Legally-Fit: 2014 in hardloop kilometers

30.12.2014

IMG_9184
Afgelopen jaar liep ik meer dan 1450 kilometers, kilometers waarin ik een marathon liep, meerdere halve marathons, maar ook kilometers die pijn deden, kilometers van herstel en met een lach en een traan. 
ehm14h-542600002-001
Januari
In de eerste maand van 2014 maakte ik gelijk een flitsende start, ik liep 236,2 km en maakte daarmee in die maand ook gelijk de meeste kilometers ooit in een maand.Ik liep mijn derde halve marathon in Egmond, een race waar ik tegen op zag en die ik alleen maar liep om hem een keertje gelopen te hebben omdat iedereen er altijd zo lyrisch over was. Nadat ik binnen was en een PR bleek te hebben gelopen was ik net zo lyrisch als iedereen, ik vond het geweldig!

02-2014
Februari

In deze maand liep ik iets minder als de maand er voor, maar als nog wist ik net de 200 kilometer aan te tikken. Ik was net begonnen met mijn nieuwe baan en had duidelijk wat minder tijd en energie om te trainen. Geen probleem natuurlijk want 200 kilometer is alsnog heel erg keurig als je het aan mij vraagt. In deze maand liep ik 2 wedstrijden, de midwinter marathon in Apeldoorn [18,5 km] en tijdens Groet uit Schoorl liep ik 30 kilometer door de stromende regen, met extreme wind en kou. Het is waarschijnlijk mijn meest succesvolle wedstrijd ooit, het ging namelijk gewoon super goed en die 30 kilometer was echt een overwinning op mezelf.

IMG_3315-002
152917_finishtotaal_tb14_dsc_3524-2
Maart

In maart liep ik ook al weer minder kilometers, niet omdat ik niet wilde of geen tijd had maar ook omdat mijn schema zo was opgebouwd dat je al in maart begon met het afbouwen voor de marathon. Ik liep alsnog iets meer dan 181 kilometer, een afstand waar ik nu jaloers op ben om per maand te lopen! Wel liep ik 3 wedstrijden, zo liep ik de 20 van Alphen, de CPC halve marathon en de Zandvoort Circuit run. Allemaal super leuke wedstrijden maar die laatste twee vond ik zo leuk dat ik ze dit jaar ook graag weer wil gaan lopen.

Runner's World-001
IMG_5450-001
April

De maand van de marathon! Alles stond de eerste 2 weken van April in het teken van die marathon en deze succesvol uitlopen. Echt veel lopen is er dan niet meer bij want je wilt je lichaam sparen voor die uiteindelijke 42 kilometer. De week voor de marathon liep ik nog wel mee met de rokjes loop in Amsterdam waar ik op de en of andere manier 5de wist te worden.
Ook na de marathon viel er niet veel meer t lopen, ik barstte van de spierpijn, ging een lang weekend weg en eindelijk was de druk van de ketel en kon ik weer eens een avondje op de bank hangen, iets wat al lange tijd niet meer was gebeurd. Eindstand in april was dan ook 138,3 kilometer.

Mei
Mei was een aparte maand, er gebeurde veel en ik bleek bloedarmoede te hebben. Niet zo heel gek dus dat ik steeds zo moes was en het liefst iedere avond op de bank bleef zitten. Als ik ging lopen was dat meer omdat het van mijzelf moest en omdat ik mezelf dwong om te gaan lopen in de hoop daar misschien toch een beetje energie uit te putten. Ik liep uiteindelijk toch nog iets meer dan 120 kilometer, maar alles met tegenzin.

Downloads36
Juni

Omdat er zo veel was gebeurd en ik tussen het spelen voor zuster Clivia thuis, het uithuilen op de bank en het plannen voor mijn vakantie weinig tijd had liep ik maar 25 kilometer. Een maand met een grote dip kun je dus wel zeggen, maar soms is het wel even goed om niet te gaan als dingen niet lopen. Er zijn dingen veel belangrijker dan hardlopen en dat was destijds zeker het geval. Wel liep ik de ‘We own the night’ van Nike, maar hoe ik die uit heb gelopen is een goede vraag.

Juli-Augustus-September
Maanden waarin bij elkaar opgeteld 185 kilometer werd gelopen waarvan de helft waarschijnlijk onder snelwandelen valt en 20 kilometers op bali en gili af zijn gelegd. Ik legde mezelf nog steeds de druk op om te moeten lopen en ik luisterde overduidelijk niet naar de signalen die mijn lichaam mij gaven. Met als gevolg dat ik vanaf eind augustus tot begin oktober helemaal niet heb kunnen lopen.

