl een andere en heel programma in zich heeft waardoor hij eindtijden kan analyseren. Ben je op zoek naar een horloge kijk dan eens naar onderstaand lijstje met punten waar je op kunt letten en die je, jezelf af kunt vragen.
– Welke gegevens wil je verzamelen
– Wil je een hartslagmeter?
– Moet je horloge ook in het water kunnen functioneren [mocht je ook een triatlon willen doen best wel handig]
– Hoe wil je de gegevens zien op je horloge tijdens het rennen?
– Wil je dat je horloge ook geschikt is voor gebruik op een loopband?
– Moet je horloge compatibel zijn met de run App die je momenteel gebruikt?

Prijs
De prijzen van horloges zijn heel verschillend, je kunt als voor €60 euro een heel basic horloge kopen die doormiddel van GPS je afstand en tijd berekend. Veel meer dan dat doet je horloge niet en daar is de prijs dan ook naar. Een stapje verder is een horloge waarin je tegen jezelf kan rennen, waar je run reminders in kan zetten en die ook onthoudt wat je in het verleden hebt gelopen. De prijs van dit soort horloges ligt meestal tussen de €140 en €200. De overtreffende trap zijn de horloges met vele extra functies waardoor de prijzen oplopen naar tussen de €200 en €400. 

Hartslag
Trainen met een hartslag meter is iets dat je fijn vindt of vervloekt. Zelf heb ik er geen dus kan ik hier niet heel diep op in gaan. Het voordeel aan het trainen met een hartslag meter is dat je je VO max kunt bepalen en op basis van je maximale hartslag bij inspanning en je hartslag bij rust kunt gaan trainen. Op deze manier kun je het uiterste uit je prestatie halen en het is dus, zeker als je sneller of verder wilt, zeker een goede optie om een hartslag meter te gebruiken.

Connectie met een App
De enige reden dat ik voor het Nike horloge heb gekozen is omdat ik graag een horloge wilde dat ik kon koppelen aan de Nike app. Toen ik mijn horloge kocht had ik al meer dan 1000 km gemaakt via Nike en het is natuurlijk eeuwig zonde als je al die gegevens kwijt bent. Tegenwoordig zijn er wel apps die gegevens van elkaar overnemen, maar toen ik mijn horloge vorig jaar kocht was dit nog niet het geval. Kijk dus goed hoe dit met jouw app zit en kijk ook goed naar de functionaliteit van de app die bij je horloge zit. De nike app biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om bij te houden hoeveel kilometers je hebt gelopen op je schoenen, terwijl andere apps weer veel meer werken met vergelijkingen tussen trainingen.

Voorbeelden van Horloges:
Hardlopen
Op bovenstaande foto vind je een verzameling van Garmin, Polar, Nike+ en TomTom hologes die momenteel te koop zijn. De goedkoopste in dit rijtje is het witte Nike Plus horloge die te koop is voor een prijs van €139,00, het duurste horloge vind je volledig links, dit is de Garmin 620 Forerunner die maarliefst €349,00 kost.

Mijn Advies:
Destijds heb ik het Nike hologe gekocht en die doet prima zijn werk. Als ik echter een nieuw horloge zou moeten kopen dan zou ik iets langer door sparen en gaan voor het TomTom horloge die tegen water kan en met ingebouwde hartslagmeter of de Garmin Forerunner 620. Deze horloges bieden namelijk veel meer gegevens en functies die ik nu als zeer nuttig zou ervaren. Wil je een heel basic horloge dan heb je al voor €69 een Polar horloge met hartslagmeter zag ik online.

Heb jij een hardloophorloge, ben je er naar op zoek of ren je liever met een app? 

Tags: ,
Categorie: Hardlopen, Legally-Fit, Sporten
Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reageer Margot 12.11.2014

  Ik heb de goedkopere variant van de Garmin Forerunner 620 namelijk de forerunner 220 en echt heel tevreden van! Je hebt inderdaad wel een punt, eens je voor een bepaald merk kiest, moet je verder in dit merk gaan anders zijn al je statistieken als het ware ‘verloren’ want tussen concurrenten onderling is er vaak geen uitwisseling van gegevens mogelijk 😉

  • Reageer Stacey 12.11.2014

   De 220 heb ik inderdaad ook bekeken, het enige nadeel van Garmin vind ik de losse hartslagmeter, bij TomTom zit deze in de band. De enige optie die er is qua statistieken bij Nike als je toch wilt overstappen is denk ik handmatig workouts toevoegen….

 • Reageer Eva 12.11.2014

  Ik zit nog erg te twijfelen, de horloges die de functies bieden die ik belangrijk vind zijn allemaal zo duur… Jij vindt het Nike horloge dus niet geweldig als ik het lees, jammer want die is nog wel betaalbaar.

 • Reageer Maaike 12.11.2014

  Die Garmin Forerunner 620 is wel heel tof, het is een vrouwelijker horloge dan de meeste anderen, dat spreekt me meer aan.

 • Reageer Kim 12.11.2014

  Ik heb momenteel het Nike horloge maar ben daar niet heel tevreden mee en wil graag overstappen naar het bovengenoemde TomTom horloge, de statistieken is het enige wat me hiervan weerhoudt.

 • Reageer Boyd 12.11.2014

  En een gewone smartwatch? De markt met smartwatches is enorm aan het groeien, waarmee je je horloge ook buiten het sporten om nog heel nuttig kan inzetten. (Of tijdens het sporten met andere notificaties, mensen kunnen je tijdens een hardloopwedstrijd gewoon succes wensen, je leest het op je smartwatch).

  Enige nadeel is dat ze vaak niet zelfstandig kunnen werken, maar altijd met je mobiel verbonden moeten zijn om te kunnen zien waar je bent. Als je toch altijd je mobiel bij je hebt is dat geen probleem. Dan kun je met je smartwatch zelfs nog fatsoenlijk zappen naar een ander nummertje ;).

  Owja, prijs is natuurlijk dan ook een dingetje.

 • Reageer Jenn 13.11.2014

  Ik loop pas sinds kort en ik gebruik een app. Heb tot nu toe ook totaal niet de behoefte om te kijken naar tussentijden, dus gevaarlijke situaties heb ik daardoor nog niet gehad.
  Maar ik heb wel mijn zinnen gezet op een activity tracker.

  • Reageer Stacey 13.11.2014

   Activity trackers zijn er in alle soorten en maten, zelf heb ik een Nike Fuelband. Voordeel vind ik dat hij heel vrouwelijk is, maar helaas kun je er geen afstanden op nalezen. Als ik het goed heb begrepen kan dat bij de Jawbone en Fitbit wel. Succes met hardlopen!

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.