Legally-Travel: Dagtripjes in December

20.11.2014

IMG_5244-002
December is een heerlijke maand om een keer een dagtripje te doen naar een andere stad. In bijna ieder stad is wel een kerstmarkt te vinden waar je heerlijk in de kerststemming kan komen. Met de auto ben je in een mum van tijd er even een dagje uit!

Nederland
Hoewel je waarschijnlijk al snel aan legio Duitse steden denkt als we het over kerstmarkten hebben is dat niet geheel terecht. Tegenwoordig is er namelijk ook een steeds groter aanbod van kerstmarkten te vinden in Nederland. Het voordeel van het bezoeken van een kerstmarkt in Nederland is natuurlijk dat je er zo naar toe kunt rijden en dus aan het reizen veel minder tijd kwijt bent.

 • Amsterdam
  Op de Dam in Amsterdam en op het Damrak verrijst in December een volledige kerstmarkt waar je terecht kunt voor alles wat met kerst te maken heeft, maar waar je ook lekker kan eten en rond kan lopen. Niet alleen verkopen ze Duitse braadworsten en andere lekkernijen die je doorgaans op een standaard kerstmarkt weet te vinden, maar ook macarons en typisch Nederlandse stroopwafels.

  • Vanavond, donderdag avond 20 november kun je trouwens op de Dam in Amsterdam aanwezig zijn bij Turn on the Light, de jaarlijkse traditie waarbij de feestverlichting van de Bijenkorf wordt aangestoken. Het spectakel, dat bestaat uit meer dan 600.000 LED lampjes begint om 19:00 uur. 
 • Maastricht
  Op vrijdag 28 november opent in Maastricht de kerstmarkt midden op het grote Vrijthof. Niet alleen zijn er op het Vrijthof heel veel houtenhuisjes te vinden met daarin alles wat je hoort te vinden op een kerstmarkt, het plein wordt ook gevuld met een groot reuzenrad dat je uitzicht geeft op de hele omtrek van de stad en de mooie omgeving. Meer informatie en openingstijden kun je vinden op de speciale website van Maastricht over de kerstmarkt.
 • Valkenburg
  Als je denkt aan een kerstmarkt in Nederland dan is de kerstmarkt in de grotten van Valkenburg natuurlijk de meest bekende markt van Nederland. Soms is het zelfs zo druk richting deze grotten dat je uren in de rij of file kunt staan. Doordat de grotten niet erg groot zijn kunnen er namelijk maar een beperkt aantal mensen naar binnen tegelijk. Met name in de weekenden kan het dus heel druk zijn. Om en rond de kerstmarkt zijn ook nog vele activiteiten te vinden in Valkenburg. Kijk voor meer informatie op de website van de VVV van Valkenburg 
Keulen 8 december

Keulen, december 2012

Duitsland
Het land bij uitstek om een kerstmarkt te bezoeken. In Duitsland kun je in werkelijk iedere stad die je maar kunt bedenken wel een kerstmarkt vinden. Voor het gemak hou ik het even bij de markten waar ik zelf ben geweest en die vanuit Nederland gemakkelijk met de auto te bereiken zijn zonder dat je er heel lang onderweg bent.
Daarbij zijn kerstmarkten in Duitsland ene plek waar men in de avonden samenkomt met vrienden om gezellig iets te drinken, het zijn dus in de avond uren een soort buiten kroegjes waar het hartstikke gezellig is.

 • Keulen
  Twee jaar geleden ging ik naar de kerstmarkt in Keulen en nog steeds is dit mijn favoriet. Niet alleen telt Keulen maar liefst 7 market, de hele sfeer en het decor is prachtig. De grootste markt is te vinden op het plein bij de dom van Keulen. Op de dag is dit al een prachtig decor met lichtjes en een en een grote kerstboom, maar zodra het donker wordt is het wellicht nog mooier door de prachtige verlichting. Naast de kerstmarkten barst het in Keulen van de mooie winkels en grote Kaufhausen waar je vol op inkopen kunt doen voor de kerst. Keulen is goed bereikbaar met de auto en het is raadzaam om vooraf te googelen in welke garage je de auto kan parkeren met een dagkaart, dit is vaak voordeliger dan per uur.
 • Düsseldorf
  Vorig jaar ging ik zelf naar de kerstmarkt in Düsseldorf, mijn verslag en vooral foto’s kun je hier vinden. De kerstmarkt in Düsseldorf is niet een markt waar je, je te buiten kan gaan aan Glühwein en braadworsten, maar er zijn maar liefst 6 locaties waar kerstmarkten te vinden zijn in het centrum van de stad. De ene markt is natuurlijk groter dan de andere maar over het algemeen is overal wel het zelfde te vinden. Naast de markten prijkt er ook altijd een grote kermis met reuzenrad op het plein in het oude centrum.
 • Aken
  Aken is in tegenstelling van bovengenoemde steden veel kleiner en kneuteriger zoals mijn ouders het beschrijven. In Aken heb je ook kerstmarkten en winkels maar het is allemaal een stuk kleiner opgezet dan in de andere steden. Aken is daarin tegen weel authentieker en ook het centrum straal veel meer de oude stijl uit. Houdt je dus niet zo van het hele massale van Keulen en Düsseldorf dan is Aken een leuk alternatief.
Kerstmarkt Antwerpen December 2010

