Legally-Fit: De voordelen van een loopband

09.12.2014

treadmill-001
‘Ik heb zo een hekel aan lopen op de loopband’. Het is iets dat ik vaak hoor onder mede hardlopers. Hoewel lopen buiten natuurlijk heerlijk is zijn er redenen waarom hardlopen op een band prettiger en verstandiger zijn.

Waarom ik op een loopband loop
Ik krijg vaak de vraag waarom ik de laatste tijd veel in de sportschool te vinden ben om op de loopband te gaan lopen. Vele kunnen het zich niet voorstellen om langer dan een kwartier te lopen op een loopband. Daarom leg ik even snel mijn redenen uit waarom ik op de loopband loop.
1. Ik voel me niet veilig in het donker
Ik woon nu eenmaal niet in de meest veilige buurt van Amsterdam en loop geregeld pas om 21:00 uur. Dan is het niet prettig om alleen door een onveilige buurt te lopen vind ik zelf.
2. Ik zie niet goed waar ik loop in het donker
Hoewel ik gewoon mijn lenzen in heb zie ik op de ene of andere manier slecht diepte in het donker, met als gevolg dat ik regelmatig een mooie struikelshow op voer. Niet echt heel handig…
3. Het nuttige met het leuke combineren
Als je werkzaam bent bij een media bedrijf moet je wel een beetje passie voor het vak hebben en die passie bij mij heb ik altijd al gehad. Ik ben verzot op tv kijken en dus kijk ik ook het liefst tv als ik op de loopband sta, ik vermaak me wel.
4. Opbouw na een blessure
Het lopen op een loopband is, afhankelijk van hoe je de band instelt, minder belastend dan buiten lopen. Daarbij kun je makkelijk er af gaan als het niet gaat, terwijl je met buiten lopen nog het hele eind naar huis moet lopen.
5. Combinatie tussen hardlopen en andere workout
Ik probeer meestal meerdere apparaten in een bezoekje aan de sportschool te proppen. Iets wat ik niet snel zou doen als ik heb hardgelopen en thuis kom.

Nu heb ik makkelijk praten, ik heb hardlopen op de loopband nooit als vervelend ervaren, sterker nog, als ik ooit de ruimte [en het geld] heb zou ik het liefst mijn eigen loopband willen hebben. Maar wat voor mij geldt, geldt niet voor iedereen. Om het lopen op de loopband toch leuker te maken heb ik wat tips voor je.

Vandaag de voordelen van het lopen op een loopband.

 1. Kijk tv tijdens het hardlopen
  Laten we eerlijk zijn, we zijn allemaal wel verslaafd aan een bepaalde serie en zijn ook gek op kleine marathons van een bepaalde serie. Zet de serie op je telefoon of Ipad en zo kun je tijdens het trainen lekker tv kijken of wellicht zelfs een film als je langer aan het trainen bent. Durf je nu nog te zeggen dat je het saai vindt om te lopen op een loopband?
 2. Zachtere ondergrond dus beter voor gewrichten
  Doordat de ondergrond van een band zachter is dan als je buiten loopt levert het lopen minder belasting op voor je gewrichten. Hardlopen is namelijk een vrij belastende sport juist voor je gewrichten. Als je veel traint en lange afstanden loopt is het soms dus wel eens verstandig om op een loopband te lopen zodat je, je gewrichten even iets kunt ontzien.
 3. Geen takjes/ stoepranden en andere dingen om over te struikelen
  Goed niet iedereen is nachtblind zoals ik ben, maar het voordeel van een loopband is dat er niet iets op de band zal liggen waardoor je zou kunnen vallen. Hoewel het soms wel goed is om buiten even dat sprongetje te maken voor die stoeprand is die onverwachtse beweging vaak de oorzaak van een blessure. 
 4.  Je hoeft geen rekening te houden met de ondergrond, het verkeer en het weer.
  Het is veel te koud om te gaan hardlopen, het is veel te heet of het regent, allemaal smoesjes die wij allemaal gebruiken om een keertje onder dat hardlopen uit te komen. Toch kun je zonder van het weer last te hebben gaan hardlopen op de loopband. Dus zelfs als het buiten heel glas is of er een dikke laag sneeuw is, is het louter zaak om veilig op de sportschool te komen en dan kun je uren lang rennen. Geen stoplicht dat voor je op rood gaat en je een paar minuten laat wachten en ook geen glibberige bospaden waar je, je snelheid op moet aanpassen. 
 5. Lopen op de loopband als het buiten donker is
  Zoals gezegd is een van de belangrijkste redenen voor mij om niet buiten te lopen nu het donker is, het gevoel van veiligheid. Op de loopband kun je natuurlijk in alle rust en veiligheid gewoon lekker rennen en is het alleen zaak om van en naar de sportschool veilig over te komen.
 6. Ideaal bij een Blessure/opbouw na een blessure
  Tijdens mijn behandeling met de fysio liep ik ben hem geregeld op de loopband. Het is dan makkelijk om iemand’s pas te analyseren en je kunt gelijk stoppen als het niet gaat. Het zelfde geldt voor mensen die weer gaan opbouwen. Dit gaat met vallen en opstaan en dat zal ook betekenen dat je soms halverwege echt niet meer kunt. Als je dan nog helemaal naar huis toe moet ben je natuurlijk niet blij, een probleem dat op een sportschool natuurlijk niet speelt.
 7. Gemakkelijk je tempo reguleren
  Buiten op straat is het vaak lastig om een constant tempo te lopen. Daarbij moet je, om het goed in de gaten te houden, geregeld op je horlogo of app kijken om te zien wat je snelheid is. Op een loopband kun je de snelheid die je wilt lopen instellen en kun je dus heel mooi constant lopen.
 8. Ideaal om interval te lopen
  De meeste loopbanden hebben een functie om een interval training op in te stellen, ideaal. Als je buiten loopt is dit toch altijd een kwestie van tijd in de gaten houden en dan proberen je snelheid goed te doen, waardoor het best een dingetje is om die interval nauwkeurig uit te voeren.

