Legally-December: #vooreenander ‘Verras je buren’

15.12.2014

IMG_4970

In December staat een groot deel van onze tijd in het teken van eten, gezelligheid, cadeautjes en familie. Maar er zijn ok heel veel mensen die de December maand een stuk minder leuk door moeten brengen. Onder de Hastag #vooreenander doe ik iedere week iets voor een ander, die het moeilijk heeft. Deze week verras ik mijn buren, doe jij mee?
Het bekende spreekwoord luidt, beter een goede buur dan een verre vriend. Mijns inziens is er niets gelogen aan deze uitspraak want je huis, dat eigen veilige plekje, daar zit je toch een stuk fijner als je een goede verstandhouding hebt met je buren.

Inmiddels woon ik zo’n 2,5 jaar in mijn woning in Amsterdam en het heeft een tijdje geduurd voordat ik wat buren leerde kennen. Mijn onder buurvrouw zie ik geregeld omdat ze werkt in de nabij gelegen biologische winkel of als ik buiten ga hardlopen en ze steenvast vraagt of ik stoms ga trimmen. Een klein stukje verderop woont een grote buurman dus je altijd wel wilt helpen als er iets met je fiets is. Mijn favoriete buurvrouw woont een paar huizen bij mij vandaan en pakt altijd de pakketjes aan die bij mij worden bezorgd. Al eerder heb ik een bos bloemen voor haar gekocht om haar te bedanken maar in het rijtje van buren die ik moet verrassen mag zij ook zeker niet ontbreken.

Het belang van een goede buur
Waarom is het nu zo belangrijk om een goede verstandhouding te hebben met je buren?
1. Veiligheid: Hoewel je het wellicht wel eens vervelend vindt dat je buren bij je naar binnen gluren of voor de deur staan te kijken, heeft het zeker ook zijn voordelen. Zij zullen namelijk ook aan de bel trekken als ze vermoeden dat er iets niet in de haak is en dat is natuurlijk wel een heel fijn idee.
2. Een kopje suiker: Eerlijk is eerlijk, ik ben nog nooit naar mijn buren geweest voor een kopje suiker maar waar ik vroeger met mijn ouders woonde leende we regelmatig dingen van elkaar. Zij leende onze ladder en ik leende hun hangmast wel eens. Als je echt in nood zit met je kerstdiner kun je het in ieder geval altijd proberen bij de buren.
3. Overlast: Aan de kant van mijn slaapkamer heb ik sinds een paar maanden nieuwe buren. Hoewel ik me al een aantal keren heb geprobeerd voor te stellen, wordt er niet open gedaan. Jammer want ik wilde op subtiele wijze vertellen dat ik iedere nacht tot minstens 0:30 word wakker gehouden door hun lawaai. Mijn onder buurvrouw bleek er ook last van te hebben en had het geluk ze wel te treffen waardoor het nu nog slechts om de dag is. Als je eenmaal een band hebt met je buren is overlast veel beter te reguleren omdat je elkaar op de hoogte kan stellen en rekening met elkaar kunt houden.

Waar kun je, je buren mee verrassen?
Afhankelijk van wat je te besteden hebt en hoeveel tijd je er in wilt steken zijn er verschillende opties:
1. Breng een kaartje persoonlijk langs: Door de bus heen doen kan natuurlijk ook maar hierdoor kom je niet in dialoog met je buren. Geef je kerstkaart dus eens persoonlijk af aan je buren en maak gelijk een praatje.
2. Breng een kerstpakketje langs: Weet je dat iemand het moeilijk heeft in jou straat, maak dan een lekker verwenpakketje. Dit hoeft echt niet duur te zijn hoor, denk bijvoorbeeld aan oude tijdschriften, zakjes thee en misschien een lekker stukje chocolade. Je maakt er iemand gelijk heel erg blij mee.
3. Bak een lekkere taart/cake: Wat ik heb gedaan is een heerlijke cake bakken en deze uitdelen aan mijn buren. Zo maak je een praatje en kun je ze gelijk iets lekkers geven. Een aantal buren heb ik ook gelijk een kerstkaart gegeven, 2 vliegen in 1 klap.

Het recept voor deze kersttaart komt woensdag online, dus stay tuned!
Hoe is jullie relatie met de buren? 

 

 

Tags: , ,
Categorie: #vooreenander
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reageer Carlijn 15.12.2014

  Super leuk en lief dat je dit doet! Mijn relatie met de buurman is zo goed dat we zijn gaan samenwonen hihi. Vorig jaar hebben we in alle brievenbussen een chocolade letter gedaan. Eens bedenken waar we de buurtjes dit jaar blij mee kunnen maken :).

 • Reageer Simone 15.12.2014

  Heel goed bezig! Vind het super lief van je!

 • Reageer 4.Balou 17.12.2014

  Goed zo! Vaak wordt er te weinig aan de buren gedacht terwijl je er zo veel aan kan hebben. Wat heb je trouwens een leuke tuniek aan! Love it =)

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.