Legally-Fit: Hardlopen in de winter

15.01.2015

IMG_5659-001
Hardlopen in de winter, het vergt niet alleen meer motivatie om de deur uit te gaan, maar ook zijn er nog een aantal andere praktische zaken waar je goed op dient te letten voor je gaat hardlopen. Wil jij jouw winter run een succes maken, lees dan snel alle tips en trics. 

Als ik de lange termijn verwachten van het weer moet gaan geloven wordt het volgende week koud. Met temperaturen van net iets onder het vriespunt dien je toch aan wat zaken te gaan denken voor je de deur uit gaat.

Waarom je in de winter juist wel zou moeten lopen:
Ik snap het, in de winter is het gewoon heerlijk om onder een dekentje op de bank te kruipen met een warme chocolademelk en een reep chocolade. Door die dikke trui en winterjas ziet niemand dat je een paar weken niet bent gaan lopen. Maar voel jij te tegelijkertijd ook zo futloos, geen energie en ben je niet vooruit te branden? In de winter krijgen we veel minder vitamine D binnen en juist die vitamine zorgt voor wat extra energie en happiness in de winter. Als je gaat hardlopen buiten doe je vitamine D op en zul je, je juist energieker gaan voelen. Daarbij wordt er in je lichaam een stofje aangemaakt met de naam, endorfine, als je aan het sporten bent. Ken je dat gevoel van geluk als je chocolade heet? Dat zelfde stofje komt vrij als je aan het sporten bent, dus eigenlijk is hardlopen net zo lekker als chocolade! Daarbij beschermd het je ook nog eens tegen verkoudheid en slaap je ook nog eens een stuk beter.

Motivatie in de winter
Zoals gezegd snap ik dat het in de winter lastig is om motivatie te vinden om naar buiten te gaan. Het is of koud buiten, het waait hard of het regent, nee niet bepaald de meest ideale omstandigheden om te gaan lopen. met onderstaande tips zou het echter iets makkelijker moeten worden om van de bank af te komen

 • Een doel stellen
  In het voorjaar zijn er een groot aantal leuke wedstrijden te vinden door heel Nederland, of je nu in Groningen of in Maastricht woont, er is altijd wel een leuke loop bij jou in de buurt te vinden. Door je in te schrijven voor een voorjaarsloop dwing je, jezelf om te gaan trainen voor dit doel. Zet het ook vooral op social media dat je mee gaat doen, dan voel je extra druk om van die bank af te komen!
 • Beloon jezelf
  Ben je gaan lopen? Beloon jezelf dan met iets lekkers of iets moois. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een warme chocomelk mag drinken, een stukje chocolade mag eten of dat als je 1 maand goed hebt getraind een nieuw shirtje mag gaan kopen.
 • Summer bodies are made in the winter
  Met een beetje mazzel kunnen we in april wel weer een keertje op een terras zitten en in mei liggen we misschien al wel weer in bikini op het strand of in het park. Voor je het weet is het dus al weer bikini, korte broeken en blote benen weer. Helaas is het ideaal shapen van je lichaam niet iets wat je even in een week doet en dus is het perfect om er nu al mee te beginnen. Zo kun je het rustig opbouwen en jouw ideale summer body creëren.
 • In de zomer loop je iedereen er uit
  Ken je dat, zodra het weer een beetje lekker weer begint te worden en de temperaturen boven de 15 graden uit beginnen te komen begint iedereen weer ineens te gaan hardlopen. Als je de hele winter niets hebt gedaan heb je grote kans dat je bij de hoek van de straat al weer helemaal klaar bent met hardlopen en op adem moet komen. Ga je wel door trainen in de winter dan kun je juist als het mooi weer is mensen inhalen en voorbij lopen, laten zien hoe fit jij wel niet bent. Laten we eerlijk zijn, het is best een goed gevoel als je wat mensen in kunt halen en zeker die knappe jongen 😉

Kleding in de winter
Het is veel te koud om in de winter te lopen, iets wat ik maar al te vaak hoor en wat ik mezelf ook wel eens wijs probeer te maken. Hoewel het best koud kan zijn, kun je dit grotendeels oplossen door je goed aan te kleden. Met onderstaande tips kom je er achter hoe je dit het beste aan kunt pakken.

