Legally-December: #vooreenander ‘Kleding’

02.12.2014

IMG_4784-001
Gisteren kondigde ik al aan dat ik in December niet alleen aan mijzelf wilde denken, aan eten en cadeautjes maar juist ook aan een ander. Onder de hastig #vooreenander ben ik dan ook begonnen met een project van een maand waarin ik iedere week iets voor een ander doe. Deze week doneer ik kleding en schoenen aan het goede doel.

Mijn kledingkast puilde uit, en hoewel ik hem toch zeker wel een keer per half jaar opruim durfde ik de spullen vaak niet echt weg te gooien. De kleding belande op zolder onder het mom dat als ze daar langer dan een half jaar zouden liggen ik ze weg zou gooien. Inmiddels lagen sommige stapels er al 2 jaar…

Nadat ik de bezem door de zolder had gehaald ging ik eens heel kritisch kijken naar alles wat er nu in mijn kleding kast lag. Dat blauwe shirtje wat ik vorig jaar perse wilde hebben is dan misschien pas 3 keer gedragen, mij zul je er niet meer in zien lopen, dus waarom zou ik het dan bewaren? Met dat oogpunt ging ik door mijn hele kast en schoenen collectie hetgeen nog 2 zakken opleverde, totaal 7 zakken. Alle 7 zakken gaan weg naar een goed doel #vooreenander

Waar kun je kleding doneren? 
Een snelle google actie levert al snel tientallen hits op waar je, je kleding allemaal kunt doneren.
Zo kun je je kleding doneren aan het Leger des Heils, het Rode Kruis, Sam’s Kledingactie, Humana en ga zo maar door. Bij veel mensen in de buurt kun je een container vinden waar je, je kleding in kunt doneren. Een andere optie is om je kleding naar een instelling te brengen. Zo ga ik mijn kleding doneren aan een stichting die hulp biedt aan gezinnen en ouderen. Het is ook daarom dat ik niet alleen kleding en schoenen in de zakken heb gedaan maar ook beddengoed en handdoeken bijvoorbeeld.

Je kledingkast opruimen
Je kleding kast opruimen, doe dat dan in de volgende stappen

 1. Haal al je kleding uit de kast en leg deze op je bed of op de grond.
 2. Ga met een sopje door je kledingkast en maak hem lekker schoon
 3. Verdeel je kleding in 3 soorten: Houden, Twijfel en Weg
 • – Houden: Wees streng, heb je het al een paar maanden niet meer gedragen, is het net even te klein, zit het niet lekker of is het toch niet helemaal je stijl doe het dan weg, het neemt nu alleen maar ruimte in beslag en daardoor je, de leuke items van je collectie soms niet eens meer! Heb je uiteindelijk een selectie dat mag blijven? Check dan eerst of deze kleding heel is, of je het nog past en of het schoon is. Zo niet leg de kleding dan apart en ga het eerst repareren of wassen. Kleding die je niet past behoort eigenlijk niet thuis in je kast tenzij je op dieet bent en verwacht er op korte termijn er weer in te passen. Wees streng, binnen 2 maanden, het moet geen kleding kast vol wishful thinking kleding worden.
 • – Twijfel: Probeer deze stapel zo klein mogelijk te houden. Deze kleding mag je in een zak doen en moet je 2 maanden ergens apart zetten. Heb je na 2 maanden niets uit de zak gehaald omdat je het nodig had, breng het dan naar een goed doel of plaats je kleding op marktplaats.
 • – Weg: Dit moet uiteindelijk natuurlijk zo veel mogelijk worden voor het goede doel. Zorg er wel voor dat alles wat je weg doet schoon is. Kleding die kapot is wordt doorgaans gerecycled en kun je dus ook gerust in de zak doen.

4.    De kleding die je wilt houden ga je vervolgens in zomer en winter onderverdelen. De  zomerkleding leg je achter in je kast en de winterkleding voor in je kast.
5.     Koop geur zakjes om in je kledingkast te plaatsen, zo blijft je kleding lekker ruiken. Tip, bij de Action hebben ze hele schattige stoffen zakjes voor een paar euro.

Op deze manier heb jij een frisse en opruimde kledingkast en kun je andere mensen heel blij maken met de spullen die jij toch nooit meer draagt. Want stel je eens voor dat jij geen geld hebt om nieuwe kleren te kunnen kopen waardoor jij al jaren in het zelfde loopt, dan zou je het ook heel fijn vinden als eens wat kleding krijgt!

Ik zie de foto’s van jullie zakken met kleding graag tegemoet, gebruik vooral allemaal de hastag #vooreenander!

Tags: ,
Categorie: #vooreenander
Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reageer Dionne 02.12.2014

  Wat goed zeg, dit moet ik ook doen. Wilde toevallig mijn kledingkast gaan opruimen. Top!

 • Reageer Nicole 02.12.2014

  Goed idee, ik mag inderdaad wel eens mijn kledingkast uitruimen.

 • Reageer Rozentuintje 02.12.2014

  As we speak ben ik begonnen met opruimen. Ik doe mee met je project.

 • Reageer Yamina 02.12.2014

  Wauw, 7 zakken vol. Wat goed van je dat je zo grondig door je kast bent gegaan en het doneert in plaats van weg gooit. Ik doe mee met de kleding donatie!

 • Reageer Xaviera 02.12.2014

  Wat mooi dat je dit doet! Een goede manier om lekker op te ruimen én je maakt er andere mensen heel blij mee. Fijn dat je 7 zakken hebt kunnen vullen!

 • Reageer Andrea 02.12.2014

  Dit moet ik ook echt doen en ga ik ook zo snel mogelijk doen. Doneren aan een goed doel is helemaal mooi natuurlijk!

 • Reageer Jenn 02.12.2014

  Wat goed! Ik wil ook weer eens gaan utizoeken!

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.