Kerstmarkt Antwerpen December 2010

België
Als je niet naar de oosterburen wilt gaan dan kun je natuurlijk ook altijd nog naar de zuiderburen gaan. Ook België kent tal van kerstmarkten die allemaal hun eigen trekpleister hebben.

 • Antwerpen
  Naast de heerlijke winkelstraat heeft Antwerpen vanaf eind november ook een kerstmarkt. Op deze kerstmarkt kun je niet alleen terecht voor de standaard dingen die je kunt vinden op iedere kerstmarkt maar ze hebben er ook een heuse schaatsbaan waar je aan je trekken kunt komen.
 • Brugge
  Enige tijd geleden was ik samen met M. in Brugge en toen beschreef ik Brugge al als een van de schattigste steden waar ik ooit was geweest. De stad doet door de bouwstijl en inrichting aan als een sprookjes stad en je kunt je voorstellen dat dit mooi versierd en verlicht natuurlijk helemaal zo aan doet.
 • Gent
  Een andere Belgische stad waar je terecht kunt voor een mooie kerstmarkt is Gent. Deze stad die precies tussen Antwerpen en Brugge ligt. Naast het feit dat het plein prachtig is aangekleed vinden er gedurende de adventsperiode de nodige optredens plaats om het geheel muzikaal te omlijsten. Je kunt je bezoek aan de kerstmarkt ook combineren met een sportieve uitdaging. Op 21 december vindt namelijk de Midwinter nachtrun plaats dwars door het centrum van Gent.

Conclusie

Het voordeel van een bezoekje aan een kerstmarkt is dat je in een relatief korte tijd er toch echt een dagje weg bent. Met de auto ben je immers in maximaal 3 uur in een Duitse stad en kies je voor België of Nederland dan ben je natuurlijk nog sneller op de plaats van bestemming.
Al ben ik ooit met een vriendinnetje naar Antwerpen geweest voor een kerstmarkt wat uiteindelijk in het water viel omdat haar auto het niet meer deed en we onderweg dus met pech stil kwamen te staan langs de kant van de weg. Helaas kon de ANWB ons niet helpen, iets met reserve onderdelen van Audi die niet aanwezig waren, waardoor we een week later met de trein maar zijn gegaan.

Al met al ben ik echt wel een fan van de kerstmarkt en hoewel ik op de markt zelf vaak niet veel koop is het gewoon een heerlijk dagje uit en ook dit jaar ga ik zeker weer een kerstmarkt bezoeken!

Ben jij wel eens op een kerstmarkt geweest en heb je nog tips voor leuke steden? 

 

Tags: , ,
Categorie: Legally-Travel, Reizen, Tips
Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Reageer Bente 20.11.2014

  Vorig jaar (of was het alweer twee jaar geleden?) was ik per ongeluk tijdens dat turn on the light evenement op de Dam, gek als je niet weet dat er iets gaat gebeuren maar wel erg leuk 🙂

 • Reageer Rozentuintje 20.11.2014

  Ik ben echt gek op kerstmarkten, dit jaar ga ik naar een markt in Duitsland en Antwerpen.

 • Reageer Carlijn 20.11.2014

  Leuk!! Ik kijk al weken uit naar de kerstmarkt van Keulen.. vorig jaar naar Dusseldorf geweest. Zó gezellig dat kerstsfeertje! Welke wil je zelf bezoeken dit jaar?

  • Reageer Stacey 20.11.2014

   Wat leuk dat je naar Keulen gaat zeg! Wij gaan ook naar Keulen weer dit jaar, vond ik stiekem leuker dan Düsseldorf. Veel plezier alvast!

   • Reageer Carlijn 20.11.2014

    Ik ben heel benieuwd.. jij ook veel plezier!! 🙂

 • Reageer Simone 20.11.2014

  Mijn vriend studeert in Maastricht, dus we brengen sowieso altijd een bezoekje aan het vrijthof, en daarnaast rijdt er vanaf Maastricht een rechtstreekse bus naar Aachen, dus daar zijn we vorig jaar ook geweest. Super leuk, knus en kneuterig inderdaad, ik hou ervan! Dit jaar ga ik net voor kerst naar Antwerpen, ik ben heel benieuwd 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.