 • Bovenkleding
  ´You need to dress like an union´ is hier van toepassing. Laagjes, laagjes en nog eens laagjes zijn wat je nodig hebt om goed warm te blijven als je in de kou gaat hardlopen. Je kunt dus het beste kiezen voor een hempje, een shirt met lange mouwen en een winddicht jasje. In deze combinatie zorg je er voor dat je warme vast houdt en je niet snel af zult koelen.
 • Broeken
  Qua broek kun je kiezen voor speciale winter tights, deze broeken zijn extra dik en zorgen dus voor extra warmte tijdens het rennen. Wil je nu niet speciaal een warmere broek kopen, maar toch warme benen hebben zijn er nog wat andere oplossingen die je kunt gebruiken. Omdat met name je bovenbenen koud zullen worden kun je bijvoorbeeld een korte broek over je tight heen dragen, dit vormt net weer een extra laagje waardoor je warmer blijft. Ook het gebruik van compressie kousen of tubes, welke tot aan je knieholte komen, zorgen voor extra warmte tijdens het lopen.
 • Hoofd en handen
  Omdat vrijwel je hele lichaam goed ingepakt is verlaat de warmte je lichaam via de hoofd en handen. Om er voor te zorgen dat de overtollige warmte weg kan, maar je geen ijspegels aan je handen en oren hebt hangen is het daarom verstandig om handschoenen te dragen en een muts of haarband. Het voordeel van een haarband ten opzichte van een muts is dat het lichaam via de bovenkant van je hoofd gemakkelijk nog wat warmte kan loodsen.

Sneeuw en Gladheid
Het is een prachtig plaatje een volledig wit Nederland, bedekt door een dun laagje sneeuw. Het nadeel van sneeuw is dat het niet alleen heel glad kan zijn, maar ook dat je niet ziet wat er onder zit. Het is dan ook goed oppassen als je toch wilt gaan hardlopen buiten onder deze weersomstandigheden.  Gelukkig ziet het er voorlopig niet naar uit dat we een witte strenge winter krijgen, maar we zitten pas halverwege januari en de winter is natuurlijk nog lang niet voorbij. Vandaar nog wat sneeuw en gladheid tips.

 • Fietspaden & voetpaden
  Met een beetje mazzel worden bij jou in de buurt de fiets- en voetpaden gestrooid en schoongeveegd. Op deze schone paden kun je relatief veilig hardlopen, al is de weg er naar toe natuurlijk nog wel even uitkijken
 • Loopband
  Wil je geen enkel risico nemen? Ga dan naar de sportschool en ga lopen op de loopband. Ik weet dat vele van jullie lopen op een loopband heel zaai vinden, maar met een filmpje er bij wordt het al snel een stuk leuker.
 • Spikes onder je schoenen
  Omdat lopen door de sneeuw nu eenmaal heel verleidelijk is, mooie plaatjes oplevert en gewoon iets is wat misschien op je bucketlist staat, kun je er ook voor kiezen een echte bikkel te zijn en gewoon er dwars door heen te gaan. Voor de veiligheid is het dan wel aan te raden speciale spikes aan je schoenen te bevestigen anders heb je grote kans dat je binnen de kortste keren op je billen ligt. Eerlijkheid gebied me wel te zeggen dat ik hier zelf nog nooit mee heb hardgelopen en dat ik niet weer in welke mate dit helpt. Je kunt ze kopen bij winkels als de ANWB maar wellicht ook wel bij sportwinkels en hardloop speciaalzaken.

Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tips, mocht je vragen hebben laat het me dan gerust weten. Voor nu ben ik vooral heel benieuwd;
Wat je aan doet in de winter tijdens het hardlopen. Zit jij helemaal dik ingepakt of ga je gewoon in je korte broek naar buiten? 