IMG_4530-001
Oktober

Eindelijk, ik ben weer terug, en hoe. Ik mag dan misschien nog niet heel veel hard, hardlopen, maar met mijn fysio sta ik soms wel een uur op de loopband om op slakkentempo te wandelen. Kilometers die ook allemaal geregistreerd worden zodat we de voorgang goed bij konden houden. Ik wandelde me suf, of het nu bij de fysio was of naar de supermarkt, alles moest lopend gebeuren om maar zo snel mogelijk te herstellen van mijn blessure. Aan het einde van de maand kon ik zelf al weer lopen, ik liep, weliswaar met pauzes en wandelen zelfs als een 5, 6 en 7 km.

10696154_679436708836733_7471981499172089163_n
November

De eerste maand dat ik echt weer helemaal terug ben er ook van geniet om weer terug te zijn met het hardlopen. Dat genieten heeft sinds dien ook wel de overhand, tuurlijk heb ik wel eens geen zin om te gaan maar over het algemeen vind ik het fijn om weer te kunnen lopen en haar ik er veel voldoening uit. Hoe het mogelijk is weet ik niet maar ik wist ook gelijk een PR te lopen op de eerste wedstrijd die ik liep. Half november liep ik namelijk de olympisch stadionloop, 5 kilometer in 25:05.

Downloads35
December
De laatste maand van het jaar ben ik weer heerlijk aan het lopen. Ik probeer 2 keer per week uit mijn werk te gaan hardlopen, ik loop dan tussen de 5 en 7 kilometer en in het weekend doe ik een lange duur loop. Ik heb expres geen wedstrijden gelopen deze maand omdat ik me in alle rust wil voorbereiden op de halve marathon van Egmond. Mijn meest bijzondere run van de afgelopen maand was in de buurt van mijn vriend toen ik hertjes spotte in het bos, hoe cool is dat!? Mijn langste loop was een duur loop van 18 kilometer op de loopband met uitzendingen van series op mijn telefoon.

Downloads34
Conclusie
Het was ook op hardloop gebied een jaar met hoogte en diepte punten. Wat ik echter wel heb geleerd is dat ik de diepte punten nodig had om mijn plezier weer terug te vinden in het hardlopen en om ook te realiseren dat wat ik deed niet altijd goed was voor mijn lichaam. Toch heb ik geen spijt van wat ik heb gedaan, ik heb mijn droom waargemaakt om een marathon te lopen, ik heb genoten tijdens wedstrijden en ik heb veel lieve en leuke mensen leren kennen tijdens het lopen. Mooiste van alles is dat ik weer kan genieten van het lopen en dat ik heb geleerd beter te luisteren naar mijn lichaam. Twee dingen die ik iedere hardloper mee wil geven, want dat zijn echt de meest belangrijke dingen!

Eindstand: 1452,3 KM
Hoe is jouw grootste hardloop triomf van 2014? 

Tags: , ,
Categorie: #Legallyfit, Hardlopen, Legally-Fit, Rotterdam Marathon
Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reageer Josianne 30.12.2014

  Wauw, toch nog heel veel kilometers gemaakt in 1 jaar! Mijn hardlooptriomph was toch wel m’n eerste halve marathon in oktober. Het was fantastisch en komend jaar wil ik hem zeker weer lopen!

 • Reageer Jenn 30.12.2014

  Wat goed! Mijn grootste hardlooptriomf is dat ik in augustus ben begonnen 😛

 • Reageer Danielle 30.12.2014

  Wat goed!

  Mijn hardloop triomf dit jaar is mijn eerste wedstrijd ever, de Dtd by night!

 • Reageer Margot 30.12.2014

  ik heb dit jaar 1200k op de teller! Het eerste jaar waarin ik echt heel veel heb hardgelopen (voorheen modderde ik maar wat aan ;)), het eerste jaar waarin ik deelnam aan de 20k v Brussel en het eerste jaar waarin ik een halve marathon liep… Half november tot half december had ik een hardloopdip, mede door steeds terugkerende blaren. Op debat v kerstavond nieuwe schoenen laten aanmeten en de andere laten aanpassen om het blaarprobleem op te lossen. Heb er nu weer ontzettend zin in. Volgend jaar staat in het teken van sneller worden op de halve marathon! Heb er al drie aangestipt in mijn agenda!

 • Reageer Linda [run-for-marathon] 31.12.2014

  Je bent echt een hardloop voorbeeld voor mij, zo veel kilometers en altijd maar gaan, petje af.

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.