Legally-Food: Recept Chia pudding

06.12.2014

IMG_4733-001
Chia pudding, het is een van die dingen waar je over leest en wat je, je steeds voorneemt om eens te gaan maken. Vol vezels, mineralen en proteïnen en mineralen is het een powerontbijtje waar je u tegen zegt en waar je niet veel voor nodig hebt. Vandaag het recept voor Chia Pudding. 

Wat is Chia zaad?
Chia zaad wordt ook wel een superfood genoemd omdat het heel geconcentreerd een groot aantal vitamines en mineralen bevat. Chia zaden komen van oorsprong uit Mexico waar ze werden gegeten door de Maya’s en Azteken. Chia zaad is een bron van vezels, omega-3, mineralen en proteïnen.  Doordat de zaden van nature resistent tegen ongedierte zijn worden er nauwelijks of geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Waar kun je het kopen?
Tegenwoordig kun je bijna overal wel Chia zaad vinden. Bij een aantal supermarkten ligt het in de schappen, de Action en Xenos hebben het in het assortiment, maar uiteraard is het ook altijd te vinden bij biologische winkels als de Ekoplaza en Marqt.

Benodigdheden:
50 gram Chia zaad
250 mililiter Amandelmelk [of soya-, haver-, spelt-, gewone melk]

Een smaakje:
om een smaakje toe te voegen aan je pudding kun je eindeloos varieren. Zelf had ik op de pudding van de foto geen ‘extra’ smaak toegevoegd, maar dit maakt het geheel natuurlijk wel iets lekkerder. Een paar ideeën zijn:
– Kokos
– Kaneel
– Jam
– Honing
– Geprakte Banaan
– Cacao

Fruit: Kies een fruit soort naar keuze, of meerdere, om door je pudding te mengen. Je kunt natuurlijk ook verschillende lagen maken als je pudding klaar is. Opties die er lekker bij zijn:
– Kiwi
– Blauwe bessen
– Frambozen
– Aardbeien
– Bramen
– Vijgen
– Banaan

Bereidingswijze:
1. Voeg de melk, de zaadjes en je extra smaak bij elkaar in een kom, potje of beker.
2. Roer het geheel goed door elkaar
3. Ga met een vork door het mengsel heel en roer nog een paar keer goed. Hierdoor breek je de structuur tussen de zaden en wordt het geheel goed gemixt en lekker jelly.
4. Laat het geheel een nachtje in de koelkast staan
5. Garneer met fruit. Je kunt de pudding eventueel overscheppen en lagen creëren met fruit.

Het geheel is een goed vullende en een beetje jelly achtig ontbijt wat je een lang en verzadigd gevoel geeft en waar je eindeloos mee kunt variëren.

Heb jij chia zaden in je keukenkastje staan? 

Tags: , ,
Categorie: Food, Glutenvrije Optie, Legally-Food, Ontbijt, Recepten
Vorige post Volgende post

6 reacties

  • Reageer Xaviera 06.12.2014

    Leuk dat je hier een recept van plaatst! Ik heb een tijdje geleden chia pudding gemaakt, erg lekker al moest ik wel even wennen aan die jelly structuur. Ik heb altijd chia zaden in huis, meestal gebruik ik het door de yoghurt of bij smoothies.

  • Reageer Astrid 06.12.2014

    Ik heb nog nooit chiazaad op, maar dit is een mooi excuus om het eens te kopen. Ik wist niet dat pudding maken zo eenvoudig was!

  • Reageer Yvette 06.12.2014

    Ik heb een tijd geleden een chia pudding gemaakt, maar ik kon niet wennen aan die ‘jelly structuur’ (jakkie! haha)… Eet smakelijk ;-).

    • Reageer Stacey 09.12.2014

      Haha, ja het is wel even wennen ja, maar als je er wat havermout en banaan doorheen doet zul je merken dat het minder jelly wordt 😉

  • Reageer Manon 08.12.2014

    Mooie foto, ik ben erg benieuwd hoe het smaakt, ik ga het zeker een keertje proberen.

  • Reageer Rozentuintje 08.12.2014

    Ik ga het vanavond maken voor morgen, ik ben heel benieuwd!

  • Laat een reactie achter