Tags: , , ,
Categorie: #Legallyfit, Hardlopen, Health, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

12 reacties

 • Reageer Danielle 15.01.2015

  Ik ga niet in korte broek naar buiten, dat is iets te koud maar ik kleed me altijd aan alsof het buiten warmer is dan dat het daadwerkelijk is. Dit omdat je het vaak met hardlopen toch echt wel warm krijgt en als ik me dan te warm aangekleed heb blaas ik mezelf op!
  Jasjes draag ik alleen als het heel hard waait of regent. Verder een zomertight, thermoshirt en shirt met lange mouwen. Maar als je wat gauw kouwelijk bent dan moet je vooral wel lekker dik aangekleed gaan rennen. Kou kan, net als warmte echt je run verpesten!

 • Reageer Jenn 15.01.2015

  Goeie kledingtips. Helaas ben ik als het licht is aan het werk, dus zal ik moeten lopen in het donker. Die vitamine D zit er dus niet echt in…

 • Reageer Eva 15.01.2015

  Ik wil toch graag een correctie melden v.w.b. het vitamine D verhaal: in Nederland kun je in de winter helemaal geen vitamine D aanmaken enkel door naar buiten te gaan, ook al zou je de hele dag in je blootje buiten rondlopen. Voor het omzetten van D heb je een minimale zonkracht van 3 nodig en dat wordt de gehele winter niet in Nederland gehaald. Daarom nemen (met name oudere) mensen terecht in de winter vitamine D supplementen.
  Regelmatig buiten zijn, ook in de winter, is heel gezond, maar men moet het niet doen om de vitamine D voorraad aan te vullen ;-).

  • Reageer Stacey 15.01.2015

   Hi Eva, dank voor je reactie. Wat ik veelal lees is dat je in de winter veel minder vitamine D aan maakt omdat de zon dan veel lager staat. Je maakt dus maar een zeer minimale hoeveelheid vitamine D aan en het is zeker aan te raden dit tekort aan te vullen met supplementen.

 • Reageer Mari 15.01.2015

  Fijne kledigtips! Zelf ben ik alleen nog opzoek naar fijne handschoenen voor tijdens het hardlopen. Die van nu zijn niet ideaal voor het sporten. Heeft iemand misschien een goede (beetje voordelige) tip?

  • Reageer Stacey 15.01.2015

   Je zou bij de H&M kunnen kijken die hebben hardloop handschoenen voor een redelijke prijs. Ook de Decathlon heeft veel verschillende voor een leuke prijs. Hoop dat je hier iets aan hebt.

   Ik heb trouwens handschoenen van New Balance met touchscreen functie en ik ben er heel blij mee, ik draag ze zelfs op de fiets.

   • Reageer Mari 18.01.2015

    Bedankt voor je reactie! Ik ben opzoek gegaan naar de handschoenen van New Balance, maar ik kan ze online niet vinden. Mag ik vragen waar jij ze hebt gekocht? Op de foto’s die ik heb gezien, zien ze er mooi slank en geheel zwart uit.

    • Reageer Stacey 19.01.2015

     Vorig jaar was New Balance mijn sponsor in aanloop op de marathon en ik heb de handschoenen van hen gekregen. Heb je wellicht al eens via hun site gekeken of gegoogled?

     • Mari 20.01.2015

      Dat vermoeden het ik inderdaad al. Op hun website staan momenteel geen handschoenen en via Google kan ik ze niet vinden. Misschien dat ze dit jaar uit de verkoop zijn… Ik blijf mijn zoektocht nog even voortzetten 😉

 • Reageer Erlinde 15.01.2015

  Fijn artikel. Ik vind het heerlijk om in de winter te lopen, want ik loop veel beter in de kou dan in de warmte. Op spikes heb ik ook nog nooit gelopen. Toen het laatst gesneeuwd had, liep ik op trailschoenen. Dat hielp ook goed voor de grip.

 • Reageer Anouk 15.01.2015

  Niets zo fijn als hardlopen in de kou! Maar dan wel graag zonder die regen, arrrgh. En alleen het argument dat perfecte summerbodies in de winter worden gemaakt, is al genoeg motivatie. Plus dat je je gewoon veel fitter voelt, niets geen winterdip!

 • Reageer Ima 21.01.2015

  Stace, ik hou zo erg van dat roze knit Nike ding. Ik ben heel jaloers!

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.