Legally-Fit: Veilig hardlopen in het donker

20.11.2014

IMG_4530-001
De dagen worden korter en korter, of je nu je wekker eerder zet of juist in de avond wilt gaan rennen, er is geen ontsnappen meer aan. Het is donker buiten, pikken donker. Hoewel donker geen belemmering is voor hardlopen, is het wel verstandig om aan je veiligheid te denken. 

Er is de laatste jaren veel aan gedaan om de zichtbaarheid van lopers te vergroten in het donker. Waar je vroeger als loper nog op pad ging met een geel wegwerkershesje, tegenwoordig zijn veel oplossingen geïntegreerd in kleding. Zo heeft Puma onlangs een kledinglijn geïntroduceerd met daarin verlichte LED strips en heeft Nike bijvoorbeeld een broek met reflectorische print.

light and dark-001

Hoewel zichtbaarheid in het donker heel belangrijk is als het gaat om veiligheid zijn er nog een aantal punten die zeker niet minder belangrijk zijn als je in het donker gaat lopen. In het donker, of je nu uitgerust bent met reflectorische kleding of niet, ben je een stuk kwetsbaarder dan op de dag. Als het donker is zijn er nu eenmaal minder mensen op staat en hun zicht rijkt een stuk minder ver dan als het licht is.

– Loop een bekende en veilige route
Ga je in het donker hardlopen dan is het aan te raden om ergens te lopen waar veel verlichting is. Lopen in een donker bos of op afgelegen paden wordt afgeraden. Ga liever in een woonwijk lopen. Wellicht is het verstandig om eens een rondje dat je wilt gaan lopen eert te fietsen om te kijken of het wel goed verlicht is.

– Loop in een groepje
Vind je het eng om alleen in het donker te lopen dan is het wellicht mogelijk om je aan te sluiten bij een groepje. In veel parken zijn trainingen te vinden met mede hardlopers. Op die manier heb je leuke sociale contacten en kun je veilig trainen. Heb je geen zin in een groepje, kijk dan eens of er iemand uit je omgeving toevallig met je mee wilt rennen.

– Informeer mensen dat je gaat lopen
Vertel tegen je moeder, huisgenoot, partner of vriendin dat je gaat hardlopen en dat je een berichtje stuurt als je weer thuis bent. Als je na 3 uur nog niet terug bent is er in ieder geval iemand alert. Je zou ook zelfs nog de route kunnen noemen die je wilt gaan lopen.

– Zorg dat je mobiele telefoon is opgeladen
Als je gaat hardlopen is het, of het nu donker of licht is, altijd handig om je telefoon mee te nemen, als er dan iets is kun je altijd iemand bellen en mocht je de weg niet meer weten bestaat er nog altijd google maps. Zorg dus dat je telefoon voldoende opgeladen is als je naar buiten gaat.

– Zorg dat mensen je kunnen identificeren
Mocht er iets zijn gebeurd dan is het natuurlijk fijn als iemand weet wie je bent en welk noodcontact van jou gebeld moet worden. Tegenwoordig kennen we allemaal onze telefoonnummers niet meer uit het hoofd dus het is verstandig een dergelijk nummer bij je te dragen. Natuurlijk kun je gewoon een briefje bij je stoppen of een old school ijzer kettinkje met je mee dragen. Maar voor hardlopers zijn er tegenwoordig nog veel meer opties om je identiteit bij je te kunnen dragen. Zo kun je een armband laten maken met daarop je gegevens, een band tussen je veters of een plaatje dat je tussen je veters doet van je schoen.

Hoe zorg jij er voor dat je veilig kunt hardlopen in het donker? 

Tags: , ,
Categorie: Hardlopen, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reageer Femke 20.11.2014

  Zelf heb ik ook een tijdje hardgelopen in het donker. Vond het altijd wel ‘rustgevend’. Vind dit dan ook erg goede tips!

 • Reageer Jenn 20.11.2014

  Goeie tips! Lopen in een groepje is niks voor mij, ik ben nog niet zo lang bezig en ik heb in een groep het idee dat ongeveer iedereen beter en sneller is dan ik. De woonwijk ga ik in het donker niet uit en mijn vriend weet het sowieso als ik weg ben.

 • Reageer Rozentuintje 21.11.2014

  Ik merk dat ik echt veel minder loop als het donker is omdat ik me minder veilig voel. Ik woon dan wel in een stad maar toch voel ik me niet prettig alleen.

 • Reageer Veronica 21.11.2014

  Ik zorg er wel altijd voor dat ik goed zichtbaar ben maar aan de andere opties had ik nog niet helemaal gedacht. Ik ga soms wel eens hardlopen zonder dat iemand daar van op de hoogte is, ik heb er nooit zo bij nagedacht dat er ook wat kan gebeuren onderweg…

  • Reageer Stacey 24.11.2014

   Gelukkig maar dat je er niet bij na denkt want eigenlijk zou dat natuurlijk ook niet hoeven. Zelf heb ik helaas wat nare ervaringen gehad en mensen om me heen ook dus dan pas ga je er wat meer bij nadenken denk ik.

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.