Legally-December: #Vooreenander ‘Voedselbank’

22.12.2014

IMG_5260

In December staat een groot deel van onze tijd in het teken van eten, gezelligheid, cadeautjes en familie. Maar er zijn ok heel veel mensen die de December maand een stuk minder leuk door moeten brengen. Onder de Hastag #vooreenander doe ik iedere week iets voor een ander, die het moeilijk heeft. Deze week doneer ik voedsel aan de voedselbank, doe jij mee?
Vanaf 1 december doe ik iedere week iets #vooreenander. Zo begon ik bijvoorbeeld met het doneren van kleding, de week erna stuurde ik kaartjes en vorige week verraste ik mijn buren met een zelf gebakken taart. Deze week doneer ik voedsel aan de voedselbank.

Voor wie is de voedselbank bestemd?
Je komt niet zo maar in aanmerking voor de hulp van de voedselbank. Om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van deze service en de hulp alleen terecht komt bij de mensen die hem echt nodig hebben moet je aan strenge criterea voldoen om de hulp te ontvangen. Voor een alleenstaande betekend het dat je leefgeld per maand niet meer is dan €180 bedraagt. Bij een huishouden met meerdere personen mag er niet meer dan €60 per persoon per maand te besteden zijn. Je kunt je dus wel voorstellen dat het om de echt schrijnende gevallen gaat die op hulp van de voedselbank zijn aangewezen.

Iedere week is het voor de ontvangers van de voedselbank maar afwachten wat ze vinden in de pakketten die ze ontvangen, een echt lekker kerstdiner zit er dan ook niet in.

Voedsel doneren:
Veel van ons ontvangen in de dagen voor kerst een kerstpakket. Veel van deze pakketten zijn gevuld met houdbare producten wie we lang niet allemaal lekker vinden en gebruiken. Ze verdwijnen in de voorraadkast met het idee ‘wellicht komt het nog eens van pas’ en na 3 jaar, als de datum voorbij is, gooien we ze weg.
Wees eerlijk, bovenstaande komt je vast bekend voor en is natuurlijk eeuwig zonde. Waarom dat niet ombuigen naar iets positiefs en juist mensen helpen met die producten, want ik mag dan misschien wel geen beschuit, wellicht kan ik iemand anders er wel heel erg blij mee maken!

Tijdens deze dagen staan er dan ook veel vrijwilligers van de voedselbanken bij supermarkten. Bij deze punten kun je producten inleveren die uit je kerstpakket komen. Daarbij hangt er vaak een lijstje met producten die ze graag zouden willen ontvangen, denk hierbij aan koffie, thee, houdbare melk, pasta en blikken tomaten etc.

Waar moet het voedsel aan voldoen:
Niet zo maar ieder voedsel kun je doneren aan de voedselbank. Je moet je namelijk voorstellen dat er een heel traject plaatsvindt van het doneren tot aan het uiteindelijk afleveren van een pakket. Het is om die reden niet handig om dingen als verse groentes/fruit of diepvries producten te doneren. Het product dat je gaat doneren moet dan ook een houdbaarheid datum hebben van nog minimaal een maand.

Het hoeft trouwens echt niet duur te zijn, zo kun je bijvoorbeeld de producten die je wilt doneren gewoon van het huismerk van jouw supermarkt kopen, je hoeft echt geen A merken te kopen, het mag, maar dat hoeft echt niet. Al koop je maar voor 2,50 aan producten, alles helpt!

Geen kerstpakket, toch doneren:
Heb je geen kerstpakket gekregen of heb je geen voedsel om te doneren, maar wil je toch helpen? Dat kan natuurlijk ook op andere manieren. Zo kun je via de website van de voedselbank online geld doneren, met dit geld wordt de dagelijkse gang van zaken voor de organisatie betaald zoals gas, licht, water, transportkosten en huur. De gehele organisatie draait op 8300 vrijwilligers die zich allemaal belangeloos inzetten voor deze organisatie.

Een andere optie om de voedselbank te steunen is mee te doen aan de actie van Supermarkt JUMBO. Bij de JUMBO kun je vouchers vinden met daarop een gerecht. Er zijn een zestal gerechten waar je uit kunt kiezen, 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten en 2 nagerechten. Prijzen van deze gerechten variëren van €1,50, €2,50 tot €4,50 voor een hoofdgerecht.

Wat ik heb gedaan:
Producten die je op bovenstaande foto ziet breng ik vanavond naar de plaatselijke AH waar vrijwilligers van de Voedselbank een inzamelingspunt hebben ingericht.

Doe jij ook mee? 

Tags: , ,
Categorie: #vooreenander
Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Reageer Jenn 22.12.2014

    Goed zeg! Ik heb via mijn werk voedsel gedoneerd, en bij de jumbo ben ik ook geweest.

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.