Legally-December: Lastminute Sinterklaas gedichten tips

03.12.2014

IMG_4781-001

Lieve bezoeker van Legally-Brunette,
Vandaag is de rijmpiet aan zet. Hij ziet al weken de angst op jullie gezichten en is hier om te helpen met de sinterklaasgedichten. Want met deze tips van de rijmpiet, is het maken van een gedicht zo moeilijk niet. Dus lees maar snel zijn tips door, dan ben je er helemaal klaar voor. 
Mijn familie staat er ieder jaar weer van te kijken, minimaal 2 kantjes zuig ik met gemak op papier. Je zou kunnen zeggen dat ik kan rijmen en dichten zonder mijn schil op te lichten. Omdat ik ook dit jaar weer door menigeen word ingeschakeld een gedicht in elkaar te draaien leek het me tijd worden mijn tips aan jullie mee te geven.

Steekwoorden:
Voor je begint aan het opschrijven van steekwoorden. Denk bijvoorbeeld aan cadeautjes, grappige anekdotes, hobby’s, vakanties, blunders en ga zo maar door. Zorg dat je zo veel mogelijk woorden hebt zodat je daar straks je gedicht om heen kunt gaan maken.

Capture

Mick’s Rijmwoordenboek:
Ik geef het toe, als ik een gedicht aan het maken ben dan is dit echt mijn rechterhand. Via de site van Mick’s Rijmwoordenboek typ je het laatste woord van je zin in en krijg je direct een lijst met rijmwoorden. Super handig dus! Ik bedenk meestal al een zin in mijn hoofd en als ik daar zelf geen rijmwoord op weet probeer ik het via het woordenboek, ideaal!

Gebruik het verlanglijstje:
Alles wat op het verlanglijstje staat van de persoon in kwestie kun je natuurlijk ook gebruiken in het gedicht. Vertel bijvoorbeeld dat hij graag een USB stick wil maar dat de sint hier zo zijn bedenkingen bij heeft, omdat hij toch alleen maar illegale downloads saved.

Korte zinnen:
Vind je het moeilijk goede rijmzinnen te maken? Gebruik dan zo kort mogelijke zinnen. Hoe korter je zin is hoe makkelijker je hem kan vormgeven dat hij goed zal rijmen.

Gebruik geen gedichten generator!:
Wees eens heel eerlijk, zou jij het leuk vinden om een standaard gedicht te krijgen uit een gedichten generator die alle persoonlijkheid mist? Nee, waarschijnlijk niet, dus gebruik ook geen standaard gedicht voor een ander. Natuurlijk kun je googelen op gedichten, maar gebruik het dan louter als inspiratie!

Gebruik geen standaard zinnen:
De sint zat weer te denken wat hij jou dit jaar moest schenken. Het is de meest voorkomende opening van een gedicht en dus verre van origineel. Hoe makkelijk en toepasselijk dit wellicht ook is probeer deze gewoon niet te gebruiken.

Originaliteit:
Zit het dichten wel in je maar wil je eens voor originaliteit gaan? Wellicht is onderstaande dan wat voor jou.
– Maak een gedicht op de melodie van een bekend Sinterklaas liedje, waardoor de persoon in kwestie moet gaan zingen. Geheid dat je de lachers op je hand hebt en de mensen met wie je bent lol zullen hebben, de gene die het gedicht krijgt vind het wellicht iets minder leuk. Zo schreef ik er vorig jaar een op de melodie van ‘zie ginds komt de stoomboot’.
– Maak een speurtocht in je gedicht zodat de persoon die het gedicht krijgt door het huis moet gaan zoeken om het cadeau te vinden.
– Is de persoon voor wie het gedicht is niet zo sportief laat hem dan middels het gedicht na iedere paar zinnen een paar jumping jacks doen. [doe dat maar niet bij je opa of oma!]
– Heb je een redelijk lang gedicht, print hem dan uit op een groot lettertype, bijvoorbeeld 24 of 28 en zorg er voor dat je een dikke stapel hebt met daarop je gedicht, schrikt een beetje af.
– Dat typen is natuurlijk hartstikke leuk maar als je een mooi handschrift hebt is het misschien nog wel leuker en verrassender om je gedicht te schrijven, is toch gelijk een stuk persoonlijker.

Moet jij dit jaar voor Sinterklaas een gedicht maken? Heb jij hem al af?

Tags: , ,
Categorie: Overige
Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reageer Rozentuintje 04.12.2014

  Ik haat Sinterklaas gedichten schrijven, tot een paar jaar geleden deed een collega van mij dit altijd, rarara wie dat was 😉

 • Reageer Demi 05.12.2014

  Thanks held! Je hebt zojuist mijn leven een beetje gered hahaha.
  Rijmpiet Stacey for the win :))))))

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.