Tip: Als je op de loopband loopt, stel je band dan in op 1% hellingsgraad, dit simuleert het lopen buiten het beste en voorkomt dat je buiten niet ineens een enorme tegenslag krijgt als je gaat lopen.

Zelf heb ik altijd een paar trainingsprogramma’s die ik afwerk op de loopband, vinden jullie het leuk als ik deze deel?

Lopen jullie wel eens op de loopband? 

Foto: Thinkstockphoto’s 

Vorige post Volgende post

9 reacties

 • Reageer Josianne 09.12.2014

  Ik ben ook geen fan van de loopband, al is het af en toe wel fijn om die kou niet in te hoeven en gewoon lekker binnen te rennen. Nadeel is dat ik me zo snel verveel.. In mijn sportschool is er maar 1 tv voor 5 loopbanden, dus ik kan niet opzetten dat ik graag wil zien, maar de tip om een film op je telefoon te zetten vind ik wel een hele goede!

  • Reageer Stacey 09.12.2014

   Als je wifi hebt kun je ook uitzending gemist kijken natuurlijk 🙂 Mijn sportschool heeft wifi en dus keek ik gisteren op de loopband ‘Ik vertrek’. Maar soms kijk ik ook gewoon het nieuws ofzo. Mijn sportschool heel namelijk maar 2 TV’s en die staan op discovery en BBC world news en tsja daar heb ik nu ook niet altijd zin in.

 • Reageer Frank Cornelissen 09.12.2014

  Erg herkenbaar die struikelshows in het donker.zelf ook last van nachtblindheid en het is inderdaad niet alleen lastig met autorijden maar ook met hardlopen. Ben benieuwd naar je trainingsprogramma’s op de loopband!

  • Reageer Stacey 09.12.2014

   Ik ga ze volgende week delen Frank, dus stay tuned!

 • Reageer Yamina 09.12.2014

  Als ik op een loopband hardloop krijg ik heel snel last van mijn kuiten. Wellicht dat de tip helpt om de hellingsgraad op 1% te zetten. Ik ga het proberen!

 • Reageer Rozentuintje 09.12.2014

  Ik ben nu langzaam aan het opbouwen en mijn fysio raad het ook aan om op de loopband te lopen dus ik sta er nu 3 keer per week 10 minuten op.

 • Reageer Carlijn 10.12.2014

  Ik heb de loopband ook maar even als alternatief genomen voor het lopen op de donkere avonden. Ik kan door de weeks door mijn werk ook alleen savonds in het donker lopen, dus kies dan ook liever voor de loopband. Kan ik me vaak ook makkelijker toe zetten dan de kou (en regen) in in deze tijd hihi :).
  Gelukkig hebben we de weekenddagen voor de mooie lange runs door de natuur :).

 • Reageer Laya 23.12.2014

  Super artikel! Ikzelf loops zelfs liever op de loopband! Buiten krijg ik namelijk enorm last van m’n schenen en kuiten en op de loopband heb ik geen last, de keuze is dus rap gemaakt. Ik loop altijd zonder tv, dat hun ik de andere mensen in de sportschool, ik heb genoeg aan m’n Ipod.

  Prettige feestdagen xxx

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.